Presseorganisasjonene jubler over den nye Ytringsfrihetkommisjonen: – Både etterspurt og etterlengtet

Både Mediebedriftenes Landsforening, Norsk Journalistlag og Medietilsynet gleder seg til at kommisjonen setter i gang arbeidet. – Vi regner med å bli invitert inn, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen.

Publisert

Den tidligere generealsekretæren i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, ble forrige fredag presentert som leder av den nye Ytringsfrihetskommisjonen

Både valget av lederen og selve kommisjonen får applaus fra de norske presseorganisasjonene som var tilstede da den ble presentert av kulturminister Abid Raja.

Blant dem er lederen av Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen.

– Jeg kjenner Kjersti godt fra da hun var generalsekretær i presseforbundet, og har god erfaring med samarbeid med henne. Dette blir spennende, sier Frantzen til Medier24. 

NJ foreslo Eikefjord

NJ-lederen liker også spredningen av mennesker i kommisjonen.

– Det er en spennende sammensetning. Vi er glade for at Eirin (Eikefjord) er kommet inn. Vi foreslo henne fordi vi vet at hun er en god person i et sånt utvalg, og vi tror det hun vil bidra med vil være viktig, sier Frantzen.

Hun forventer også at NJ - og de øvrige presseorganisasjonene vil bli involvert i kommisjonens arbeid.

– Den jobben som denne kommisjonen skal gjøre vil være viktig for det arbeidet som vi også driver med. Det er et arbeid vi kommer til å følge tett, og vi regner også med at vi vil bli invitert inn i arbeidet.

– Hva ønsker NJ å bidra med til kommisjonen?

– Det som blir viktig for oss er arbeidet som de skal gjøre. Ytringsfrihet er jo selve fundamentet i alt arbeid som norske journalister driver med, sier Frantzen.

– Dette er en kommisjon som har vært både etterspurt og etterlengtet. Den forrige kommisjonen var ferdig før sosiale medier. Det er en helt annen virkelighet som denne kommisjonen skal se på nå. Det blir spennende å se hva som kommer ut av det, sier hun.

MBL: – Vil bidra med innspill

Administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening (MBL), Randi S. Øgrey (fra venstre) og leder i Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen.
Administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening (MBL), Randi S. Øgrey (fra venstre) og leder i Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen.

Også administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening (MBL), Randi S. Øgrey, er engasjert i den nye kommisjonen. 

– Dette blir spennende! Det er en god sammensetning med flere fra mediebransjen. Det er en viktig jobb de nå får, så jeg håper de er åpne og lytter til innspill. Dette er et viktig oppdrag som vi gleder oss til å følge med på og bidra til, sier Øgrey til Medier24.

– Hva ønsker MBL å bidra med?

– Vi tenker å bidra med innspillsmøter. I tillegg til å bidra til øvrige ting i mediefeltet, som hva vi kan gjøre med globale aktører og falske nyheter. Det blir opp til kommisjonen på hvem de vil bruke på hva. Men vi tenker at mediebransjen har mye å bidra med i dette arbeidet. 

Øgrey er klar på hvorfor det er så viktig at det opprettes en ny kommisjon - 20 år etter den forrige.

– Det er mye som står på spill i det norske samfunnet nå. Det er tre ting som ikke var i 1999: Sosiale medier, falske medier og sjikane og hets på nett. 

– Ytringsfrihetskommisjonen sist la ned viktige føringer i samfunnet. Jeg brukte det blant annet da jeg satt i mediemangfoldsutvalget. Måtte denne kommisjonen bli like viktig, sier Øgrey. 

Medietilsynet: – Arbeidet er i de beste hender

Direktør i Medietilsynet, Mari Velsand, har også troen på at kommisjonen under Stavrums ledelse vil få til mye bra.

– Kjersti er et veldig godt valg som leder. Hun har lang og bred erfaring, og hun kjenner disse områdene godt. Jeg tror dette arbeidet er i de aller beste hender, sier Velsand til Medier24.

– Det er også en bredt sammensatt kommisjon, med kompetanse fra alle områder. Det blir nok mange spennende diskusjon, sier en humrende Velsand.

I likhet med både MBL og NJ, ønsker også Medietilsynet å bidra til og hjelpe kommisjonen.

– Medietilsynet har som en del av vårt oppdrag å bidra til ytringsfrihet og demokrati. Jeg håper og tror at det vil bli brukt for vår innsikt her. Men kommisjonen skal få jobbe på egen hånd, uavhengig av andre offentlige instanser, sier Velsand.

– Det er 20 år siden forrige kommisjon, og en ny gjennomgang av ytringsfrihetens kår er viktig. Det er også viktig at kommisjonen ser fremover, slik at ytringsfriheten skal ha gode kår i Norge - også i fremtiden, sier hun. 

Velsand merket seg Stavrums uttalelse om at det første Ytringsfrihetskommisjonen skal gjøre er «å lage en TikTok-video».

Det er musikk i Velsands ører, som tidligere denne uken presenterte Medietilsynets nye rapport om barn og unges bruk av sosiale medier.

– Det er veldig klokt. Det tyder på at de er sitt ansvar bevisst. Det er viktig å komme seg inn på arenaer der barn og unge er, sier Velsand.

  • For ordens skyld: Journalisten Jan Magnus Weiberg-Aurdal er medlem av NJ. 
Medietilsynet-direktør Mari Velsand gratulerte Kjersti Løken Stavrum som leder for Ytringsfrihetskommisjonen.
Medietilsynet-direktør Mari Velsand gratulerte Kjersti Løken Stavrum som leder for Ytringsfrihetskommisjonen.
Powered by Labrador CMS