Sparkesykler, eller løperhjul om du vil, er blitt et vanlig syn i mange av Norges største byer det siste året.
Sparkesykler, eller løperhjul om du vil, er blitt et vanlig syn i mange av Norges største byer det siste året.

Riksmediene skriver om «el-sparkesykler». I Bergen har de fått et helt annet navn

– Ordet er en flott videreføring av det man har kalt en sparkesykkel tidligere, sier Språkrådet om BAs og BTs bruk av ordet «løperhjul».

Publisert

Om du legger Norges-ferien til en av landets største byer i år, vil det nærmest være umulig å ikke legge merke til de mange el-sparkesyklene som står plassert rundt omkring i gatene.

I lengre tid har sparkesyklene vært gjenstand for debatt. Derfor  har de naturlig nok havnet i medienes søkelys.

Der VG, NRK, Aftenposten og Dagbladet kaller transportmidlene for el-sparkesykler, skiller imidlertid Bergensavisen og Bergens Tidende seg ut.

Der kaller dem nemlig løperhjul.

 

Språkglade bergensere

Sjefredaktør i Bergensavisen, Sigvald Sveinbjørnsson, forklarer hvorfor de har valgt å bruke uttrykket i sine artikler. 

– Det er et gammelt bergensk utrykk. Vi har prøvd å være konsekvente med å bruke det men både det og el-sparkesykkel er tillatt å skrive hos, forklarer han til Medier24. 

– Hva betyr egentlig ordet løperhjul?

– Jeg vet ikke helt, men det sier seg kanskje  selv - det er hjul man løper med.  Uansett synes jeg det er et ganske intuitivt og greit ord. Bergen kommune kaller det også løperhjul, tror jeg, svarer Sveinbjørnsson.  

I Bergen og i regionen rundt byen, finner man mange særegne ord og uttrykk.  Kommunen har til og med en egen ordliste, til hjelp for de uinnvidde. 

Sveinbjørnsson  tror mange bergensere er opptatt av å bruke disse flittig.

Sigvald Sveinbjørnsson, fotografert i baren under Hauststormen høsten 2018.
Sigvald Sveinbjørnsson, fotografert i baren under Hauststormen høsten 2018.

– Jeg tror at bergensere flest har glede av å hegne om språket vårt, og å bruke bergenske ord og uttrykk. Byidentiteten er også sterk i Bergen, og skiller seg kanskje ut fra andre steder, sier han.  

– Opp til hver enkelt å bestemme

Journalist Ådne Lunde er leder i BTs interne språkråd. Han forteller at bruken av ordene løperhjul og sparkesykkel har vært diskutert innad i avisen.

Ådne Lunde, Bergens Tidende
Ådne Lunde, Bergens Tidende

De tror også at de kan ha oppdaget en språktrend.

– Uten at vi har forsket så nøye på dette, kan det se ut til at unge bergensere heller bruker ordet sparkesykkel, sier Lunde til Medier24 og legger til:

 – Det har vi tatt konsekvensene av, og i beste liberale BT-tradisjon har vi landet på at det er opp til hver enkelt journalist å bestemme hvilket ord han eller hun vil bruke.

Lunde er selv ikke i tvil om hvilket ord han ville brukt, om han skulle skrevet en sak om emnet.

– Jeg bruker selv ordet løperhjul, og har alltid brukt det. Sparkesykkel er for meg et ganske nytt ord, sier han.

 

Dette sier Språkrådet 

Daniel Ims er seksjonssjef i Språkrådet. Han synes det er fint at Bergensavisen har trykket ordet løperhjul til sitt bryst.

– Ordet er en flott videreføring av det man har kalt en sparkesykkel tidligere. Det har vært vanlig å bruke i Bergen, men også på større deler av Vestlandet, sier Ims til Medier24. 

– Dette ordet står ikke i ordboken. Er det da riktig av pressen å bruke dem?

 – Løperhjul står ikke i bokmåls- og nynorskordboken, for så vanlig har det ikke vært. Men, ordbøkene er ingen godkjenningsinnstans, men den viser oss hvillke ord som har vært vanligst, svarer Ims og legger til: 

– Om det er slik at dette ordet nå blir mye brukt, skal man ikke se bort fra at det kan komme inn i disse ordbøkene, sier Ims. 

Sparkesykkel også uten sparking 

Enkelte har også stusset over bruken av ordet el-sparkesykkel, fordi man strengt tatt ikke trenger å bidra med egne fraspark når man bruker den.

Ims synes dette er et godt ord, og sier at fraværet av sparking ikke har noen betydning for bruken av ordet.

Seksjonsleder i Språkrådet, Daniel Ims.
Seksjonsleder i Språkrådet, Daniel Ims.

– Det er slik med mange ord, at de har betydd noe i utgangspunktet, og så begynner folk å bruke det på en annen måte etter hvert. Da skjer det en betydningsendring og utvikling, sier han avslutningsvis og understreker:

– Det er ikke noe i veien for å bruke ordet sparkesykkel, selv om man ikke lenger sparker. 

Powered by Labrador CMS