Lege Charlotte Olsen og ett av barna i serien Bamselegen på NRK Supert.

Flere klager på NRK Super-program om vaksine: – Forkastelig

NRK har fått 23 klager på vaksine-episode i Bamselagen. – Noen av de vanskeligste redaksjonelle diskusjonene vi har i forbindelse med produksjon til NRK Supers flater, svarer NRK.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I episode 10 av NRK Super-programmet Bamselegen har en av kosedyrene i serien, Kaninen, vært på ferie og fått meslinger.

Sammen med lege Charlotte Olsen, vaksinerer ett av barna som er med i serien Kaninen.

Dette har fått flere til å reagere.

Les hele svaret til NRK nederst i saken.

Episoden, som har fått navnet «Vaksine», har til nå fått 23 klager og skal behandles i Kringkastingsrådet på tirsdag.

«Barne-TV NRK super som har innslag om medisinering av barn, mot barn!!!!! Dette er helt uakseptabelt at barn skal ta stillingstilgangen vaksine ! Ønsker ikke være en del av NRK om dette fortsetter! Forkastelig !!!!», står det i en av klagene.

En av klagerene mener at barn tar til seg slik informasjon ukritisk.

«Helsedirektoratet skriver tydelig at barn må få informasjon tilpasset alder, modenhet og erfaring slik at de kan gjøre seg opp egen mening. På hvilken måte tilrettela NRK super for at barn kan forstå, vurdere og gjøre opp mening ved å synge «man må ta vaksiner for de rundt seg, gjør det nå, gjør det nå»?», står det videre i klagen.

I NRKs svar forklarer de at ønsker å gi barn kunnskap om ulike diagnoser og tema.

– I denne spesifikke episoden får barna svar på hva vaksine er og hvordan den fungerer. Vi har tatt for oss vaksinen mot meslinger som er en etablert vaksine som har vært i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge siden 1969 og er anbefalt av helsemyndighetene, skriver Kristian Karlsen Programsjef, NRK.

Han skriver videre at graden av forenkling sett opp målgruppas kunnskapsnivå og modenhet er noen av de vanskeligste redaksjonelle diskusjonene de har i forbindelse med produksjon til NRK Supers flater.

– Redaksjonen bak serien har lang erfaring med vitenskapsformidling til denne målgruppa og alt innhold i serien er faktasjekket med fagmiljø før, under og etter produksjon.

Les hele svaret fra NRK nederst i saken!

Spesialrådgiver i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, sier at det ikke er uvanlig mange klager på ett enkelt program.

– Nei, dette er ikke spesielt mye. Det hender at det kommer inn titalls klager på et enkeltprogram, sier Skarrud til Medier24.

Les hele svaret til NRK her:

«I Bamselegen tar vi for oss mange tema som ungene lurer på i møtet med helsevesenet og vaksine er et av dem.


Å grue seg til et nålestikk er vanlig. Bamselegen ønsker å gi barna kunnskap om ulike diagnoser og tema samt forberede dem til det som faktisk skjer på sykehuset og hos legen. Velger foreldrene at barna skal ta vaksine, skal de få vite hvordan det forgår, hvordan den fungere og hvorfor de tar den.


I denne spesifikke episoden får barna svar på hva vaksine er og hvordan den fungerer. Vi har tatt for oss vaksinen mot meslinger som er en etablert vaksine som har vært i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge siden 1969 og er anbefalt av helsemyndighetene.


Det reageres på at dukken Gilbert synger at alle bør ta vaksine. Gilbert er en karakter som barna kjenner godt etter tre sesonger av Bamselegen. Han er den klønete og overivrige assistenten til Charlotte. Han bruker litt tid på å forstå legevitenskapen og hva legen Charlotte holder på med, men når han først forstår kuliminerer det alltid i en i en musikkvideo med en spesialskrevet sang framført av ham, med hans skråblikk.


Dette har Gilbert gjort på samme viset gjennom 30 episoder enten det handler om barnemark, hjernerystelse, hodelus eller kreft, og vår innsikt i målgruppa viser at barna både forventer det og forstår hans rolle.


Charlotte representerer fakta og legevitenskapen, mens Gilbert har sin særegne tolkning og ufarliggjør det som skjer på sykehuset. Vaksine er, som alle andre tema vi tar opp i Bamselegen, et komplekst tema som vi må forenkle for at barna skal forstå på sine premisser.


Graden av forenkling sett opp målgruppas kunnskapsnivå og modenhet er noen av de vanskeligste redaksjonelle diskusjonene vi har i forbindelse med produksjon til NRK Supers flater. Redaksjonen bak serien har lang erfaring med vitenskapsformidling til denne målgruppa og alt innhold i serien er faktasjekket med fagmiljø før, under og etter produksjon.»


Kristian Karlsen Programsjef, NRK.

Powered by Labrador CMS