Hvalrossen Freya, her fotografert i Frognerkilen 19. juli i år.

MENINGER:

Det finnes viktigere ting enn en hvalross

«Det er virkelig verdt å reflektere rundt hvilke historier som ikke fortelles på bekostning av all spalteplassen Freya får.», skriver Simen Bondevik.

Publisert

Jeg synes det er trist at hvalrossen Freya er drept. Det sier mye om menneskers forvaltning av og syn på naturen. Likevel blir jeg provosert av den brede mediedekningen hvalrossen Freya har fått. Det finnes faktisk veldig mange viktigere saker her i verden enn én hvalross i Oslofjorden.

Det var en søndag morgen at samtlige norske nettaviser var fulle av overskrifter og store oppslag. En hvalross var blitt besluttet avlivet med bakgrunn i at den skapte for mange farlige situasjoner. Fiskeridirektoratet fortalte at folk ikke lyttet til advarslene om å holde seg unna.

Selvsagt er det synd at det endte slik og at folk ikke lot hvalrossen være i fred. Men jeg kan ikke forstå at samtidig som det er krig og konflikt flere steder i verden, millioner av mennesker lever i nød, klimakrisen truer livsgrunnlaget vårt og nordmenn sliter med å få privatøkonomien til å gå rundt, velger media å fylle sidene sine med en hvalross i ukevis.

Absurde prioriteringer

Et raskt søk i mediearkivet Retriever gir nærmere 500 treff på medieoppslag om «Freya» i en periode på syv dager. Til sammenligning gir «fattigdom» 90 treff, «klimaendringer» 120 treff og «konflikt» 250 treff i samme tidsperiode. Det er ganske absurd å tenke på at norske medier tilsynelatende skrev mer om en hvalross enn om fattigdom, klimaendringer og konflikt til sammen den uken.

Jeg mener ikke at alt skal handle om de dype, alvorlige og seriøse sakene. Vi har behov for noe annet enn dyptpløyende artikler om langvarige konflikter i andre deler av verden. Men det er nødt til å være en viss balanse. Og når hvalrossen Freya får spalteplass side opp og side ned samtidig som viktige saker ikke dekkes er jeg nok ikke den eneste som blir forundret over prioriteringene.

Historier forsvinner

Nei, jeg tar ikke til ordet for å sensurere media. Nei, jeg mener ikke at en kjendishvalross-avlivning er uinteressant. Men jeg oppfordrer til en åpen debatt om hvordan norsk offentlighet og media fungerer. Det er virkelig verdt å reflektere rundt hvilke historier som ikke fortelles på bekostning av all spalteplassen Freya får.

Pressen har et viktig demokratisk samfunnsoppdrag blant annet gjennom å gjøre informasjon, politikk og kultur tilgjengelig for folk flest. Kan mediehus med hånden på hjertet si at all dekningen av hvalrossen Freya ikke har gått på bekostning av annet samfunnsnyttig journalistisk arbeid? Hvilken pris er det vi som samfunn må betale når klikk står i fokus?

Vi er nødt til å ha en ordentlig debatt om hvilke saker som får fokus i mediebildet. I tillegg trenger vi strukturer som bygger opp under samfunnsnyttig og kritisk journalistikk. Media må ha gode vilkår for å kunne levere journalistikk som har samfunnsinteresse. Jeg håper både media, politikere og lesere tar ansvar for å sikre den journalistiske kvaliteten.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS