En stillingsutlysning der Dagbladet søker etter to journalister, har den siste tiden fått mange reaksjoner på sosiale medier.
Fagbladet Journalisten omtalte denne saken først.
I utlysningen skriver avisen blant annet at de leter etter en journalist som «ligger våken om natta og lurer på hvordan du kunne skrudd saken din, slik at du traff enda flere lesere».
For øvrig skriver de også at journalistene bør være noen som «nistirrer på lesertallene i samme minutt artikkelen din er publisert, for å se om den traff blink».
Blant dem som har reagert på utlysningen offentlig, er journalister som Linn Stalsberg, Bergens Tidende-kommentator Jens Kihl og Josimar-journalist Lars Johnsen.
– Det er trist
Forfatter og skribent, Aslak Nore, reagerer også på Dagbladets stillingsutlysning, og har blant annet skrevet om den på Twitter.
Overfor Medier24 utdyper Nore kritikken ytterligere.
– Jeg er kanskje en av dem som har et litt romantisk forhold til det gamle Dagbladet, som var en skikkelig avis som skrev om kultur, politikk og samfunn, uten å henfalle til klikkhoreri, sier Nore.
Og fortsetter:
– Å se hvordan Dagbladet vinkler denne utlysningen, er trist. Det forteller nok ganske mye om tenkemåten i redaksjonen.
– Dette er en utlysning til én bestemt avdeling, som jobber med eksterntrafikk. Du leser ikke litt vel mye inn i stillingsannonsen, når du sier at dette forteller noe om hvordan hele redaksjonen tenker?
– Jo, sikkert. Jeg har stor respekt for folk som John O. Egeland, Inger Merete Hobbelstad og flere av anmelderne i avisa. Det er ingen doktorgrad jeg har levert her. Jeg har twitret, og meldingen virker å slå godt an, for å si det på Dagbladet.no-vis, sier Nore.
– Om ingen hadde følt seg truffet, ville ikke tweeten truffet bra, men dette samsvarer med kritikk jeg og mange andre har rettet mot Dagbladet.no tidligere, ikke minst for spekulative og fryktskapende overskrifter under pandemien, svare.
– Utlysningen kan også leses som en tabloid måte å si at man leter etter noen som er dedikert, jobber effektivt og som vil treffe publikum. Er det ikke forståelig at Dagbladet ønsker seg slike kvaliteter i sine journalister?
– Jo, men det er mange måter å treffe et publikum på. Forskjellen er om du velger den fattige oppmerksomheten man får av å lage en spekulativ klikkvinner, eller den man får gjennom å bygge opp troverdighet over tid, sier Nore.
Og legger til:
– Min erfaring er at norske avislesere tørster etter kvalitetsstoff, og at journalistikk som den stillingsutlysningen etterspør, er å undervurdere leserne.
Dagbladet tar selvkritikk
Avdelingsleder Eugene Laran i Dagbladet, er forelagt Nores kritikk. Laran har ikke anledning til å bli intervjuet av Medier24 over telefon, men svarer likevel i en e-post.
– Dette var et forsøk på litt glimt i øyet, som jeg ser at ikke fungerte. Det var ment i overført betydning, men jeg skjønner godt at det kan leses bokstavelig. Det er uheldig og det tar jeg selvkritikk for, sier Laran til Medier24.
Han legger også til:
– Det var denne gruppa som fikk rettet søkelyset mot køene på Fattighuset i påska, som mange andre medier kastet seg på. Det er slike artikler vi skal ha. Vi ser etter er folk som brenner for å skrive saker som vekker engasjement, medmenneskelighet og som kanskje kan gjøre en forskjell.
– Da trenger vi folk som sover om natta og er årvåkne på dagen. Dette er noen av de mest spennende stillingene som er lyst ut på lang tid, så vi bestemte oss raskt for å endre utlysningsteksten.