Tom Skoglund, nyhetsredaktør i Altaposten, og Kim Riseth, ansvarlig redaktør i Namdalsavisa.

Slik opplever mediene den nye polititjenesten: – Politiet deler mer enn det vi forventet

Der noen medier kom inn i Politiloggen forrige uke, har noen allerede fått tid til å evaluere.

Publisert Sist oppdatert

Fredag formiddag ble Politiloggen lansert nasjonalt. Prosjektet som startet som «Oslopiloten» for fire år siden, innehar nå alle de tolv politidistriktene i Norge. Her kan politiet gi mer detaljert informasjon til medier som abonnerer på tjenesten enn det de kommuniserer ut på Twitter. 

Torsdag ble Finnmark lagt inn i systemet som siste distrikt.

Det gjorde at tolv mediehus i fylket nå får informasjon fra det lokale politiet.

– Håper ikke det blir umulig å ringe

Nyhetsredaktør i Altaposten, Tom Skoglund, sier til Medier24 at de er glad for å få informasjonen, og at systemet så langt virker bra.

– Det gjør det mulig for oss å få mer og mer presis info ganske raskt, uten at man trenger å ringe operasjonssentralen hver gang man ser blålys, sier Skoglund.

Han påpeker likevel at det er viktig at tjenesten ikke blir en hvilepute.

– Jeg håper at dette ikke gjør at det blir umulig å ringe operasjonssentralen (Ops), og at vi mister muligheten til å stille spørsmål, sier Skoglund og legger til:

– Vi har forstått at andre regioner har hatt gode erfaringer, og fått et godt samspill mellom politi og presse. Men det vil komme an på i hvor stor grad politiet velger å bruke tjenesten, sier han.

Skoglund sier at kommunikasjonen med politiet før de kom inn i tjenesten i hovedsak var bra.

– Men det litt personavhengig. Ikke alle har samme forståelse for at vi også har en jobb å gjøre. Men de aller aller fleste som sitter på Ops er veldig profesjonelle. 

I starten av mai kom Trøndelag inn i Politiloggen, som åttende distrikt. Da fikk 30 trønderske mediehus også tilgang. Trøndelag er distriktet med flest medier tilknyttet tjenesten, like foran Oslo med 29.

– Har blitt bedre dialog

Sjefredaktør i Namdalsavisa, Kim Riseth, forteller til Medier24 at de trønderske redaktørene, politikontaktene i mediehusene og politiet nettopp har hatt møte for å diskutere erfaringer.

– Konklusjonen er at det har gått veldig bra. Det har blitt bedre dialog, mye mer informasjon, og vi har opplevd at politiet deler mer enn det vi forventet. De har vært aktive og lagt seg i selene.

Han er klar på at det nå er viktig at de fortsetter i samme spor.

– Det ser vi at andre distrikter har erfart, og at det er høyt fokus i starten, men at det er lett å havne i vanlig gjenge.

Og selv om det i utgangspunktet har vært positive, har det vært enkeltepisoder som mediene har måttet ta opp. Blant annet en motorsykkelulykke i Trondheim, hvor politiet var involvert, og forsøkte å pågripe vedkommende. Sjåføren av motorsykkelen omkom.

– Hendelsen ble ikke lagt i presseklienten, og det var først to timer etterpå at det kom en pressemelding. Slike episoder kan bryte ned tilliten, fordi det gir inntrykk av at politiet holder tilbake når de selv er involvert.

Ikke rigget for store hendelser

Riseth legger til at politiet også selv har innrømmet at det var feil.

– Så er det viktig å ta tak slike episoder. Men vi opplever en stor grad av tillit fra politiet stort sett. De ønsker å bruke tjenesten, og å bli bedre.

NA-redaktøren sier at neste fase er å se på store hendelser, som for eksempel ras eller flom.

– Politiet er ikke rigget for slike hendelser. Da opplever vi at det er mangelfull informasjon, fordi de ikke har kapasitet. Og det er ikke som i storbyene hvor de kan hente inn ekstra kommunikasjonsfolk. Så da oppdateres det ikke, og vi blir nødt til å ringe. Men det er noe vi skal fortsette å diskutere fremover.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS