Om du legger Norges-ferien til en av landets største byer i år, vil det nærmest være umulig å ikke legge merke til de mange el-sparkesyklene som står plassert rundt omkring i gatene.
I lengre tid har sparkesyklene vært gjenstand for debatt. Derfor har de naturlig nok havnet i medienes søkelys.
Der VG, NRK, Aftenposten og Dagbladet kaller transportmidlene for el-sparkesykler, skiller imidlertid Bergensavisen og Bergens Tidende seg ut.
Der kaller dem nemlig løperhjul.
Språkglade bergensere
Sjefredaktør i Bergensavisen, Sigvald Sveinbjørnsson, forklarer hvorfor de har valgt å bruke uttrykket i sine artikler.
– Det er et gammelt bergensk utrykk. Vi har prøvd å være konsekvente med å bruke det men både det og el-sparkesykkel er tillatt å skrive hos, forklarer han til Medier24.
– Hva betyr egentlig ordet løperhjul?
– Jeg vet ikke helt, men det sier seg kanskje selv - det er hjul man løper med. Uansett synes jeg det er et ganske intuitivt og greit ord. Bergen kommune kaller det også løperhjul, tror jeg, svarer Sveinbjørnsson.
I Bergen og i regionen rundt byen, finner man mange særegne ord og uttrykk. Kommunen har til og med en egen ordliste, til hjelp for de uinnvidde.
Sveinbjørnsson tror mange bergensere er opptatt av å bruke disse flittig.
– Jeg tror at bergensere flest har glede av å hegne om språket vårt, og å bruke bergenske ord og uttrykk. Byidentiteten er også sterk i Bergen, og skiller seg kanskje ut fra andre steder, sier han.
– Opp til hver enkelt å bestemme
Journalist Ådne Lunde er leder i BTs interne språkråd. Han forteller at bruken av ordene løperhjul og sparkesykkel har vært diskutert innad i avisen.
De tror også at de kan ha oppdaget en språktrend.
– Uten at vi har forsket så nøye på dette, kan det se ut til at unge bergensere heller bruker ordet sparkesykkel, sier Lunde til Medier24 og legger til:
– Det har vi tatt konsekvensene av, og i beste liberale BT-tradisjon har vi landet på at det er opp til hver enkelt journalist å bestemme hvilket ord han eller hun vil bruke.
Lunde er selv ikke i tvil om hvilket ord han ville brukt, om han skulle skrevet en sak om emnet.
– Jeg bruker selv ordet løperhjul, og har alltid brukt det. Sparkesykkel er for meg et ganske nytt ord, sier han.
Dette sier Språkrådet
Daniel Ims er seksjonssjef i Språkrådet. Han synes det er fint at Bergensavisen har trykket ordet løperhjul til sitt bryst.
– Ordet er en flott videreføring av det man har kalt en sparkesykkel tidligere. Det har vært vanlig å bruke i Bergen, men også på større deler av Vestlandet, sier Ims til Medier24.
– Dette ordet står ikke i ordboken. Er det da riktig av pressen å bruke dem?
– Løperhjul står ikke i bokmåls- og nynorskordboken, for så vanlig har det ikke vært. Men, ordbøkene er ingen godkjenningsinnstans, men den viser oss hvillke ord som har vært vanligst, svarer Ims og legger til:
– Om det er slik at dette ordet nå blir mye brukt, skal man ikke se bort fra at det kan komme inn i disse ordbøkene, sier Ims.
Sparkesykkel også uten sparking
Enkelte har også stusset over bruken av ordet el-sparkesykkel, fordi man strengt tatt ikke trenger å bidra med egne fraspark når man bruker den.
Ims synes dette er et godt ord, og sier at fraværet av sparking ikke har noen betydning for bruken av ordet.
– Det er slik med mange ord, at de har betydd noe i utgangspunktet, og så begynner folk å bruke det på en annen måte etter hvert. Da skjer det en betydningsendring og utvikling, sier han avslutningsvis og understreker:
– Det er ikke noe i veien for å bruke ordet sparkesykkel, selv om man ikke lenger sparker.