Geir Wulff, redaktør i Ságat.

Reagerer på beskjed om «avis alle dager»: – En bløff

Da det ble kjent at Posten vant anbud om å levere papiravis i distriktene, uttalte samferdselsminister Jon-Ivar Nygård at det skulle komme avis også på dager uten vanlig post. Det stemmer ikke helt, og får Ságat-redaktøren til å reagere.

Publisert

Staten betaler for at de som bor i områder i Norge uten kommersiell avisbudnett, likevel skal få levert aviser de abonnerer på.

I pressemeldingen om anbudet skrev departementet at kontrakten «sikrer avislevering alle dager». Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård var blant annet sitert på følgende:

– Det er viktig at alle som ønsker det fortsatt skal få levert papiravisen hjem, også på dagene uten vanlig postgang. Det sikrer vi nå med denne tildelingen av kontrakter.

Men det vil likevel være et hull i leveringen: Mandag og onsdag annenhver uke vil avisen komme en dag forsinket.

Det får redaktør i Ságat, Geir Wulff, til å reagere.

– Vi er veldig skuffet over at samferdselsministeren ikke holdt sitt løfte med å sikre daglige avisdistribusjon i distriktene, sier han.

Avisen hans har lokale bud som leverer i Lakselv. Resten av distribusjonen har de via Posten. De kommer ut fra mandag til fredag, og har et opplag på rett over 3.000.

Viser til pressemeldinger

 At ministeren i pressemeldingen fra mars la det fram som daglig levering faller ikke i god jord hos redaktøren.

– Det oppfatter vi som en bløff.

Samferdselsdepartementet er forelagt all kritikken fra Wulff. De svarer ikke direkte på den, men opplyser at det i pressemeldingen fra mars var lenket til en annen pressemelding som forklarte hvilke dager det gjaldt.

«I tillegg har de utlyste kontraktene har vært offentlig informasjon siden desember. Pressemeldingen fra mars dreide seg først å fremst om innstillingen av leverandører», skriver de til Medier24.

Disse dagene kommer avisen

Hvilke dager man skal ha distribuering er bestemt etter innspill fra både Landslaget for lokalaviser og Mediebedriftenes Landsforening. Hadde man valgt alle dager ville det blitt mye dyrere for staten. Og siden mange lokalaviser uansett ikke kommer ut alle dager, er medlemsbedriftene fornøyde med hvilke dager som er valgt.

Posten kommer ut annenhver dag, og denne avtalen med staten handler om å levere avisen tirsdag, torsdag og fredag de ukene det ikke er vanlig postgang. 

De ukene posten uansett kommer ut disse dagene, er ikke en del av anbudet. Området det gjelder er nå også større enn før, siden staten overtar en del ruter fra Amedia.

Posten får 121 millioner kroner for denne leveringen.

– Selv om papiraviser fortsatt er viktig for mange, er antallet papirabonnementer fallende. Med de nye avtalene ivaretar vi hensynet til at alle skal få levert alle papiraviser, selv om de over en fire ukers periode vil være fire dager med distribusjon én dag på etterskudd, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård via sin kommunikasjonsavdeling.

Mener folk blir tråkket på

Wullf mener likevel regjeringen skuffer Finnmark, og håper Riksrevisjonen tar tak i saken.

– Det er jo ikke alle i denne verden som er like digitale som de åpenbart liker å være i departementsgryta, sier Wullf.

Han påpeker at mange i distriktene ikke nødvendigvis har fullt bredbåndstilbud, og at de også har mange lesere som trives godt i å leve i en analog verden med papiravis.

– Disse menneskene blir tråkka på av regjeringen og departement.

Wulff vet ikke hvordan leserne vil ta imot å få avisen forsinket.

– Jeg regner med det kommer sterke reaksjoner fra folk som er glade i papiravisa si.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS