Leder Rolf Johansen i NRKJ. Her fra da regjeringen la fram sin mediestøttemelding.
Erik Waatland
NRK og Amedia-journalistene er lønnstaperne i ny NJ-oversikt: – Svært skuffende
NJ-leder Dag Idar Tryggestad mener tallene gir en krevende inngang til årets forhandlinger i både NRK og MBL.
Tirsdag presenterte Norsk Journalistlag (NJ) sin lønnsstatistikk for 2020. Den viser at organisasjonens medlemmer i NRK og Amedia var blant lønnstaperne i fjor.
I begge tilfeller var lønnsveksten på 1,3 prosent, langt under det som ble avtalt under oppgjørene i fjor høst, skriver de i en pressemelding.
– Disse tallene bekrefter den misnøyen vi opplever fra medlemmene og gir oss en krevende inngang til årets forhandlinger i både NRK og MBL-området, sier leder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad.
Lønnsstatistikken som presenteres i dag er utarbeidet i fellesskap med arbeidsgiversiden, og er den som legges til grunn både i de sentrale og lokale forhandlingene.
– Svært skuffende
NRK-oppgjøret gjennomføres som én, lokal forhandling på vegne av alle NJs medlemmer. Derfor har man ikke slike svingninger som en kan lese ut av MBL-statistikken, mener NJ.
– At NRK-journalistene skulle ende opp som de store lønnstaperne, er både overraskende og svært skuffende, sier forhandlingsleder for NJ i NRK, Rolf Johansen.
– Vi har lett etter feil i statistikken, men finner dem ikke. Dermed er fasiten at våre medlemmer var blant lønnsmottakerne i Norge ned svakest lønnsutvikling i fjor. Og det skjer i et år hvor våre medlemmer har stått på dag og natt for å løse det viktige samfunnsoppdrag. At vi skulle ende opp som lønnstapere gjør mange opprørte og legger press på årets oppgjør, sier Johansen.
NRK-lønnen er bygd opp av tre elementer: minstelønn, utdanningstillegg og individuelt tillegg.
– En forklaring på at vi kommer så dårlig ut, er at NRK har valgt å plassere svært mange av de unge og nyansatte helt ned mot minimum med et individuelt tillegg nær null, sier Johansen.
– Ingen lønnsfest
For Mediebedriftenes Landsforening (MBL) totalt sett, viser statistikken en lønnsvekst på linje med industrien.
– Vi kom til enighet med MBL om et oppgjør som la opp til at det var rom for å gi lokale tillegg. Det er fulgt opp i flere bedrifter og for disse fungerer de lokale forhandlinger etter intensjonene, sier Tryggestad.
– Men alt for mange, og i særdeleshet Amedia, er dette ikke fulgt opp. Da får vi slik negative resultatet som statistikken viser.
Lønnsstatistikken viser store svingninger, blant annet bedrifter som har en lønnsvekst på oppunder fire prosent.
– Det er ikke slik at det har vært en lønnsfest i noen av mediehusene i MBL-området. Disse tallene kan forklares gjennom blant annet omorganiseringer og ansvarstillegg. Det kan være stillingstillegg som er gitt til et fåtall personer, men som gir store utslag på statistikken, forklarer Tryggestad.