Josefine Gjerde, 2. kandidat for MDG Hordaland, og sjefredaktør i BA, Sigvald Sveinbjørnsson.

MDG-politiker slaktet BA for «gubbevelde» - så ble hun selv signert som skribent

Josefine Gjerde går hardt ut mot mangfoldet blant avisens spaltister. – Det er en utfordring for oss, innrømmer redaktøren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Josefine Gjerde, 2. kandidat for MDG Hordaland, satt nesten morgenkaffen i halsen da hun leste BA-skribent Erling Gjelsviks kommentar «MDG gjør seg selv en bjørnetjeneste».

Kommentaren handler om MDGs forslag om å stenge utvalgte soner i storbyen for dieselbiler, men det var særlig tonen mot de yngre MDG-politikerne som Gjerde reagerer på.

«Med snakketøy som mitraljøser, av tenketanketenkere kurset på kryss og tvers av partilinjene, minner ungdomspolitikerne mer og mer om Hitlerjugend og rødegardister», er blant det BA-spaltisten skriver.

– Jeg reagerer på at Gjelsvik sammenligner ungdomspolitikere i Norge med Hitlerjugend, altså ungdomspartiet til nazistene. Man skal tåle kritikk som politiker, men jeg synes en ansvarlig spaltist i en av Bergens største aviser bør holde seg for god til den type angrep, sier Gjerde til M24 og legger til:

– Det virker som at Gjelsvik og BA ikke har noen grenser for hva som er greit når man omtaler unge i debatter.

– Skremmer unge fra å engasjere seg

Gjerde tok selv til motmæle i mandagens utgave av BA med en egen kommentar, «Er det på tide å velte gubbeveldet?»

Det er nemlig ikke første gang Gjerde har reagert på hvordan BA-spaltister har omtalt unge debattanter.

Hun mener det er en systematisk holdning blant avisens skribenter, og tar nå et oppgjør med det hun kaller «et gubbevelde» i avisen.

– Jeg synes BA har for lite mangfold blant skribentene sine. Det er mange menn som ikke er glad i radikal klimapolitikk. De har ingen som representerer de unge sitt syn, og har ikke noe filter for hvordan de omtaler unge - særlig unge kvinner i debatten.

Gjerde mener at redaktørstyrte aviser har et ansvar for å ikke grumse til debatt og få den til å minne om et ikke-moderert kommentarfelt.

Hun er klar på at konsekvensene kan bli at BA mister unge lesere og viktige stemmer i slike debatter.

I sin egen kommentar mener hun at slike holdninger til unge debattanter er et demokratisk problem.

– Selv om BA åpenbart retter seg mot en annen gruppe enn unge klimainteresserte med de spaltistene de har, så må de ta et ansvar for å ikke skitne til debattklimaet og skremme unge fra å engasjere seg.

– I kommentaren din så sammenligner du BA med Resetts kommentarfelt. Blir det ikke litt skyttergravstilling når begge kommer med såpass drøye påstander?

– Det kan du si. Jeg ble overrasket over å finne noe jeg vanligvis ser i andre type kommentarfelt. Jeg tenker det er en nødvendig sammenligning for å vise at det ikke passer seg i en avis, svarer Gjerde.

– Innafor siden det er så karikert

Medier24 har forelagt kritikken til sjefredaktør i BA, Sigvald Sveinbjørnsson.

Han forstår at Gjerde reagerer på sammenligningen med Hitlerjugend, og synes hun svarer godt i sin egen kommentar.

Gjelsvik har skrevet for BA siden 1984, og Sveinbjørnsson er klar på at skribenten er kjent for å sette ting på spissen.

– Noen ganger blir den spissen for spiss. Kanskje skulle vi bedt han brukt et annet uttrykk denne gangen, sier Sveinbjørnsson til M24.

Samtidig ønsker sjefredaktøren å snu på perspektivet.

– Når han setter det på spissen, så får han svar på tiltalen. Det er verken han eller jeg som redaktør redd for. Vi har en lav terskel for å ta imot kritikk for de valgene vi tar redaksjonelt, sier han og fortsetter:

– Den meningsutvekslingen som har kommet frem i ettertid er også interessant. Den ville vi ikke fått på samme måte om kommentaren ikke var spissformulert.

– Du sier at det kanskje var over streken. Men er det innafor å trykke det i en redaktørstyrt avis?

– Jeg synes det er innafor siden det er så karikert. Spissformuleringer er så overtydelige at man forstår at det blir en karikatur. Litt som når Erna Solberg bruker uttrykket «helt nazi», svarer Sveinbjørnsson.

Han er kritisk til at man modererer seg i debatter for å unngå harde reaksjoner.

– Frykten for reaksjoner er en uting. Alt må slipes ned til en form som alle kan spise. Det er en vei som er jeg veldig i mot. Jeg tror ikke det er bra for avisene, og jeg tror det er veldig skadelig for ordskiftet.

– Ikke bare BA som er et gubbevelde

Sammenligningen med Resetts kommentarfelt tar han med fullstendig ro.

– Det må vi tåle. Jeg tror at de som leser BA og kjenner til Resett, ser en vesentlig stor forskjell. Jeg biter ikke på slike sammenligninger. Det er en god gammeldags hersketeknikk, akkurat slik som Gjelsvik gjør med ungdomspolitikerne i sin kommentar.

Sveinbjørnsson forstår også kritikken fra Gjerde om at BA er et gubbevelde. Han mener dette er et problem som gjennomsyrer hele avisfloraen i landet.

– Det er en utfordring for oss. Det har det vært lenge. Det å tiltrekke seg unge stemmer er vanskelig. Det preger avisen, også negativt. Men vi prøver å få det til. Det gjelder ikke bare for oss. Det er ikke bare BA som er et gubbevelde.

– Men er ikke spissformuleringer nettopp det som hindrer unge debattanter i å bevege seg ut i offentligheten?

– Jeg tror det i beste fall er en forenklet forklaring på det. Med tanke på reaksjonene på Gjelsviks tekst, så tror jeg den har bidratt positivt i det henseende. Det blir flere som vil ytre seg for å svare.

Nå har BA fått en ny skribent.

Onsdag ettermiddag melde BA at Josefine Gjerde har blitt avisens nye skribent.

Sveinbjørnsson sier at Gjerde sa ja til å bli skribent før Medier24 tok kontakt onsdag formiddag.

Powered by Labrador CMS