Onsdag var andre dag i rettssaken mellom Polaris Media og LL Inntrøndelagen i saken om løsningesrett i aksjer i Inntrøndelag tingrett.
Konsernsjef i Polaris Media, Per Axel Koch, forklarte seg i dag om saken.
– Kan ikke late som
Han forklarte i detalj hvordan samarbeidet og historien med Trønder-Avisa startet på slutten av 90-tallet, og hvordan samarbeidet har vært til nå. Han la også stor vekt på at Polaris Media var invitert inn av de andre eierne i Trønder-Avisa.
– Etter at vi hadde hatt en god allianse i nesten ti år, var det ikke unaturlig at vi ble invitert inn, og det var slik at vi ble invitert inn, sa Koch i rettssaken.
Koch påpekte også flere ganger at konsernet ikke har vært på «oppkjøpsraid», slik det ble påpekt dagen før.
– Det er helt feil faktum. Vi har hatt tillitt, og har blitt invitert inn. Det er ikke slik at vi har forsøkt å tvinge gjennom et oppkjøp av avisen, sa Koch.
LL Inntrøndelagens advokat la dagen før vekt på at det er forskjell mellom A-pressen og Amedia. Da aksjonæravtalen ble inngått i 2008, var et av poengene med løsningeretten at A-pressen ikke skulle kunne komme tilbake inn i som eiere. Her er konsernsjef Koch ikke enig.
– Vi kan ikke late som at dette er to selskaper. A-pressen er Amedia.
Kritisk for norsk næringsliv
Koch fortalte også om prosessen med å kjøpe seg opp i Trønder-Avisa som stanset i 2019. I mars det året meldte Polaris Media at de hadde inngått en intensjonsavtale om å kjøpe ut LL Inntrøndelagen.
– LL Inntrøndelagen vurderte å selge seg ut av Trønder-avisa, og både AS Nord Trøndelag og de var enige i om at vi skulle få kjøpe disse aksjene. I AS Nord Trøndelag gikk de enstemmig inn for salg.
– Det er det mest surrealistiske jeg har opplevd som konsernsjef, forteller Koch om det som skjedde i LL Inntrøndelagen.
Han beskriver også salget til Amedia året etter på samme måte. Oppkjøpet gjorde at Koch nå sitter i Trønder-Avisas styre sammen med tildligere konsernsjef i Amedia, Are Stokstad, som gikk inn som nestleder etter oppkjøpet.
– Det er noe underlig, for å si det forsiktig, sier han og legger til:
– Dette er akkurat det løsningsretten skulle verne mot.
Han reagerer også sterkt på de nye vedtektene satt av LL Inntrøndelagen i forbindelse med Amedia-kjøpet.
– Det er konstruksjon opp, ned og i mente for å unngå løsningsretten. Det er kritisk for norsk næringsliv når man kan trikse det slik.
Etter Kochs forklaring, var det styreleder i LL Inntrøndelagen, Hulda Tronstad.
Tronstad ble presset av saksøkers advokater på fokuset om at LL Inntrøndelagen skal ha lokalt eierskap. Selskapet har adresse i Bærum, og de største aksjonærene i tillegg til Amedia, har adresse i Oslo og Viken. De lokale eierne står for 2,9 prosent av aksjene.
– Vi kan ikke pålegge noen å eie aksjer. Men vi vil at det skal være mulig, svarte Tronstad.
Det ble også lagt vekt på vedtektene som ble satt da Amedia kom inn. Dommeren spurte Tronstad hvor tett hun hadde vært på prosessen med innholdet i vedtektene.
– Vi ba om å få vedtekter som skulle gjøre det mulig for aksjonærer å selge sine aksjer. Vi hadde også en runde med språkform. Selskapet har en egen paragraf om at målform er viktig, og det var viktig for oss å bevare dette, sa hun.
Hun ble også spurt om det var en forutsetning for vedtektene at de ikke skulle utløse løsningsrett for de andre partene.
– Jeg er ingen jurist. Jeg har lent meg på jurister som kan dette bedre enn meg, sa Tronstad.
– Trenger ikke være rakettforsker
Tidligere sjefsredaktør i Trønder-Avisa, Arve Løberg, vitnet også i retten.
Løberg sa at det ikke var stor oppmerksomhet rundt løsningsrett da avtalen ble inngått.
– Det var ikke i min villeste fantasi at de lokale eierne noen gang ville selge betydelige poster. Selskapenes eneste oppgave var å eie Trønder-Avisa, og det ble gjentatt nesten til det kjedsommelige at deres viktigste oppdrag var å sørge for lokalt eie.
Han ønsket ikke å spekulere i bakgrunnen for hvorfor Polaris Media ønsket løsningsrett i avtalen, men sa:
– Man trenger ikke å være rakettforsker for å tenke at dette vi ser nå var en av problemstillingene Polaris var redd for, sa Løberg.
– Ikke styrt av Amedia
Det siste vitnet i saken var styreleder i Trønder-Avisa og AS Nord Trønderlag, Kolbjørn Amli.
Hans forklaring fokuserte på prosessen rundt samarbeidsavtalen med Amedia og hvordan prosessen der var. Amli la også vekt på problemet med å ha konsernsjefer fra begge konserner i styret, men mente problemet var at Koch var styremedlem.
– Det er ikke uten komplikasjoner at det sitter en person fra Polaris der, når styret har inngått en avtale med et konkurrerende mediehus. Styret behandler saker som kan skape inhabilitet, og det er ikke bra for et styre å være usikker rundt hablitet, sa Amli.
På spørsmål om han følte LL Inntrøndelagen ble styrt at av Amedia, var Amli klar.
– Ikke i det hele tatt. De har tre representanter i styret, hvorav en fra Amedia. Hvis Amedia hadde hatt full kontroll i selskapet, vil jeg tro det ville vært flere.
Mot slutten av andre dag startet prosedyrene i tingretten, som vil holde på også hele tredje dag.