Andrè Liohn og Eskil Engdal rapporterer fra Ukraina for Dagens Næringsliv.

Fotoforbud og begrensninger i bevegelser: Slik dekker DN-teamet krigen fra Odesa

Dagens Næringslivs journalister rapporterer fra havnebyen Odesa under utfordrende forhold.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Den siste uken har flere medier trukket seg ut av Ukraina etter hvert som krigen i landet har eskalert.

Dagens Næringsliv (DN) er ett av mediehusene som fremdeles har reportere på bakken. Eskil Engdal og André Liohn reiste ned til landet forrige helg.

Konstituert nyhetsredaktør i DN, Anne Skalleberg, forteller til Medier24 at tilstedeværelsen er viktig.

– Krigen har enorme konsekvenser for alt vi dekker, både politisk og økonomisk. Vi dekker krigen bredt, både knyttet til sanksjoner, energimarkedet, sikkerhet, og aksjemarkedet med mer. Dette er noe hele redaksjonen dekker, og tilstedeværelsen i Ukraina er en del av det, sier Skalleberg.

– Erfarne reportere

Hun legger til at Engdal og Liohn er et erfarent team som har rapportert fra blant annet Syria, Somalia og Libya tidligere.

– Dette er ikke første gangen de og DN er på bakken. De er erfarne reportere som er bruker all kunnskap, fra hva de spør om, hvem de snakker med, og rutiner for å være sikre. I tillegg har de tett kontakt med en erfaren reportasje-ledelse her hjemme, sier hun og legger til:

– Vi vurderer sikkerheten løpende. For vi skal ha dem hjem i god behold.

DN-duoen startet sin reise i Lviv forrige helg. Nå har de reist til havnebyen Odesa.

Eskil Engdal skriver i en e-post til Medier24 at i Odesa forbereder innbyggerne seg på et angrep de vet vil komme.

– Putins ambisjon er tydelig å skaffe seg kontroll over hele den ukrainske Svartehavskysten, hvor Odesa er av både stor strategisk og historisk betydning. Russiske bakkestyrker står nå drøye 12 mil fra Odessa, skriver han.

– Fotoforbud

Han legger til at innbyggerne har begynt å ta i bruk de gamle katakombene under byen og hamstrer mat.

– Folk i Odesa frykter at de kan lide samme skjebne som sine naboer i den okkuperte havnebyen Mariupol hvor de nå har verken vann, varme eller elektrisitet, har gått tom for mat og det har vært store sivile tap.

Han forteller at arbeidsforholdene er krevende da det er innført så godt som fotoforbud i de delene av byen hvor forsvarslinjene bygges.

– Det er også svært begrenset hvor man kan bevege seg utenfor byen. Det ukrainske militæret holder kortene tett til brystet og sier lite eller ingenting om sine egne disposisjoner og gir så godt som aldri intervjuer eller lar presse reise med eller følge sine stridsenheter, sier han og legger til:

– De bruker i stor grad sosiale medier for å kontrollere sitt budskap i stedet for å henvende seg til mediene.

Engdal sier at teamet tar noen enkle forholdsregler, har tilgang til et godt lager av mat, og alltid er pakket og klare til å plutselig måtte evakuere.

– Akkurat nå deler vi både seng og dyne, av og til krangler vi som et gammelt ektepar som er innestengt på et koronainfisert cruiseskip.

Powered by Labrador CMS