Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen

Kringkastingssjefen om OL-comeback på NRK: – Fullt ut forsvarlig

Vibeke Fürst Haugen er glad for å kunne dele positive nyheter etter en høst preget av nedbemanning og nedleggelser av programmer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det var en smørblid kringkastingssjef som tok imot Medier24 på sitt kontor på Marienlyst.

Etter ti år uten rettigheter til Olympiske leker ble det mandag klart at NRK sikret seg rettighetene til å sende samtlige OL-øvelser fra 2026-2032 på TV, radio og på nett.

Det gleder NRK-sjefen Fürst Haugen.

– Dette er noe mange er opptatt av i NRK, og det er ofte diskusjoner intern om de store rettighetene. Vi har jobbet en stund med disse forhandlingene, og det er ikke så mange som har visst om det. Men det er en kjempegod nyhet for oss i NRK, sier Vibeke Fürst Haugen til Medier24.

– En tøff høst

Forrige gang NRK sendte et OL var i 2012 i London. I 2015 ble det kjent at daværende amerikanske Discovery hadde sikret seg rettighetene til OL fra 2018 til 2024.

– De siste årene har rettighetene blitt dyrere, og i kampen mot store internasjonale aktører har man tenkt at de store idrettsarrangementenes tid hos allmennkringkastere kanskje var forbi. Hva skjedde?

– Dette er et samarbeid med EBU og det er vel 49 land i denne avtalen. Så er det kanskje slik å ha de store idrettsarrangementene også åpent tilgjengelig hos allmennkringkasterne er positivt også for idretten.

Fürst Haugen tror at et slik arrangement vil involvere hele NRK.

– Dette er ikke bare noe som handler om NRK Sport, men også de andre redaksjonene og miljøene, slik at vi kan løfte disse store arrangementene.

Kringkastingssjefen forteller at forhandlingene har pågått over tid, og at det var usikkert når NRK kunne offentliggjøre nyheten.

Samtidig ble høsten og slutten av året preget av nedbemanning og nedleggelsen av programmer som Sportsrevyen.

– Det har vært en tøff høst med mange dårlige nyheter. Da er det ekstra hyggelig at det er noe som er så positivt, og som folk er så glad for.

– NRK må kutte over 300 millioner kroner. Hvordan har NRK råd til OL?

– Det budsjettet vi har lagt nå er 2023-budsjettet. Vi skal være en del av OL-eventyret fra 2026. Så det har ingenting ved å årets budsjett å gjøre.

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen

– Fullt ut forsvarlig

Bakgrunnen for at NRK måtte kutte i 2023-budsjettet, er at de ikke ble kompensert for lønns- og prisvekst.

2023 er også det første året hvor styringssignaler med den nye finansieringsordning for de neste fire årene trådte i kraft.

På grunn av den økonomiske situasjonen i Norge og verden ble det ett unntaksår.

– På grunn av den helt spesielle situasjonen vi befinner oss i nå om dagen, så fikk heller ikke vi kompensasjons for pris og lønnsvekst. Samtidig ble det sagt fra statsråden at fra 2024 så skal vi tilbake til den mer forutsigbare økonomien.

– Så vet ikke vi hvordan verden vil se ut, men dette er våre planer nå. Vi mener det er fullt ut forsvarlig.

Powered by Labrador CMS