Sylvi Listhaug (Frp)

Se oversikten: Sylvi Listhaug gjestet Politisk kvarter mest i 2020

Mens Høyre er partiet med desidert flest opptredener i radioprogrammet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

For mange i mediebransjen er Politisk kvarter på NRK P2 og NRK TV et fast innslag i morgenrutinen.

Men hvem gjestet egentlig programmet mest i fjor?

Medier24 har fått tilgang til Politisk kvarter-redaksjonens statistikk over morgenfuglene i norsk politikk og mediebransje.

– Forfriskende å starte med debatt

Ikke overraskende topper NRKs egne politiske kommentatorer, Magnus Takvam og Lars Nehru Sand listen, med henholdsvis 31 og 23 opptredener.

Blant politikerne øvrige gjester, så er det nestleder i Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug, som kommer øverst og har medvirket 20 ganger på direkten.

Se hele listen nederst i saken!

Listhaug er overrasket over tallene Medier24 presenterer. Hun skulle gjerne vært der enda oftere, ettersom hun synes det er hyggelig å starte morgenen i programmet.

– Det er forfriskende å starte med debatt 07.45. Da våkner jeg virkelig og alt ligger til rette for en effektiv dag. Jeg er klar for mange nye tøffe debatter også dette året, sier Listhaug til Medier24.

Helseminister Bent Høie (H) følger bak med 17 opptredener. Deretter kommer partilederne i Arbeiderpartiet og Senterpartiet, Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum, med 15 hver.

Statsminister Erna Solberg kommer på et stykke bak med sine sju opptredener.

– Skuffer mange

Høyre er partiet som har medvirket desidert mest i Politisk kvarter. Partiet var i fjor tilstede i 110 programmer, noe som gir en prosentandel på 26,4.

Til sammenligning har Arbeiderpartiet deltatt 78 ganger, eller 18,8 prosent.

Ved forrige Stortingsvalg i 2017, fikk Høyre 25 prosent valgoppslutning, mens Arbeiderpartiet fikk 27,4 prosent.

Arbeiderpartiet får med andre ord langt mindre taletid på Politisk kvarter enn hva forrige valg skulle tilsi.

Kommunikasjonssjef for Arbeiderpartiets stortingsgruppe, Jarle Roheim Håkonsen, sier at Arbeiderpartiet gjerne skulle vært mer med i Politisk Kvarter, og håper på å få mer plass i valgåret.

– Det er ikke unaturlig at Høyre får noe mer taletid siden de er i regjering, men dette var overraskende stor forskjell. I tillegg har vi merket oss at opposisjonen ofte må dele på oppmerksomheten, og at NRK tar vel så mye hensyn til meningsmålingene som til partienes størrelse på Stortinget, sier Håkonsen til Medier24 og legger til:

– Det skuffer mange av våre partifolk som er trofaste seere og lytter av politisk kvarter, men vi skal brette opp ermene og gjøre oss interessante.

Ønsker åpenhet

Programdirektør i NRK, Knut Magnus Berge, mener det ikke er uvanlig at den sittende regjeringen ofte havner i studio.

– Vi fører denne statistikken for å være åpne om det og hele tiden kunne vite hvordan balansen er. Men journalistikk og statistikk er ikke nødvendigvis det samme. Det er ikke unaturlig at regjeringen har mer å svare på, ikke minst i et koronaår, sier Berge til Medier24.

– Burde man strebe etter mest mulig politisk balanse?

– Ja. Vi har et ønske om å være balanserte og slippe til motstemmer til dem som styrer, svarer Berge.

Han viser til at Arbeiderpartiet var underrepresentert i 2020, mens SV er noe overrepresentert.

– Slike ting har vi alltid i bakhodet når vi planlegger fremover, sier Berge.

Statistikken viser også at menn var overrepresentert på Politisk kvarter i 2020. Kjønnsbalansen er 61 prosent menn, og 39 prosent kvinner.

Berge er klar på at NRK alltid ønsker en best mulig kjønnsbalanse, men påpeker at de ikke kan se kun på den parameteren.

– Partiene har selv preferanser for hvem de ønsker å sende inn i debatter. NRK bestemmer ikke alt selv. Men vi fører denne statistikken for å få til en best mulig kjønnsbalanse.

Powered by Labrador CMS