Det har ofte har vist seg vanskelig å trekke de helt store seermassene over til betal-TV, skriver Arve Hjelseth.

MENINGER:

Uten OL-avtalen ville NRK-sporten blitt svekket

«Publikums tillit til NRKs sportsdekning er stor, og gjennom mange år i en dominerende posisjon har de utviklet svært stor kompetanse, særlig i de store vinteridrettene. Denne overlegne posisjonen er imidlertid ikke hugget i stein», skriver Arve Hjelseth.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Når NRK, via EBU, har sikret seg TV-rettighetene til fire olympiske leker (2026-2032), er det nok mange som trekker et lettelsens sukk.

Vi er så vant til NRK-formatet, særlig for vinteridrettene, at sosiale medier flommer over av misnøye nesten hver gang en annen aktør som har fått rettighetene forsøker seg. Det er naturligvis en triumf for NRK, som har mistet sportsrettigheter i stort tempo de siste årene, men mange seere opplever det altså på samme måte.

Publikum er i svært mange år blitt sosialisert inn i en medieverden hvor NRK har hatt hånd om de store norske vinteridrettene. OL og VM på ski har vært høydepunktene i så måte, men NRK har også opparbeidet denne posisjonen i kraft av ha sendt verdenscup i langrenn, hopp, alpint og skiskyting fra tidlig om morgenen til sen ettermiddag både lørdager og søndager i mange år.

Det har ofte har vist seg vanskelig å trekke de helt store seermassene over til betal-TV etter hvert som andre aktører gradvis har fravristet NRK mange av disse rettighetene. Det skyldes nok at særlig eldre seere sjekker NRK først, og så blir de sittende å se mer enn de kanskje hadde tenkt.

Bare de mest engasjerte har på forhånd sjekket sendeplan og hvilke begivenheter som går på hvilke kanaler. Dermed finner mange aldri fram til for eksempel skøytemesterskapene. TV-dagen blir til mens de sitter der, men NRK er ofte utgangspunktet. Denne effekten vil også gjøre seg gjeldende når vinter-OL er tilbake på NRK.

For NRK-sporten er dette en svært viktig avtale. Publikums tillit til NRKs sportsdekning er stor, og gjennom mange år i en dominerende posisjon har de utviklet svært stor kompetanse, særlig i de store vinteridrettene. Denne overlegne posisjonen er imidlertid ikke hugget i stein. Om NRK hadde forblitt uten slike rettigheter i flere år, ville kompetansen gradvis flyttet til andre kanaler.

Dette skjedde ganske raskt etter hvert som NRK mistet mange av fotballrettighetene for 20-30 år siden. Det er ingen tvil om at både TV 2 og andre kommersielle plattformer i dag har en langt mer profesjonell fotballdekning.

I skrivende stund vet jeg ikke hvor mye penger NRK har lagt på bordet for sin andel av EBU-avtalen, men at det koster, er det ikke tvil om.

Det er en ganske vanlig oppfatning blant medie- og sportsøkonomer at ikke-kommersielle kanaler bør unnlate å bruke store ressurser på slike rettigheter, og la kommersielle aktører ta seg av budrunden.

Det kan utvilsomt argumenteres for at allmennkringkastere bør prioritere andre typer sendinger enn sportens mega-eventer. Det kan være mange interessante prosjekter som NRK må legge på is fordi ressursene må brukes på OL.

Samtidig hviler jo allmennkringkasternes legitimitet på at de har bred oppslutning. NRK har som mål å være det naturlige møtepunktet rundt store begivenheter, og her inngår utvilsomt OL. At store deler av publikum trolig foretrekker reklamefrie NRK, peker i samme retning.

Vi skal heller ikke se helt bort fra at IOC kanskje ser seg tjent med at OL ikke gjemmes bort på betal-kanaler i et marked med usikker betalingsvilje, og derfor var villig til å strekke seg litt lenger overfor EBU. Særlig bekymret er de over at TV-publikummet forgubbes. Det vises godt i den store viljen de har vist til å introdusere mer ungdommelige idrettsgrener i det olympiske programmet. Fra 2024 er breakdance OL-gren!

I den transformasjonen idretten står midt oppe i, er det trolig fornuftig å gjøre begivenhetene tilgjengelig for flest mulig, i et forsøk på å rekruttere fremtidens idrettspublikum.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS