Etter 30 år med den samme, faste kjenningsmelodien i nyhets- og debattprogrammet, Dagsnytt 18, har NRK denne uken byttet den ut mot en ny og mer «moderne» låt.
Tradisjon tro skaper forandring reaksjoner, og det har ikke manglet på tilbakemeldinger.
– Det var noen som skrev at de aldri mer skal høre på Dagsnytt 18, men det tror jeg gjelder de færreste, svarer en lattermild programleder Sigrid Sollund til Medier24.
Hun påpeker samtidig at hun trodde det ville bli enda mer hissige reaksjoner enn det har blitt.
For noen år siden fikk Politisk Kvarter og Nyhetsmorgen ny vignett. Nå var tiden kommet for Dagsnytt 18.
Sollund forteller at det har vært en lang prosess og mye arbeid for å bytte ut kjenningsmelodien og lydpakke for programmet.
Hun synes det har vært spennende å være med å utvikle det som skal bli lyden av Dagsnytt 18.
– Det er noe som skal leve i mange år. Så det må sitte når man først gjør det. Det er mange hensyn man må ta: Hvilke signaler sender det? Hvilke følelse sitter man igjen? Hvordan er tempoet? Det er en møysommelig prosess, sier Sollund.
– Liker du den nye lyden selv?
– Jeg skjønner behovet for å endre det. Men det er klart at det er vemodig å gå bort ifra den vi har hatt hele tiden. Samtidig så vender man seg raskt til nye ting. Det går nok ett par uker, også føles det helt normalt, svarer Sollund.
Kanalsjef i NRK P2, Ole Jan Larsen, tror ikke at utskiftingen av den gamle kjenningsmelodien vil føre til større protester.
Han synes at det nye uttrykket til Dagsnytt 18 fungerer fint.
– Vi har alle et sentimentalt gen som slår ut innimellom. Men jeg er helt sikker på at det var riktig å fornye lyden av Dagsnytt 18 nå, forteller Larsen til Medier24.
Utgangspunktet for å endre kjenningsmelodien er å gjøre lydbildet på radiokanalen NRK P2 mer helhetlig.
Larsen forteller at Dagsnytt 18 sto litt alene etter at NRK P2 har fornyet lydbildet resten av dagen.
Ønsket er at lytterne skal skjønne umiddelbart at de hører på NRK P2 gjennom et helhetlig lydbilde.
– Vi jobber med at lyddesignet i P2 skal ha et helhetlig uttrykk gjennom hele dagen. Selv om det er programmer med hver sine kjenningsmelodier, så tilhører de samme univers, sier Larsen.