I forrige uke ble det kjent at TV 2 og NRK vurderer å starte egne utdanningsprosjekter for kvinnelige sportskommentatorer, etter at de svenske kanalene TV 4 og Fotbollskanalen har fått mange hundre søkere til et slikt prosjekt.
TV 2s sportskommentator Anne Sturød, som i 2017 ble Norges første kvinnelige hovedkommentator i fotball, synes prosjektet virker som et positivt initiativ.
– Jeg synes det høres ut som et veldig spennende og interessant prosjekt. Det er kult at det har fått så god respons, sier Sturød til Medier24.
Sturød vet ikke om svenskenes fremgangsmåte er veien å gå i Norge, men mener likevel at det er fornuftig å gjøre noen grep for å øke kvinneandelen blant kommentatorene.
– Jeg tror fortsatt det er såpass uvanlig med kvinnelige sportskommentator, at det er fornuftig å gjøre noe ekstra. Å være mer oppsøkende og jobbe for å få fram kvinnelige kommentatorer, enn det man gjør med mannlige kommentatorer, sier hun.
Og fortsetter:
– Slik tror jeg flere kvinner kan se på kommentatoryrket som en naturlig karrierevei, som ikke er så lang som den tradisjonelt sett har vært for oss.
Tok uventet karrierevei
Etter å ha kommentert litt under OL i Rio i 2016, ble Sturød fotballkommentator for Discovery i 2017.
Det hadde hun selv i utgangspunktet ikke sett for seg å bli.
– Jeg hadde ingen tanke om at jeg skulle drive med det, men jeg ble spurt av Discovery om jeg kunne tenkt meg å kommentere fotball. Hadde jeg ikke fått et direkte spørsmål om det, av noen som ønsket å gi meg sjansen til å prøve meg, hadde jeg aldri gjort det, sier Sturød.
– Hvorfor var det så fjernt for deg å bli sportskommentator?
– Det handler om min bakgrunn som journalist, og så tenkte jeg aldri at kommentatoryrket var en mulig vei gå. Jeg tror at det å bli sportskommentator er en fjernere tanke for kvinner enn for menn, fordi det er så utrolig få andre kvinner som gjør det.
Ettersom hun selv ikke har hatt noen kvinnelige rollemodeller i kommentatoryrket, er det spesielt én ting ved egen kommentering som Sturød sliter med å bli komfortabel med.
– Jeg synes noe av det vanskeligste er å bli komfortabel med min egen stemme i kampsituasjon. Man er for eksempel lite vant med å høre kvinnestemmer som roper, på samme måte som mannlige kommentatorer går av skaftet.
– Derfor har det vært en slags utfordring for meg å klare å bruke min egen stemme, sier Sturød.
– Ikke noe problem
Sett bort fra utfordringene med stemmeleiet, synes Sturød det har vært uproblematisk å være kvinne i et mannsdominert yrke.
– Det synes jeg ikke har vært noe problem. Jeg synes det er ekstremt vanskelig å kommentere fotballkamper, men det har ingenting med kjønn å gjøre. Det er bare en krevende oppgave, sier hun.
Kommentatoren mener også at fotballsupporterne er blitt mer åpne for kvinnelige kommentatorer.
– Jeg har ikke møtt noen vanskelige ting som kommentator, på bakgrunn av hvilket kjønn jeg har. Det er nesten tvert imot.
– Ute blant publikum tror jeg også det er en stemning for at flere kvinner blir kommentatorer. Det gjør det nesten lettere, snarere enn vanskeligere for meg. Det er ingen hindring, og jeg er ikke blitt utsatt for noe hets fordi jeg er kvinnelig kommentator, sier hun til slutt.
– Hva tror du bedre kjønnsbalanse blant kommentatorene kan føre til?
– Det er bra at begge kjønn får like muligheter innenfor arbeidslivet på alle fronter, også i idretten. Det er ikke voldsomt viktig for meg at kjønnsbalansen skal være 50-50, men jeg vil at de som ønsker det, og som er gode til å kommentere, skal kunne ha mulighet til det, sier Sturød til slutt.