Journalistene Sabina Brylo og Andrei Bastunets lever i eksil grunnet sitt virke som journalister.

Sabina og Andrei er journalister. Derfor har de flyktet fra hjemlandet sitt

– Vi følte at vi levde under en konstant trussel. sier Sabina Brylo om livet som journalist i Hviterussland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(Flesland): Den hviterussiske journalisten Andrei Bastunets og hans kone, poet og skribent Sabina Brylo gjestet lørdag ettermiddag NJ-konferansen Hauststormen på Flesland utenfor Bergen.

De to har flyktet fra Hviterussland, på grunn av situasjonen som har utviklet seg i landet etter at president Lukasjenko vant valget i 2020.

Fra scenen fortalte om de vanskelige arbeidsforholdene som preger hverdagen i det øst-europeiske landet, at hundrevis av journalister er blitt arrestert, og at staten har lagt ned deres nasjonale journalistlag.

– To ganger ble kontorene våre ransaket, og det samme skjedde med andre ansatte. De har frosset kontoene våre, og hentet alt utstyr vi hadde. 27. august bestemte Høyesterett at organisasjonen vår skulle likvideres, sa Bastunets fra scenen.

Likevel har organisasjonen fortsatt arbeidet for å bistå journalister.

– Vi fortsetter å jobbe. Vi gir juridisk hjelp for journalister som er utsatt for urett, og gir dem psykologisk hjelp, sa han.

– Forberedt på å kunne bli drept

Sabina Brylo fortalte at mange journalister har vært engstelige for å bli arrestert eller utsatt for vold den siste tiden.

– Vi følte at vi levde under en konstant trussel. Jeg har jobbet med journalistikk i mer enn 25 år, og allerede fra starten av Lukasjenkos styret, visste jeg hvilken retning det ville ta, sa hun.

Brylo fortalte at hun følte at hun risikerte livet for å protestere mot Lutkasjenko.

– Jeg var forberedt på at jeg kunne bli drept, eller bli fengslet, bare fordi jeg gikk ut for å demonstrere. Jeg husker at jeg fikk en plakat, der det stod at jeg er kvinne og kone - ikke drep meg, sa hun.

Og fortsatte:

– Jeg visste at de kunne ta dem som ikke hadde våpen, men som bare ville protestere.

– Ønsker å komme tilbake

Også Bastunets fortalte at mange har vært urolige den siste tiden.

– Normen for journalister de siste månedene har vært å se ut av vinduet om morgenen, for å se om noen kom og hentet dem. På grunn av dette, ble mange redaksjoner tvunget til å forlate landet.

Nå håper de to at de snart kan returnere til Hviterussland.

– Jeg ønsker sterkt å komme tilbake. I utlandet er det selvsagt trygt og rolig, og man forventer ikke at sinte mennesker skal komme å ta deg, men man har det veldig tungt, fordi man vet at familien og vennene dine har det bedre, om de har deg nær.

De mener norske journalister og presseorganisasjoner kan hjelpe dem på følgende måte.

– Det viktigste er å holde oppmerksomheten på Hviterussland. Takk for at vi fikk komme hit å fortelle om situasjonen vår. Det hjelper oss også, sier de.

Powered by Labrador CMS