Kjersti Løken Stavrum er styreleder i Norsk PEN, administrerende direktør i Schibsted-eier Stiftelsen Tinius og leder i tillegg Ytringsfrihetskommisjonen. Her under innspilling av Pressepodden fra Medier24.

Pressepodden:

Kjersti Løken Stavrum avviser kritikken mot Ytringsfrihetskommisjonen: – Jeg forstår den ikke

Den nye lederen av Ytringsfrihetskommisjonen skjønner ikke hvorfor enkelte mener den mangler et tungt nok mandat, forteller hun i Pressepodden fra Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Kjersti Løken Stavrum har preget den norske mediebransjen i over to tiår, blant annet som en profilert Aftenposten-redaktør, KK-redaktør og generalsekretær i Norsk Presseforbund - og nåværende administrerende direktør i Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier og styreleder i Norsk PEN.

På toppen av det hele ble hun tidligere i vinter presentert som leder av den nye Ytringsfrihetskommisjonen.

Pressepodden:

En podkast fra Medier24 som tar for seg medier, journalistikk, PR/kommunikasjon, teknologi og sosiale medier.

Du kan følge Pressepodden på Facebook og delta i diskusjoner om episodene.

Podkasten er muliggjort med støtte fra Fritt Ord.

Det brukte hun ikke lang tid på å takke ja til.

– Overhodet ikke. Det var ikke tvil i min sjel da departementet ringte, forteller Stavrum i Pressepodden fra Medier24.

Den nye kommisjonen ble bejublet av flere - blant annet presseorganisasjonene - men den har også møtt kritikk, spesielt fra akademisk hold. 

Førsteamanuensis ved Juridisk Fakultet (UiO) og spesialrådgiver i Norsk Institutt for Menneskerettigheter, Anine Kjerulf, sa til Minerva i februar at hun ble spurt om å lede kommisjonen, men at hun takket nei. Hun mener kommisjonen mangler et juridisk mandat.

– Det er uklart hva som skal komme ut i andre enden, sa hun til Minerva.

Stavrum rister på hodet av kritikken.

– Jeg skjønner ikke helt den kritikken. Jeg forstår det ikke, for mandatet er juridisk. Jeg deler ikke de bekymringene, sier hun Pressepodden.

Stavrum understreker også: 

– Vi står fritt til å både fortolke og spisse mandatet slik vi vil. Derfor er det stort rom for å forme det slik vi mener er hensiktsmessig.

Stavrum svarer også på om hun ikke bekler for mange lederhatter for øyeblikket, om det kan føre til interessekonflikter, hennes opplevelser etter vel et år som styreleder i Norsk PEN - og ikke minst hva hun mener er mest bekymringsfullt med norsk journalistikk for øyeblikket.

Hør hele episoden i Spotify, iTunes eller Acast!

Kjersti Løken Stavrum under innspilling av Pressepodden fra Medier24.
Powered by Labrador CMS