Begard Reza trekker seg som medlem i Ytringsfrihetskommisjonen, skriver hun i en kronikk i VG onsdag.
– Latterliggjøring av transpersoner og Metoo. Aktivistisk støtte til «Sløseriombudsmannen» og uthenging av kunstnere: Det er blitt umulig for meg å fortsette arbeidet i Ytringsfrihetskommisjonen, skriver Reza.
Hun er til daglig generalsekretær i Salam, som er en organisasjon for lhbtiq+-personer med muslimsk bakgrunn.
Reza mener kommisjonen fungerer som et politisk verktøy.
– Jeg opplever det vanskelig å gå ut av en regjeringsoppnevnt kommisjon. Men jeg ser nå at det er umulig å fortsette. Jeg kan ikke lenger være et alibi for en politisert kommisjon, skriver hun.
– Hvitvasker metodene til høyresida
Reza skriver at «dråpen som fikk det til å renne over» var da kommisjonen inviterte Are Søberg til å komme med innspill til et møte med kunstnere om ytringsfrihet og ytringskultur denne uken.
Søberg har under navnet «Sløseriombudsmannen» på Facebook i flere år raljert mot skattefinansiert kunst.
– Dette er altså en aktør som ytringsfrihetskommisjonen mener det er viktig å lytte til når man skal skape et bedre ytringsklima i Norge. Jeg mener kommisjonen slik er med på å hvitvaske noen av de groveste metodene til den nye, radikale høyresida, skriver Reza.
Ytringsfrihetskommisjonens leder, Kjersti Løken Stavrum, forsvarer invitasjonen.
– Ytringsfrihet er å slippe til ulike stemmer. Hvis kommisjonen ikke hadde gjort det, burde vi alle trukket oss, skriver hun i en melding til Medier24.
– Når det kommer til kunstfeltet, har feltet selv gjort Morten Traavik/Sløserikommisjonen og Are Søberg/Sløseriombudsmannen viktige og sentrale. For vårt arbeid ville det gitt et underlig signal om vi hadde lukket øyne og ører for disse, skriver Løken Stavrum.
Og fortsetter:
– Vi har for øvrig allerede hatt et innspillsmøte med de sentrale kunst- og kulturorganisasjonene, denne gangen ville vi høre fra enkeltpersoner som har stått i konfliktlinjen kunst/kultur og ytringsfrihet.
Har ikke oppfattet vitsing
Løken Stavrum sier hun ikke kjenner til at det skal ha vært «grove seksualiserte vitser om transpersoner og #metoo-aktivister» på kommisjonens interne møter, slik Reza hevder.
– Det har ikke jeg eller de jeg har konferert med, oppfattet. Jeg anser Begard så sterk og tydelig at hun ville tatt det opp og påtalt det, sier Løken Stavrum.
Ytringsfrihetskommisjonen ble oppnevnt i fjor vinter, og har blant annet BT-journalist Eirin Eikefjord, Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid fra Karpe og Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk som medlemmer.
– Medlemmene i Ytringsfrihetskommisjonen har fått et svært viktig samfunnsoppdrag. De skal bruke sine kunnskaper og engasjement til å utrede de sosiale, teknologiske, juridiske og økonomiske rammene for ytringsfrihet i Norge i dag. Kommisjonen skal engasjere til debatt og se på trusler mot ytringsfriheten og hvordan vi kan styrke det offentlige ordskiftet, sa kultur – og likestillingsminister Abid Raja da kommisjonen ble presentert.