Klubbleder Sebastian Holsen i Shifter.
Klubbleder Sebastian Holsen i Shifter.

Shifter-klubbleder med klar beskjed til NJ og MBL: Bør gå i seg selv

Shifter er på vei inn MBL-døren. Nå vil klubblederen ha en lightversjon av tariffavtalen. Uaktuelt, svarer NJ.

Publisert

Nylig ble det kjent at Schibsted kjøper de resterende 49 prosentene av Shifter og blir dermed eneeier av de to nisjeavisene Shifter og BankShift.

Det innebærer at de ansatte i nisjeavisen vil få tilnærmet samme tariffavtale som de andre publikasjonene i Schibsted Media.

Bakgrunnen er at Shifter blir medlem av Mediebedriftenes Landsforening (MBL).

Klubbleder Sebastian Holsen sier til Medier24 at et medlemskap er kjempepositivt, og at det trygger arbeidshverdagen både for de ansatte og ledelsen.

– Det er ingen tvil om at det er bra for oss. Det var en prosess som ville gått i mål uansett, og ledelsen i Shifter har hele tiden vært positiv innstilt på at vi skal være med i MBL.

– Voldsomt dyrt

Holsen har tidligere vært med å melde inn Watch Media i MBL.

Klubbarbeidet i nyoppstartede aviser har fått han til å mene at MBL og Norsk Journalistlag (NJ) bør gå litt i seg selv.

– Hvis man er en liten bedrift på kanskje fem ansatte, så blir det voldsomt dyrt å være med i tariffavtalen. Du blir pålagt AFP, STUP-ordning og opplysnings- og utviklingsfondet. Alt dette er bra, men er det nødvendig at små bedrifter skal ha det?, spør Holsen.

Klubblederen mener derfor at nye mediebedrifter bør få kunne bli delvis med i avtalen, og for eksempel kun delta i lønnsforhandlingene.

– Det bør finnes en lightversjon av tariffavtalen som MBL og NJ bør tenke frem, slik at de er i stand til å gripe bedrifter som Shifter.

Han trekker fram at gründere ofte forlater sikre jobber for å teste konsepter og ideer, som ikke nødvendigvis har noen garanti for å lykkes.

– Det er veldig fordyrende for dem å være med. Dette er bedrifter som i beste scenario går i null de første årene. Der synes jeg NJ og MBL kan gå i seg selv.

Holsen foreslår at dette kun vil gjelde for mindre bedrifter i oppstartsfasen, og for en gitt periode.

Ansvarlig redaktør og daglig leder Lucas H. Weldeghebriel i Shifter sier de er positive til et organisert arbeidsliv.

– Tankene som Sebastian her presenterer, virker spennende og interessante. Nå skal det sies at vi ikke har erfaring med å være med i MBL, så jeg er også spent på hva det betyr for oss som arbeidsgivere, sier Weldeghebriel til Medier24.

– Uaktuelt

Medier24 har vært i kontakt med både NJ og MBL.

– Det finnes ingen snarvei, eller billigbillett inn i det seriøse, norske arbeidslivet, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad til Medier24.

Han forteller at NJ har sammen med arbeidsgiverne etablert velfungerende tariffavtaler som ivaretar viktige interesser både på kort og lang sikt. 

– NJs politikk er at vi skal styrke og vedlikeholde disse avtalene, ikke svekke dem. Det er derfor uaktuelt for NJ å differensiere disse avtalene.

- Jeg vil tro at Shifters nye heleier, Schibsted, som en stor og seriøs aktør i det norske mediemarkedet deler NJs oppfatning, legger han til.

Pernille Børset fra MBL og Dag Idar Tryggestad fra NJ under forhandlingene i årets hovedoppgjør

Pernille Børset er leder av MBLs juridiske avdeling og forhandlingsleder i NJ oppgjøret.

Hun forteller at MBL er opptatt av å være et felleskap for alle typer mediebedrifter. 

– Derfor har vi blant annet mulighet for gründermedlemskap til en rimelig kontingent.

Hun påpeker at det ikke er noe automatikk at man må inngå tariffavtaler når man blir medlem av MBL.

Ifølge Børset er MBL opptatt av at det å ha tariffavtale, lokalt samarbeid og ordnede forhold skal være et konkurransefortrinn. 

– Derfor er det viktig for oss at avtalebinding ikke fører til for høye kostnader og administrative byrder. Her har NJ og MBL et felles ansvar, og vi tar gjerne en diskusjon om større grad av fleksibilitet i avtalene. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS