Victoria Finstad, journalist i Avisa Nordland, skrev en kommentar om uønsket seksuell oppmerksomhet når man dekker arrangementer på jobb.

Avisens journalister opplever seksuell trakassering ute på oppdrag. Nå settes det inn umiddelbare tiltak

– Jeg synes det er veldig trist at det er en forskjell på om det er en kvinnelig eller en mannlig kollega som går ut på en jobb, sier Avisa Nordland-journalist Victoria Finstad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Jeg synes det er veldig trist at det er en forskjell på om det er en kvinnelig eller en mannlig kollega som går ut på en jobb. De mannlige kollegaene våre blir sjokkert når kvinnene i redaksjonen forteller hvordan det kan være å gå på jobb, sier Victoria Finstad til Medier24.

Hun er journalist i Avisa Nordland (AN). Torsdag skrev hun en kommentar der hun forteller om arbeidshverdagen som kvinnelig journalist på arrangementer og begivenheter.

I kommentaren beskriver Finstad hvordan hun blant annet har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet fra menn når hun har vært på ute på en jobb.

Fellesnevneren er at alkohol ofte har vært involvert i de ulike arrangementene, men ikke alltid.

– Ikke greit

Siden hun begynte som journalist i 2017 har Finstad opplevd at uønsket seksuell oppmerksomhet av større eller mindre karakter er blitt en velkjent del av arbeidshverdagen.

– Det er jo ikke greit, men jeg har funnet meg i det. Men så kom jeg på at det ikke egentlig er greit å bli behandlet sånn når jeg er på jobb, sier hun.

– Det er ikke snakk om jeg blir voldtatt når jeg er på jobb, men det er små ting som skjer hver gang jeg går ut på et oppdrag, sier Finstad.

I tillegg til enkeltstående episoder, opplevde noen AN-journalister seksuell trakassering av både verbal og fysisk karakter under en festival i sommer.

Det forteller sjefredaktør Jan Eirik Hanssen. Han er klar på at de som arbeidsgiver har tatt dette på alvor.

Nyhetsredaktør, tillitsvalgte og vernombud jobber nå med å utarbeide gode retningslinjer for hvordan journalister skal håndtere slike oppdrag hvor det er en risiko for å møte berusede mennesker, opplyser Hanssen.

– Vi har gjort noen umiddelbare tiltak. Blant annet at man går to sammen på slike risikojobber. Vi snakker også grundig med dem som skal dekke arrangementet i forkant. Vi har også gitt beskjed om at hvis noen føler det er ubehagelig, så forlater man rett og slett arrangementet, sier Hanssen.

Sjefredaktøren berømmer Finstad for å skrive kommentaren.

– Det er modig gjort. Hun påtar seg en stor personlig belastning med å skrive denne kommentaren som treffer spikeren på hodet.

– Hva tenker du om at arbeidshverdagen for en mann og kvinne er så ulik i 2022?

– Det er rett og slett bare trist. Jeg finner ikke noe bedre ord enn det. Våre folk er ute på jobb, og det er trist at vi må sette oss ned å etablere slike retningslinjer. Men så arbeidsgiver er jeg dessverre nødt til å treffe med helt konkrete tiltak, svarer Hanssen.

– Folk kan bli redd

I etterkant av kommentaren har Finstad opplevd stor respons. Hun har fått mye støtte, spesielt på Twitter.

Samtidig har hun også sett at flere har reagert negativt i kommentarfeltet, og noen har kommentert at det er kvinners egen feil fordi de kler seg slik at det lokker til tafsing.

– Reaksjonene i kommentarfeltet beviser at det var riktig å skrive den kommentaren, sier Finstad.

Selv om hun selv ikke mister nattesøvnen av de uønskede henvendelsene, er hun klar på at det ikke nødvendigvis gjelder alle journalister som havner i slike situasjoner.

– Folk kan bli redde. I verste fall kan det føre til psykiske problemer. Man skal ikke være redd for å si ifra, verken til ledelsen eller den som kommer for tett på. Det er dumt å bære på det selv. Da er det bedre å være åpen og snakke om det, sier hun.

Finstad håper at kommentaren får folk til å huske på at journalister er på jobb når de er ute å dekker arrangementer, hvor blant annet alkohol var involvert.

– Det er en forskjell på hyggelig oppmerksomhet, og direkte seksuell trakassering. Vi journalister er utadvendte og glad i å snakke med folk. Jeg håper ikke denne kommentaren får folk til å trekke seg unna, men heller kanskje åpne seg mer opp.

Powered by Labrador CMS