TV 2-journalist Lars Joakim Skarvøys bindinger til Høyre-politiker Øystein Sundelin og partiets pressesjef Cato Husabø Fossen, får bystyrerepresentant i Oslo, Eivind Trædal til å reagere.Erik Waatland / Oslo kommune
TV 2-journalist Lars Joakim Skarvøys Høyre-bindinger vekker reaksjoner: – Åpner døren for mistanke
– TV 2 bedriver kritisk journalistikk, uavhengig av parti, svarer Karianne Solbrække.
MDG-politiker og bystyrerepresentant i Oslo, Eivind Trædal er blant dem som er kritisk til saken, som han på Twitter kalte et «mislykka forsøk på drittpakke».
Overfor Medier24 utdyper han kritikken.
– Det var en uinteressant måling som man prøvde å gjøre spennende med et stunt der man prøvde å få stortingsrepresentantene som støtter Støre til å dukke opp i vandrehallen.
– De kan ikke til enhver tid forventes å dukke opp for å uttrykke støtte, sier Trædal.
Og legger til:
– Saken fremstår tilgjort, og det er veldig tydelig at man ønsker å skaper ett bestemt bilde og ønsker å få frem én spesifikk fortelling, slik journalister noen ganger gjør.
Trædal understreker at han ofte er politisk uenig med Støre, og at hovedfokuset i kritikken hans er at det lages for mye personfokusert journalistikk.
TV 2 fikk også kritikk for en lignende sak om Arbeiderpartiet og en fersk meningsmåling - omtalt av Dagbladet i forrige uke. Også den saken var skrevet - blant annet - av Skarvøy.
Peker på Skarvøy-bindinger
Samtidig stiller Trædal også spørsmål ved at journalist Lars Joakim Skarvøy, som er én av to journalister som har skrevet TV 2s sak, har bindinger til Høyre.
Skarvøy er samboer med Høyre-politiker Øystein Sundelin, og nær venn med partiets pressesjef, Cato Husabø Fossen.
Søndag skrev Trædal på Skarvøys Facebook-vegg at han mente det fremsto som at TV 2 drev kampanjejournalistikk i denne saken. Han skrev også: «Hvilken troverdighet har det når TV 2s politisk journalistikk blant annet frontes av en kompis av Høyres pressesjef som er samboer med en høyrepolitiker?»
– Jeg anklager ingen for å drive politisk motivert journalistikk, men journalister må være ekstra nøye med å hegne om sin uavhengighet og kredibilitet, sier Trædal til Medier24.
– Dette bidrar til det motsatte, og her er det veldig lett å anta at saken ikke kun kommer av journalistisk nysgjerrighet, sier MDG-profilen.
– Kan ikke Skarvøy være objektiv, til tross for hans venner og samboers partitilhørighet?
– Jo, det kan han. Problemet er at man åpner døren for mistanke. Man kan kreve at alle lesere skal ha blind tillit til at journalister er uavhengige og nøkterne, men å åpne for denne mistanken, mener jeg er uklokt.
– Mener du at Skarvøy har en agenda mot venstresiden i norsk politikk?
– Nei, det tror jeg ikke, og det aner jeg ingenting om. Min rolle er ikke å anklage journalister for å være tydelig partiske, sier Trædal.
Han understreker også nok en gang at kritikken hans handler om at journalister med bindinger blir sårbare for anklager om partiskhet.
– Da mister TV2 sin troverdighet
Ekspert på presseetikk, Trygve Aas Olsen, mener journalister som har bindinger, må være ytterst forsiktige med å gjøre ting som kan få publikum til å tro at man har en agenda.
Han betviler ikke Skarvøys troverdighet, men sier det er irrelevant hvis han ikke har troverdighet hos publikummet sitt.
– Noen folk kan legge sammen to og to og tenke at Skarvøy egentlig er en Høyre-mann. Det spiller ingen rolle om Skarvøy er helt alene om sine journalistiske vurderinger, hvis publikummet ikke tror på det. Da mister TV 2 troverdighet, sier Aas Olsen til Medier24.
– Poenget med troverdig og tillit er at du ikke kan gi det til deg selv. Det er publikums tillit og troverdighet som du må fortjene, legger han til.
Aas Olsen viser til Vær Varsom-plakaten 2.2, som påpeker at man skal unngå bindinger som bidrar til spekulasjoner om inhabilitet.
– Det har Skarvøy kanskje ikke gjort i tilstrekkelig grad. Hvis binding til kjæresten sin er umulig å unngå, så er det spørsmål om en kan jobbe med politisk journalistikk, sier Aas Olsen spørrende.
Skarvøy har ikke besvart Medier24s henvendelser om saken.
– Bedriver kritisk journalistikk
TV 2 nyhetsredaktør Karianne Solbrække har derimot svart. Hun er forelagt kritikken fra Trædal og Aas Olsen, og i en e-post til Medier24 forsvarer hun kanalens redaksjonelle valg.
TV 2 ønsket ifølge henne å invitere Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter til å uttrykke sin støtte til Støre for åpent kamera, slik de hadde gjort på sosiale medier.
De ønsket også å vise at Arbeiderpartiets kommunikasjonsteam ikke ville at representantene skulle stille opp på dette.
– TV 2 bedriver kritisk journalistikk, uavhengig av parti. Bakgrunnen denne gang var en måling som viste 17, 5 prosent, og når det er krise i Arbeiderpartiet er det naturlig å lage journalistikk på det, skriver Solbrække.
Og legger til:
– Dagen etter fortalte vi at Høie reiste på hytta, og da er det statsråden og regjeringsapparatet som kjefter på oss. Slik er hverdagen med politisk journalistikk.
Samtidig ser ikke Solbrække noe galt i at Skarvøy er én av journalistene med byline i den kritiserte saken.
– Lars Joakim Skarvøy er en erfaren politisk journalist med lang erfaring. At han er samboer med Øystein Sundelin, har aldri diskvalifisert ham fra å jobbe med politikk som fagfelt, skriver hun, og legger til:
– Hvis Trygve Aas Olsen mener det, er det i så fall en helt ny linje. Både i VG og hos oss ligger han unna å dekke Oslo-politikk.
Solbrække understreker også at det ikke er én journalist som står bak saken, men et fellesskap med journalister og ledere.
– Tillit er noe et medium får fra publikum, og jeg er glad for at TV 2 den siste tiden scoret høyt på tillitsmålinger, sier Solbrække.