Da koronapandemeien brøt ut for fullt, befant NRKs-Afrika-korrespondent, Ida Titlestad Dahlback, seg i Norge.
Dahlback kastet seg derfor på første fly til Sør-Afrika, og rakk akkurat å komme inn i i landet før det stengte ned. Lite visste hun da om hvordan de neste syv månedene ville bli.
Etter å ha levd under portforbud i syv måneder i Sør-Afrika, er Dahlback endelig tilbake på norsk jord for en liten ferie.
Hun beskriver tilværelsen i landet som usikker og ensom.
– Man blir veldig innestengt. Det er en veldig rar situasjon som korrespondent å befinne seg i. Det var vanskelig å planlegge da myndighetene ikke har gitt klare beskjeder. Når man ikke har mulighet til å møte folk, så blir det ensomt, forteller Dahlback til Medier24.
Vingeklippet
I sine første år som Afrika-korrespondent hadde Dahlback base i Kenya, og fikk samtidig også reise rundt på kontinentet.
I Sør-Afrika levde hun derimot under ulike nivåer av portforbud. På det verset fikk hun ikke lov å gå ut på to måneder, med unntak av de gangene hun handlet mat.
Dahlback er klar på at pandemien ikke ga henne de best mulige forutsetningene til å gjennomføre jobben hennes som korrespondent.
– Jeg rakk ikke å skape meg et journalistisk nettverk før alt gikk i lås og slå. Man føler seg lammet og vingklippet som korrespondent når man ikke får gå ut. Man blir sittende innenfor fire vegger og dekke Afrika fra PCen, sier Dahlback og legger til:
– Det er veldig frustrerende.
Etter å ha blitt sittende fast i ett av de 54 landene på kontinentet, følte hun seg mer som en Sør-Afrika-korresponden enn en Afrika-korrespondent.
I Sør-Afrika var det heller ikke mye å rapportere om, forteller Dahlback.
– Som journalist hadde jeg lov til å jobbe under portforbudet. Problemet var at det skjedde veldig lite i samfunnet. Politiet var de eneste som fikk lov å være ute, så jeg ble med dem noen ganger på patrulje.
– Står inne for valget vi gjorde
Vanskelige arbeidsforhold kan gjøre det vanskelig å finne saker. Dahlback beskriver en arbeidshverdag hvor mye måtte gjøres over digitalkommunikasjon, og utsatte avtaler ble snarere regelen enn unntaket.
Tidligere i høst fikk Dahlback og NRK kritikk etter en reportasje om vold i hjemmet i Sør-Afrika.
Frilansjournalist og spaltist i Bistandsaktuelt, Anne Håskoll-Haugen, reagerte på at Dahlback brukte seg selv i saken, og mener NRK ikke er en privat blogg.
Dahlback forteller at hun samarbeidet tett med redaksjonen på Marienlyst i Oslo, i forbindelse med saken. Sammen hadde de problemer med å få tak i kilder, og måtte tenke nytt.
– Det var første gang Oslo var med på manuset. Dette var et forsøk på å teste et nytt format, og det var bevisst hele veien at jeg skulle bruke meg selv. Det var samtidig krevende under pandemien. Besøket til krisesenteret jeg skulle på ble utsatt i flere omganger på grunn av koronautbrudd.
Hun mener at valget kan forsvares da hun selv har vært utsatt for grovt ran under i Afrika.
– Vi tenkte at også jeg hadde en relevant historie, og kunne være en bro til seeren. Jeg står innenfor det vi gjorde i den saken, og synes det er bra at NRK tør og teste ut nye måter. Man det passer ikke til alle saker, og saken skal selvfølgelig alltid stå i fokus.