Øverst fra venstre: Amund Djuve avbildet da han tok over DN-redaktør for Kåre Valebrokk i 1999, under MBLs fremlegging av opplagstallene i 2007, da DN-journalistene streiket i 2004 og da han møtte Kronprins Haakon i forbindelse med utdelingen av Årets Gasellepris i 2017.Foto: Rebekka Westgaard/Morten Holm/Gunnar Lier/Terje Pedersen (NTB)
Amund Djuve har vært lykkeligst på jobb når det har stormet: – Det er de beste øyeblikkene
DNs avtroppende sjefredaktør oppsummerer karrieren sin i dette intervjuet med Medier24.
Onsdag formiddag ble det kjent at Dagens Næringslivs mangeårige redaktør og administrerende direktør, Amund Djuve, gir seg i jobben.
Samtidig blir han værende i samme mediekonsern, ettersom han skal lede NHST nylig sammenslåtte mediedivisjoner.
– Hva vil du savne mest, når du ikke lenger skal være sjefredaktør i DN?
– Å være sjefredaktør. I jobben jeg har nå, er jeg aller lykkeligst når jeg får en stor og komplisert sak som jeg må lese gjennom, både presseetisk og juridisk. Sakene der noen kanskje blir forbannet og sure, sier Djuve til Medier24.
Og fortsetter:
– Den type interessante saker, vet jeg kommer til å smelle. Det er da jeg er aller lykkeligst i jobben. Det kommer jeg til å savne.
På spørsmål om hva han kommer til å savne minst, svarer han:
– Det vet jeg ikke helt. Jeg skal jobbe såpass tett med redaktørene i NHST fremover, og det er ingenting i jobben min som jeg ser frem til å slippe.
– Til og med ikke når maktpersoner og advokater renner ned dørene i DN-bygget?
– Tvert imot. Det er når det stormer litt, og vi får brev og telefoner fra mektige næringslivsaktører og politikere, at vi vet at noe virkelig stort er på gang. Det er de aller beste øyeblikkene.
Etter mer enn to tiår i sjefsstolen, er Djuve klar på hva det er som nå får ham til å ville ta fatt på nye utfordringer i NHST-konsernet.
– Jeg har fått en utrolig spennende jobb. Jeg begynte som sjefredaktør i 99, og hr vært det på både 90,- 00,- 10 og 20-tallet. Da tenker jeg at det er en flott mulighet, som både er bra for meg og DN, at jeg skal gjøre noe nytt.
– Å få ansvaret for strategien til publikasjonene, og å være med å utvikle nye publikasjoner, er utrolig spennende. Her får jeg brukt kompetansen min til glede for konsernet, og forhåpentligvis også for meg selv, sier Djuve.
Den rutinerte sjefredaktøren er samtidig full av ros overfor utviklingen som hans ansatte har stått for den siste tiden.
– Det er vemodig å slutte, men jeg tenker at DN har hatt et godt år bak seg, og vi har også vunnet SKUP-prisen for tredje gang på fire år.
– Vi begynner å få til skikkelig god vekst blant abonnentene, og det siste året har etter min mening vært det beste i løpet av de 22 årene jeg har vært her, sier han.
Blant suksessene, nevner han blant annet DNs fantasyfond, utviklingen av deres eget vinunivers og den digitale arendalsuken de arrangerte i fjor sommer.
– Må alltid la de gode sakene vinne
–I 2004 ble du kalt streikebryter av journalister, og sto midt oppe i en konflikt med egne journalister, da forhandlingene mellom NJ og MBL ble langvarige. Hva lærte du av det?
– Det var en ganske tøff periode. Det jeg lærte da, er at man må være sabla ydmyk når slike ting er over, og at man må gjøre det man kan for at ting skal leges, sier Djuve.
Han trekker frem en episode fra streiken, da han under en morgensending med TV 2, havnet i en skarp diskusjon med daværende klubbleder i DN, og nåværende politisk redaktør i Aftenposten, Kjetil B. Alstadheim.
– Da sto jeg og Kjetil utenfor DNs hovedinngang og ropte til hverandre med megafon, humrer Djuve.
– Og siden har dere fortsatt å rope til hverandre?
– Nei, vi er vel ikke så høylytte. Kanskje var det derfor vi trengte megafoner der vi sto. I ettertid jobbet vi jo godt sammen i en periode.
– Du tok over som redaktør etter Kåre Valebrokk, som du også jobbet med i DN. Hva lærte du av ham?
– Veldig mye. Først og fremst en form for fandenivoldskhet, og at man alltid må la de gode sakene vinne, selv om det får konsekvenser for din egen popularitet, både innad og utad.
– Man må stå for de tøffe avgjørelsene, og være kompromissløs på den gode journalistikkens vegne. Valebrokk hadde «damn the consequenses» som favorittuttrykk. Det er et greit utgangspunkt, både som journalist og redaktør.
– Hun er sabla dyktig
Djuve er også klar på hva han mener blir det viktigste for DN å få til i årene fremover, når Medier24 spør ham om det.
– De siste årene har vi jobbet enormt med å ta en tilsvarende digital posisjon, som vi har hatt på print. Så må vi fortsette å styrke den gode journalistikken.
– Vi må holde oss relevante og interessante, for å opprettholde posisjonen som Norges desidert viktigste sted for næringslivsjournalistikk.
Djuve er også opptatt av at DN må være til stede på de arenaene der unge konsumerer journalistikk. Samtidig skal de også tilby andre tjenester i tiden fremover, sier han.
– Vi har allerede gjort vårt første salg av en ledertreningssimulator som vi har begynt å tilby, og vi vil også være en større leverandør av relevante kvalitetstilbud til målgruppene våre.
Ettersom Djuve i en tid fremover skal kombinere sjefredaktørjobben med stillingen som leder for mediedivisjonen, blir Janne Johannessen hans stedfortredende redaktør for Djuve.
– I den nye jobben vil jeg være en del i London og i Bergen, og da må min nestkommanderende avlaste meg. Der er Janne Johannessen et naturlig valg. Hun er sabla dyktig.