Tuva Moflag (Ap) i Stortinget under debatten om den nye bioteknologiloven.

Ap-politiker ber VG være mer åpne om sine midlertidig-tall

VG intervjuet Ap-politiker Tuva Moflag om midlertidighet i NRK. Nå mener hun VG stiller høyere krav til dem de intervjuer enn seg selv. VG mener på sin side at de allerede har vært åpne om sine tall.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag publiserte VG en artikkel hvor Arbeiderparti-politikerne Tuva Moflag og Åse Kristin Ask Bakke mener NRK må kutte ned på midlertidige ansettelser.

Medier24 har de siste ukene rette oppmerksomheten mot midlertidighet i mediebransjen, og kartlagt hvor mange midlertidige ansatte som jobber i de største mediehusene.

Samtlige mediehus oppga tall på midlertidige, med unntak av VG, som opprinnelig begrunnet avslaget om innsyn med konkurransehensyn.

Det synes Moflag, som er nestleder i arbeids og sosialkomiteen på Stortinget, er rart.

– VG stiller høyere krav til dem de intervjuer enn seg selv. VG må etterleve sin egen standard. De har vel ikke noen bedre grunn enn andre til å holde igjen disse tallene. Det er grunn til å stille spørsmål ved åpenheten hos VG, sier Moflag til Medier24 og peker på at VG går langt i kreve dokumentasjon og svar fra andre.

I sitt tilsvar mener VG at premisset er feil og viser til at de oppga et cirka-tall i prosent. Les hele deres tilsvar lenger ned i saken.

– Ubalanse i maktforholdet

Ap-politikeren påpeker at mediene ofte krever åpenhet og graving av andre. Hun mener det er viktig at mediene også setter søkelys på seg selv.

Hun viser til at pressen blir sett på som en viktig demokratisk aktør, men også en mektig aktør.

– Det er en bransje som det er attraktivt å jobbe i. Men det betyr ikke at den enkelte journalist ikke kan bli maktesløs. Det kan bli en ubalanse i maktforholdet mellom dem som er aktøren med mye makt, og dem som er ansatt hos en slik aktør.

– Mediebransjen blir kanskje ekstra varsomme med å sette et kritisk blikk på seg selv, legger hun til.

– Men burde ikke VG lage saken? De følger jo opp midlertidighet i sin egen bransje, bare ikke seg selv?

– Det å ikke oppgi tallene er vel ikke en redaksjonell vurdering, men en administrativ og kommersiell vurdering. Det viser at journalistikken fungerer, svarer Moflag og fortsetter:

– Det er bra at VG-journalisten lager saken. Men VG som kommersiell aktør bør være sitt ansvar bevisst om den rollen de har i samfunnet og hva de krever av andre.

– VG er jo en privat bedrift og har vel sin fulle rett til å peke på konkurransehensyn?

– Spørsmålet er i hvilken grad vil VG akseptere det svaret fra andre private bedrifter.

VG mener de oppga tall

VG har blitt forelagt kritikken fra Moflag.

Stabssjef Øyvind Næss mener kritikken bygger på feil forutsetning.

Han viser til saken hvor VG nekter å oppgi tall på antall midlertidige og peker på at VG oppgir en prosentandel på antall midlertidige.

«Andelen midlertidige totalt sett i VG er en noe varierende størrelse fra måned til måned og har variert fra ca. 6 prosent i starten av 2022 til ca. 8% nå i juni», sto det i VGs tilsvar den gangen.

– Det burde være enkelt å finne ut hvor mange cirka det er. Men tallet på midlertidige avhenger på hvilke dag du spør. Det varierer med midlertidige fra 20 til 35 en plass, sier Næss til Medier24.

I VGs sak om midlertidige i NRK blir det også påpekt at VG ikke ønsker å oppgi tall på midlertidige.

I en bildetekst står det blant annet:

«Kanskje passende at det er akkurat i et glasshus VG gjør intervjuet, ettersom avisen ikke vil oppgi hvor mange som er midlertidig ansatt der».

– Burde dere ikke være enda tydeligere når VG selv melder om at dere ikke vil oppgi tall?

– Det kunne vi helt sikkert. Det blir aldri godt nok, svarer Næss.

Samtidig er Næss enig i den prinsipielle kritikken fra Moflag.

– Hun har et poeng når hun påpeker at vi forventer svar fra andre når vi ringer. Vi må ha samme praksis for egen virksomhet som vi har for andre. Vi prøver å være så åpen som mulig, og ønsker egentlig å være det mest åpne mediehuset.

Powered by Labrador CMS