Fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk (IJ) og ekspert på presseetikk, Trygve Aas Olsen, stusser over en sak som avisen Firda har skrevet om sin tidligere redaktør, Yngve Årdal.
I saken er Årdal, som var redaktør i avisen frem til mars 2018, intervjuet om sin nye jobb som jobbspesialist for Nav og Helse Førde.
Selv om Olsen mener saken er liten og ganske ubetydelig i seg selv, mener han den berører et viktig punkt i presseetikken.
- Lesere som vet at Yngve Årdal er tidligere redaktør i avisa, vil kanskje se på dette intervjuet som en vennetjeneste overfor gamlesjefen. Saken er helt ukritisk, han får bare snakke i vei om alt det gode han gjør i sin nye jobb, sier Olsen når Medier24 kontakter ham om saken.
Og legger til:
– De vil nok også synes det er rart det ikke blir nevnt at han inntil nylig var redaktør i avisa. Som om det er hemmelig, liksom.
– Spiller liten rolle hva avisa sier
Olsen tror Firda vil forsvare saken sin med at ikke var noen vennetjeneste, og at redaktørjobben han tidligere har hatt, ikke har noe med artikkelen å gjøre.
Et slikt argument vil ikke være godt, synes Olsen.
– Hva avisa sier, spiller liten rolle her. Det som betyr noe, er hva leserne tenker. Hvis de tenker at det nok lønner seg å kjenne noen i avisa hvis du vil ha positiv omtale, så er det sådd en mistanke som svekker tilliten til redaksjonen, sier han.
Samtidig minner Olsen om at alle journalister og redaktører er avhengige av nettopp denne tilliten.
– Derfor sier Vær Varsom-plakaten at man ikke skal sette seg i situasjoner der publikum kan få mistanke om inhabilitet. Det har Firda gjort, det er derfor jeg er bedt om å uttale meg.
– Redaksjonen kan sikkert ha et godt svar, men de som har mistet tillit til den, mister tillit til dens argumenter også.
– Burde opplyst om det
Firdas ansvarlige redaktør, Kai Aage Pedersen, er forelagt kritikken fra Olsen.
Han mener det var riktig av avisen å intervjue sin tidligere redaktør i denne saken, og peker også på at Firda også har laget en annen sak om arbeidsledighet, der en lokal kvinne kom seg ut i jobb, ved hjelp av jobbspesialisten.
– Jeg vil si at det vil være presseetisk betenkelig å holde Årdal utenfor det offentlige ordskifte i en sak som har så store samfunnsmessige konsekvenser, kun fordi han har en bakgrunn som ansvarlig redaktør i Firda, sier Pedersen til Medier24.
Samtidig erkjenner han at de burde opplyst om Årdals bakgrunn i avisen.
– Jeg er enig med Olsen i at vi i denne artikkelen burde opplyst om at Årdal har vært ansvarlig redaktør i Firda. Når det er sagt, kan jeg ikke skjønne at det skulle ha noen store konsekvenser for lesernes forståelse av saken.
– Er det noe leserne i Firda er klar over, er det hvem som har vært redaktør her. Men som sagt, skulle vi vært vært veldig ryddige, burde vi opplyst om det.
Pedersen mener også at Firda løfter frem et viktig tema gjennom sin journalistikk.
– Jeg er uenig med Olsen i at dette er en liten og ubetydelig sak. Vi snakker her om psykisk syke, som blir stående utenfor arbeidslivet. I mange sammenhenger blir dette omtalt som et av våre store samfunnsproblem.