Større fare for datavirus enn koronavirus under Beijing-OL

Digital sikkerhet er i høysetet for norske utøvere, funksjonærer og journalister som reiser til vinter-OL i Beijing.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Digital sikkerhet er i høysetet for norske utøvere, funksjonærer og journalister som reiser til vinter-OL i Beijing. Eget utstyr blir igjen hjemme, og det er uaktuelt å koble seg på kinesiske nettverk.

Kinesiske myndigheter har etablert en strengt regulert «boble» rundt OL for å hindre spredning av koronavirus. Potensialet for spredning av datavirus er derimot fortsatt sterkt til stede. De siste årene har Kina utvidet sitt digitale overvåkingsregime kraftig.

Særlig har det vært knyttet stor skepsis til appen My 2022. Både utøvere, støtteapparat, journalister og eventuelle tilskuere må bruke appen under lekene som begynner 4. februar.

Kan spore sim-kort over hele verden

Den såkalte «kinesiske brannmur» er et av de mest avanserte og omfattende overvåkingssystemene i verden.

– En lang rekke tjenester som er i bruk i vesten, er ikke tillatt i Kina. I tillegg er det slik at hvis man for eksempel sier noe om massakren på Den himmelske freds plass i 1989, blir det automatisk blokkert. Jeg er ikke redd for at norske utøvere skal bli arrestert, men alt de gjør på nett, vil bli kontrollert av kinesiske myndigheter, sier sikkerhetsekspert Per Thorsheim til NTB.

Blant annet er det frykt for at Kina aktivt kobler personer til identifikasjonsnummeret på mobilens sim-kort, slik at man kan spore personens bevegelser i hele verden ved å be om posisjonen til sim-kortet.

Journalister blir begrenset

For journalister byr boblen i seg selv på store problemer. Offisielt er begrensningene til for at ikke utøvere og funksjonærer skal få covid-19, men den betyr også at det blir langt færre journalister til stede enn vanlig – og at de får svært begrensede arbeidsforhold i et land uten pressefrihet.

– Jeg vet at jeg kun får oppleve Beijing gjennom buss- og hotellvinduet. Jeg kommer ikke til å få oppleve Kina, bare OL-boblen, sier fotoredaktør Yirmiyan Arthur i nyhetsbyrået Associated Press.

For pressen er dessuten den digitale sikkerheten en enda viktigere problemstilling. Kina og IOC har lovet at internettet i boblen skal være åpent og fritt, men om det blir slik i praksis, stiller bransjeorganisasjoner seg sterkt tvilende til.

Regner med overvåking

– Anta at alt du gjør blir overvåket, skriver Committee to Protect Journalists i sitt reiseråd.

Også de anbefaler at journalister reiser med dedikert utstyr til formålet.

De norske mediene som reiser for å dekke OL, tar alle en rekke forholdsregler.

– Vi gjør en rekke forebyggende tiltak for å beskytte utstyr og NTBs systemer. Dette handler blant annet om hvilke kommunikasjonskanaler vi skal benytte, og hvordan vi skal kommunisere med utsendte. For øvrig anser vi det for trygt å reise til OL i Kina, sier sportsleder Ole Kristian Bjellaanes i NTB til Medier24.

NTB-Kenneth Kandolf Haug

Powered by Labrador CMS