Arill Riise er selv spent før kveldens debatt på TV 2. – Jeg har lært meg en teknikk som går ut på at du skal glede deg til debatten begynner, og ikke til den slutter, sier han.

TV 2-profilen før partilederdebatten: – Blir det krangling, har vi noe på lur

Tre tema er valgt ut til partilederdebatten på TV 2 i kveld. Programleder Arill Riise vil få debattantene til å snakke tydelig om hva deres politikk innebærer i praksis.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Som kjent er flere av partiene veldig uenig om ting. Den uenigheten vil vi forsøke å avklare. Hva som kan bli den egentlige politikken for hvert enkelt parti er det vi vil fram til, sier Riise til Medier24.

Klokken 21:40 er det hele i gang. Det er fortsatt 13 dager til selve valgdagen, men forhåndsstemmingen er i full gang. Mange velgere er fremdeles usikre på hvilket parti som står dem nærmest, noe Riise er fullstendig klar over.

– Jeg er allergisk mot krangling. Blir det krangling har vi noe på lur. En del av planleggingen før en slik debatt går ut på å spisse inngangene og holde praten så enkel som mulig. Vi kan for eksempel ikke snakke om alt som gjelder klima. Det må avgrenses til det viktigste.

Tre politiske tema

Debatten skal først handle om klima- og miljøpolitikk. Dette har lenge vært en av viktigste sakene blant norske velgere, men etter rapporten fra FNs klimapanel som kom tidlig i august har enda flere begynt å snakke om temaet. Rapporten viste «kode rød» for menneskeheten.

– Vi ønsker å spisse oss inn mot det temaet, siden det er så viktig. Norge har forpliktet seg til å halvere utslippene til 2030. Samtidig har de fleste partiene klimaplaner som er veldig lite konkrete. Hva skal skje? Vil det bli dyrere å fly? Dyrere å kjøpe kjøtt? Hvordan skal de kutte utslippene, og hvilke mål har de med kuttene sine?

Deretter er Norges situasjon etter pandemien neste sak ut. Dette er enda et bredt tema som krever konkrete svar, understreker Riise.

– Ett av spørsmålene er om den neste regjeringen tar over et land som vil få et enormt oppsving når pandemien er over, og hvordan den neste statsministeren vil håndtere det. Hvordan skal det forvaltes? Her kan det skje store endringer i tiden framover.

Til slutt skal partilederne debattere det norske helsetilbudet.

– Dette ser vi også på som veldig viktig. Hva skal være privat, og hva skal være offentlig? I tillegg mangler Norge flere tusen sykepleiere i årene som kommer, ifølge statistikken.

Noen partier kan ha mer dekning og tillit blant velgerne på enkelte temaer. Også her er klima et godt eksempel.

– Vi må forberede oss på de temaene, og se nøye på politikken til partiene. De skal få fram hovedbudskapene sine, og vi vil prioritere alle partier likt. Vi mener at sakene som vi har valgt absolutt angår og er kjernesaker for alle partier, sier Riise.

Utfordrende format

NRKs partilederdebatt på Arendalsuka for to uker siden mottok blandede reaksjoner fra seerne. Nå venter de samme utfordringene for TV 2, og Riise mener det er viktig å lære av det konkurrenten gjorde.

– Det er helt klart viktig å lære av hverandre. Jeg synes debatten i Arendal var god og godt organisert. Men noen ganger ble den kanskje litt vel teknisk. Slike debatter blir lange, og et mål er å holde temperaturen på riktig nivå gjennom hele sendingen. Den største utfordringen er å få ni partiledere til å fungere i ett debattforum, og dra ut essensen av det de sier.

Men selv med nøye planlegging i forkant, oppstår uventede situasjoner i en debatt. Dette må man lære seg å sette pris på, mener Riise.

– Det viktigste er å la debatten leve sitt eget liv. Jeg forbereder meg, men det kommer innspill hele veien som man må ta på sparket. Da må man trykke på de riktige knappene. Jeg driver med dette annethvert år, og selv om jeg har god trening så er hver debatt en ny debatt.

– Jeg er også spent før jeg skal ta fatt på noe slikt. Men jeg har lært meg en teknikk som går ut på at du skal glede deg til debatten begynner, og ikke til den slutter. Min oppgave er å få politikerne til å skinne, samtidig som jeg er på velgernes side, avslutter han.

Powered by Labrador CMS