Thomas Bergstøl (midten) er Viggo Kristiansens fetter.
Thomas Bergstøl (midten) er Viggo Kristiansens fetter.

Opplevde journalister som arrogante

Under framleggingen av Baneheia-rapporten deltok Viggo Kristiansens fetter Thomas Bergstøl i en debatt med Bjørn Olav Jahr. Hans generelle inntrykk - med unntak - er at journalister er for arrogante.

Publisert Sist oppdatert

Mediene har fått krass kritikk - og har også tatt selvkritikk - for sin dekning av Baneheia-saken, der Viggo Kristiansen ble uskyldig dømt for drapene i Baneheia.

Viggo Kristiansens fetter, Thomas Bergstøl forteller under en debatt etter fremleggingen om sine erfaringer med pressen.

– Mitt generelle inntrykk er at jeg opplever - med unntak - at journalister generelt er for arrogante, og at det er en uheldig arroganse som gjør at de i denne saken ikke har vært interessert i å lytte til ting som har gått mot det overordnede narrativet, sier han.

Han forteller at noen journalister er direkte ubehagelige å prate med, og kaller seg en uprofesjonell kilde, i starten av saken.

Da han selv så på den, ble han overbevist om Kristiansens uskyld. Han mener tema om journalistisk arroganse må inn i journalistikkutdanningen.

Ønsker mer dybde

Forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr sier at det er viktig å behandle etterlatte med respekt og varsomhet, men at det ikke kan stå i veien for å se på bevis.

Han sier det er bra med rapporter, men at det ikke kan stoppe her.

– Retriever-undersøkelsen slutter i desember 2019 - masse har skjedd siden da som man kan kritisere norsk presse for. For eksempel rundt løslatelsen og frifinnelsen, sier han.

Flere medier har lagt frem sine egne granskninger av egen dekning. 

Også rapporten som kom i dag viser at man har tatt hensyn til etterlatte.

– TV 2 sier svart på hvitt at de er blitt sensurert av de pårørende, sier Bergstøl.

Vil utfordre dommer

I en annen debatt, trekker ansvarlig redaktør i Haugesunds Avis, Einar Tho, fram at læringspunktene i Baneheia-saken treffer inn i Birgitte Tengs-saken også.

– Et av de mest smertefulle læringspunktene, er å ikke bare stole på rettskraftige dommer. Det må vi oftere utfordre, sier han.

Flere i panelet, som består av nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken og ansvarlig redaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad, peker på at læringspunktet om å ha en «djevelens advokat» når man jobber med en sak er viktig.

– Hva slags rolle har en djevelens advokat, og hvilken rolle har den?, spør debattleder Håkon Haugsbø.

– Vi må i alle saker og prosjekter ha en bevissthet om at den rollen må finnes i rommet, og at den kan man dele på, svarer TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække. 

Hun sier TV 2 satte på et nytt team til å se på Baneheia-saken i 2019.

– Det er en kombinasjon med å sette på nye øyne i en sak, og helt systematisk å ha med den bevisstheten inn i den store samtalen i redaksjonen, sier hun.

Ljøstad understreker også at ingen skal ha rolle som djevelsens advokat permanent, og at det må være kultur i en redaksjon for å si i fra.

– Det er viktig å huske at redaktører også trenger motstand, og at det er mot til å utfordre, sier han.

Solbrække svarer på Bergstøls poeng om at de har blitt sensurert, med at de ikke kan legge skyld på pårørende, og legger til at poenget ble fremmet i TV 2s egen rapport der en leder ble intervjuet.

– Det er vårt ansvar. Det er vi som må være bevisst på dette. Vi skal alltid ta hensyn til pårørende, men det kan ikke overskygge fakta, sier hun.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS