Et innslag i 21-nyhetene på TV 2 torsdag kveld, får kritikk etter å ha brukt en graf for å vise strømprisen i første kvartal for de siste ni årene.
Problemet er at TV 2s graf sammenligner snittpriser fra ulike kvartal i årene før 2021.
Men det finnes enda ikke snittpris for første kvartal 2021. TV 2 valgte heller å bruke én enkelttime fra mandag da presenterte tallene fra 2021 på grafen.
Selv om nyhetsanker Arill Riise forklarte premisset, reagerte flere på at denne informasjonen ikke lå i grafen.
Faktisk.no har blant annet faktasjekket bruken.
Informasjonssjef i Energi Norge, Aslak Øverås, er en av dem som reagerte på grafen.
– Den gir et helt feilaktig bilde så langt i 2021. Da får man det inntrykket av at prisen er tidoblet. Det stemmer overhodet ikke, sier Øverås til Medier 24.
– Arill Riise forklarer i innslaget at dette bare gjaldt mandagen, og at prisene gikk raskt ned igjen. Holder ikke det?
– Nei, det synes jeg ikke. Grafikken de bruker burde være frittstående korrekt. Det mangler informasjon i bildet om at 2021-prisen gjelder én enkelttime. Det blir som å sammenligne snittemperaturen det ene året, med den kaldeste timen på en iskald vinterdagen det neste året, svarer Øverås, og legger til at han regner med at det er et arbeidsuhell fra TV 2.
Ødelegger et godt journalistisk poeng
Ansvarlig redaktør i energibransje-nettavisen enerWE, Anders Lie Brenna, tror heller ikke TV 2 viste frem en feilaktig graf med vilje. Men han mener de ødela et godt poeng med en dårlig graf.
– Jeg elsker grafer, men synes grafen TV 2 brukte er veldig dum. De ødelegger det som er et 100 prosent relevant og korrekt journalistisk poeng: At strømprisene har vært ekstremt høye, Lie Brenna til Medier24 og fortsetter:
– Du kan ikke lage en graf som overdriver problemet. Det er ikke noen grunn til å overdrive problemet. Forskjellen er uansett massiv fra i fjor.
Han er enig i at man ikke kan bruke en graf som sammenligner gjennomsnittspriser med måneder og kvartaler, med en timepris i enkelt timer.
Lie Brenna viser til at strømprisen settes til hver time, og det varierer alltid fra time til time.
Selv om TV 2 ikke har fått gjennomsnittstall fra første kvartal i 2021, så mener Lie Brenna at de kunne regnet seg frem til det på egenhånd.
– Nordpool publiserer disse tallene litt over klokken 12.00 hver eneste dag. Man kunne fint regnet ut gjennomsnittet fra 1. januar til nå. Det journalistiske poenget ville fortsatt stått, men med riktig tall. Den ville heller ikke sett veldig annerledes ut, sier Lie Brenna.
– Fordel å være pinlig nøyaktig
Programleder Arill Riise sier dette som intro til innslaget:
«Dette er strømpriser per kilowattime i vinterkvartalene de siste årene. Bortsett fra en liten topp i 2019, så har strømprisene lagt rundt 30 øre per kilowatt time. Men mandag denne uken kom et kraftig byks og prisene steg til rundt 260 per kilowatt time. Den gikk raskt litt ned, men ekspertene tror på høye strømpriser i ukesvis fremover. Og det er dårlig nytt for blant annet studentene Mona og Vemund.»
I en e-post til Medier24 skriver nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, at sammenligningen mellom kvartalspriser og den høyeste pristoppen er presisert i introduksjonen.
Hun er klar på at i 21-sendingen så bruker de grafikkveggen i samspill med programleder.
– Det er et øyeblikksbilde som viser det som underbygges i reportasjene vi har for øvrig, nemlig at strømprisene er høye for tiden. I innslagene som følger gjentar vi at prisene sank raskt etter det høyeste punktet på mandag, skriver Solbrække og fortsetter:
– Vi går deretter videre til strømselskapet Fjordkraft som forteller at prisene akkurat nå er omtrent dobbelt så høy som i desember. Dette ble gjentagende presisert gjennom reportasjene.
Men Solbrække er enig i at det ikke nødvendigvis er slik at alle får med seg alt som blir sagt under en nyhetssending.
– Det er alltid en fordel å være pinlig korrekt hvor alt er tydelig presisert, for eksempel hvis noen hører på sendingen uten lyd. Så vi kunne sikkert kostet på oss en presisering også i grafikken, skriver Solbrække og legger til:
– Poenget er uansett at prisene er høye, og vil forbli det fremover - uansett hva Energi Norge ønsker å ha fokus på.