Eir Stegane er stemmen til Bergens Tidenes nye kunstige stemme.
Eir Stegane er stemmen til Bergens Tidenes nye kunstige stemme, og grønne epler var vesentlig i innspillingsfasen.

Nå kan du få BT på bergensdialekt

Bergens Tidende føyer seg inn i rekker av mediehus som nå har trent opp en kunstig stemme til å lese opp avisen.

Publisert

– Vi har trent opp vår egen BT-stemme, som leser opp artiklene på klingende bergensk, sier utviklingsredaktør i Bergens Tidende, Jan Stian Vold.

Prosjektleder Jan Stian Vold i Bergens Tidende under sitt foredrag på Nordiske Mediedager.
Jan Stian Vold i Bergens Tidende.

I et halvt års tid har de jobbet med dette, og forrige helg kom den første artikkelen der du kan få en kunstig stemme til å lese opp teksten. De jobber med å rulle dette ut de neste ukene.

Allerede har Aftenposten hatt denne funksjonen i over et år, og det er samme teknologi som BT nå bruker. Også VG har i disse dager et prøveprosjekt der kunstig intelligens gir deg en opplest oppsummering av dagens nyheter.

Vold sier den nye BT-stemmen enda ikke treffer på alt, og at de fortsatt jobber med finjusteringer.

– Vi jobber med tonefall og sammensatte ord. Ellers synes vi selv den treffer forbløffende bra. Det er lyden av Bergen.

Timevis i studio

Det er journalist Eir Stegane som har sittet flere timer i studio og lest opp tusenvis av setninger. Hun synes det er stas, og sa hun hadde lyst. 

– Jeg meldte meg jo frivillig og var med i konkurransen om å få bli stemmen. Det er flott å få lov til å bli det, sier hun.

Innlesingen av tekst gikk over en periode på nesten tre måneder, og hun kunne bare lese i tre kvarter av gangen for at ikke stemmen skulle bli annerledes underveis.

– Jeg klarte å lese stort sett mellom 100 og 130 setninger per sesjon. 

Det viste seg at Stegane har en liten klikkelyd i stemmen som oppstår når hun blir dehydrert. Da hjalp det ikke å drikke vann, men å spise grønne Granny Smith-epler.

– Det er jo et triks for alle som jobber i studio, sier hun.

Ønsker å nå unge

Allerede i 2022 sa Schibsted at robot-stemmer er en del av deres strategi for å få flere unge til å konsumere nyheter. Utviklingsredaktør Vold kaller det en spennende mulighet for BT til å nå ut på nye måter.

– Særlig blant yngre brukere, hvor lyd er en populær måte å konsumere innhold på, men også bredere ut til brukere som for eksempel har utfordringer med lesing.

Han er ikke bekymret for om noen ikke liker dialekten.

– De får rett og slett bare leve med at i Bergens Tidende blir det bergensstemme. Personlig vil jeg si det er en svært behagelig stemme å lytte til.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS