I begynnelsen av februar starter vinter-OL i Beijing. Flere norske medier sender medarbeidere til den kinesiske hovedstaden.
Ifølge organisasjonen Amnesty er Kina ledende når det gjelder utvikling av teknologi som brukes til overvåking og sensur.
Medier24 har derfor spurt et utvalg norske medier om hvilke tiltak de iverksetter for å beskytte seg mot dette under OL.
Sportsdirektør hos TV-rettighetshaver Discovery, Morten Johannesen, forteller at de tar datasikkerhet på høyeste alvor.
Kanalens utsendte kommer til å være oppmerksomme på dette mens de er i Kina, forteller Johannesen.
– Vi må være klar over hvilket land det er vi reiser til, og følge de retningslinjene som Discoverys sikkerhetsavdeling formaner oss til, sier Johannessen til Medier24.
NTBS sportsleder, Ole Kristian Bjellaanes sender sju medarbeidere til OL. Han forteller at de har gjort flere ting for å sikre sine egne data.
– Vi gjør en rekke forebyggende tiltak for å beskytte utstyr og NTBs systemer. Dette handler blant annet om hvilke kommunikasjonskanaler vi skal benytte og hvordan vi skal kommunisere med utsendte. For øvrig anser vi det for trygt å reise til OL i Kina, sier Bjellaanes til Medier24.
NRK: – Har gode rutiner på dette
NRK har radiorettighetene til årets vinter-OL. Om ting ikke endrer seg grunnet smittesituasjonen, vil de sende 15 medarbeidere til Beijing.
Sportsredaktør Egil Sundvor forsikrer om at også NRK tar datasikkerhet på høyeste alvor.
– NRK har gode rutiner på dette, og vi følger anvisningene fra våre sikkerhetsfolk. Dette er ikke første gang vi drar til Kina, sier Sundvor til Medier24.
– Hvordan tror du interessen for det kommende vinter-OL vil være blant det norske folk?
– Sitter folk i karantene, blir det nok mange interesserte, men tidsforskjellen vil nok påvirke oppslutningen. Vi regner imidlertid med stor interesse på vårt radiotilbud, sier Sundvor.
Holder tiltakene hemmelig
TV 2s sportsredaktør, Vegard Jansen Hagen, forteller at også de er opptatt av å ivareta datasikkerheten sin.
Han vil ikke si for mye om hvilke spesifikke tiltak kanalen har iverksatt i forkant av OL.
– Vi har gjort våre vurderinger og tatt våre forholdsregler, slik vi alltid gjør opp mot denne type oppdrag. Akkurat hvilke tiltak tror jeg skal være en hemmelighet, sier Jansen Hagen til Medier24.
VG og sportsleder Eirik Borud sender ti medarbeidere til OL i Beijing. Han sier VG har iverksatt tiltak for datasikkerhet.
- Ja, vi har tatt grep om datasikkerheten, men vi satser på å gjøre arbeidshverdagen så normal som mulig for våre reportere i felt, sier Borud til Medier24.
Og fortsetter:
– Både fra desken i Oslo, hjemmekontoret og fra pressesonen i OL skal vi gjøre alt vi kan for å sikre brukerne en kanondekning av lekene.
Reidar Sollie er leder av Norske Sportsjournalisters Forbund (NSF). Han mener norske journalister må være forberedt på å være under oppsikt i Kina, og sier hvert enkelt mediehus må ivareta sin egen sikkerhet.
– Det som står klart er at man må regne med at alt man gjør vil bli overvåket i Kina, uansett hvilke forholdsregler man tar. Det er noe av «dealen med å dra dit, slik jeg oppfatter det, sier Sollie til Medier24.
Committee to Project Journalists (CPJ) oppfordret i forrige uke journalister til å ta med seg nytt utstyr til Kina, som kunne legges igjen i landet etter at OL er slutt.