VG gjør en test av KI-generert lyd fra stemmen til reporter Julie Tran.
VG gjør en test av KI-generert lyd fra stemmen til reporter Julie Tran.

VG tester KI-opplesing av nyheter: – Dette er bare starten

Mediehuset har klonet stemmen til VG-journalist Julie Tran. – Det er først nå vi synes AI-stemmen er god nok, sier lydsjef Emilie Hald Torp til Medier24.

Publisert

VG har begynt å teste kunstig intelligens (KI) for å generere lydoppdateringer fra nyhetsbildet. Det opplyser lydsjef Emilie Hald Torp i VG overfor Medier24.

Den første testen ble rullet ut på VG.no torsdag ettermiddag. 

Prøveprosjektet, som startet i uke 22, bruker innlesing av VG-journalist Julie Trans stemme kombinert med teknologi fra ElevenLabs.

Profesjonell kloning

AI-genererte lydoppdateringer vil være basert på VGs publiserte journalistikk, og hver oppdatering informerer om at stemmen er generert av AI.

– Det er først nå vi synes AI-stemmen er god nok, så vi har besluttet å kjøre en første test denne uken. Det er en første kloning av stemmen til VG-journalist Julie Tran, men vi prøver å få på plass en profesjonell kloning som gir en enda bedre stemme enn den vi har i dag, opplyser lydsjef Emilie Hald Torp i VG til Medier24.

AI-stemmen er basert på text-to-speech, der VG kan mate inn nyhetsmeldinger, sammendrag, artikler eller annet og trykke «generer tale» - og få den opplest av stemmen.

I bakgrunnen har de et dybdegruppe av unge voksne VG.no-brukere som gir mediehuset tilbakemeldinger på hva de synes om testen. De gir feedback daglig gjennom en spørreundersøkelse. På den måten sikrer de seg både kvantitative og kvalitative data, opplyser lydsjefen.

– Hvilke etiske vurderinger gjør dere rundt dette?

– I første omgang er dette en test, noe det er viktig for oss å være åpne med overfor brukerne våre. Så legger vi ved en forklaring med de etiske vurderingene og retningslinjene vi har for AI-bruk. Vi er også veldig tydelige overfor brukerne at dette ikke er en ekte stemme, men AI-generert.

Slik ser testen til VG ut.
Slik ser testen til VG ut.

Skal teste mye fremover

Torp sier flere i VG fra ulike deler av mediehuset bidrar inn i testen - med data/analyse-gjengen til Ola Stenberg, folk i linja til utviklingsredaktør Øyvind Brenne og AI-sjef Marcus Husby - tillegg til fronten.

– Vi tar små skritt av gangen. Derfor er dette bare en test og ikke noe permanent, for å være sikker på at vi kan lære og samtidig gjøre det på en etisk god måte.

– Er dette bare starten?

– Dette er bare starten. Det er mange ulike ting vi kan og skal teste i tiden fremover!

AI-sjef Marcus Husby skriver i en tekstmelding til Medier24:

«I VG har vi flere AI-prosjekter på gang. I denne store endringen vi står midt oppe i, er noe av det viktigste vi gjør å gjennomføre ulike testprosjekter og evaluere dem jevnlig for å vurdere om det er noe brukerne våre vil ha».

– 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS