PFU-leder Anne Weider Aasen under behandlingen av Bamsegutt-saken.Foto: Kent Olsen
Ledet PFU-behandling av Bamsegutt-klagen - ni dager etter fikk hun nyhetssjef-jobben i NRK
PFU-leder Anne Weider Aasen var i prosess med NRK da hun behandlet Bamsegutt-klagen. – Legger vi terskelen for høyt, vil det gjøre det vanskelig å få behandlet PFU-saker, svarer generalsekretær Elin Floberghagen.
Weider Aasen er også leder for Pressens Faglige Utvalg (PFU).
Onsdag 28. februar - altså ni dager før hun ble presentert i NRK-jobben - ledet hun behandlingen av den mye omtalte dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt», hvor NRK ble felt på tre punkter.
I PFUs egne vedtekter om habilitet står det:
«Et medlem er inhabil når det foreligger forhold som er egnet til å svekke tilliten til hans/hennes upartiskhet. Dersom spørsmål om habilitet reises i møte, fatter utvalget endelig beslutning».
Medlemmer av utvalget blir alltid erstattet av vararepresentanter når mediet de selv jobber i blir behandlet i PFU.
– Var du involvert i søkeprosessen med NRK da du behandlet Bamsegutt-saken?
– Bamsegutt ble behandlet forrige onsdag, og fredag ble det offentliggjort at jeg får jobb i NRK. Jeg ønsker ikke å gå inn i detaljene i ansettelsesprosessen, men jeg var ansatt i TV 2 da jeg behandlet klagen, svarer Weider Aasen til Medier24.
– Men det er kanskje litt rart om jeg aldri hadde vært i kontakt med NRK før det er klart at jeg skal over dit. Men jeg var 100 prosent ansatt i TV 2 før denne klagen ble behandlet, legger hun til.
Weider Aasen påpeker at hun ikke var med på å gi noe mildere konklusjon av NRK enn det sekretariatet hadde innstilt på.
PFU-medlem Frode Hansen tok dissens.
– Vurderte du noen gang habiliteten din i Bamsegutt-saken?
– Nei, fordi jeg ikke hadde fått jobben. Jeg er ansatt i TV 2 fram til jeg ikke er det. Man kan ikke tenke: «Kanskje får jeg en jobb her eller kanskje får jeg en jobb der?» Hvorfor skulle jeg meldt meg selv inhabil? Jeg hadde ikke noe jobb i NRK.
– Det er av hensyn til både nåværende arbeidsgiver, men også av hensyn til at jeg er leder av PFU. Nettopp fordi det allerede er en representant av NRK i PFU. Hva om jeg ikke hadde fått jobben? Skulle Stein Bjøntegård trådt ut av utvalget? Det blir mye støy og spekulasjoner som jeg mener ikke er positivt for PFU og min arbeidsgiver, svarer hun.
– Dette skal jeg snakke med Presseforbundet om. Det finnes garantert sedvaner og eksempler i PFU om andre som har byttet jobb. Et annet praktisk spørsmål er om det vil dukke opp klagesaker på NRK i neste møte, svarte hun da til Medier24.
– Blir ikke inhabil
Medier24 har også vært i kontakt med generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund.
Hun mener Weider Aasen ikke var inhabil, selv om hun skulle ha vært i søknadsprosess med NRK da hun behandlet Bamsegutt-saken.
– Vår praksis er at man er inhabil overfor egen arbeidsplass, ikke mulige fremtidige eller tidligere arbeidsplasser, skriver Floberghagen til Medier24.
– Visste du at hun var i en prosess med NRK da PFU behandlet Bamsegutt?
Floberghagen forteller videre at de ikke tidligere har vurdert denne konkrete problemstillingen, men mener at det at man er i en søknadsprosess ikke gjør et medlem inhabil overfor den redaksjonen man søker jobb i.
– PFU består av et flertall pressefolk, og utvalget behandler ofte spørsmål som er relevante for egen arbeidsplass, selv om klagen er mot en annen redaksjon. Man blir ikke inhabil av den grunn. Legger vi terskelen for høyt, vil det gjøre det vanskelig å få behandlet PFU-saker, gitt at dette er en selvdømmeordning.
Floberghagen mener Weider Aasen har vist god evne til å vurdere egen habilitet i ulike saker i de fire årene hun har vært leder.
– Uten at det teller inn i habilitetsvurderingen, så vil jeg jo også si at det er lite som tyder på at hennes jobbprosess i NRK påvirket hennes behandling av klagen mot NRK, sier Floberghagen.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no