Jan Morten Drange i ANFO), Stian Jansen, styreleder Mediebyråforeningen, og Bente Klemetsdal i Aller Media

Tech-gigantene håver inn i milliardklassen: – De har fått til noe norske medier ikke har fått til

Mener annonsørene må endre holdningen til mediene: – Må inn i styrerommet

Publisert

(PRESSENS HUS) Under Markedsdagen til MBL ble annonsefinansieringer i mediebransjen diskutert.

Tech-gigantene soper inn milliarder fra annonsemarkedet, mens annonseinntektene for mediene faller.

Sjef for annonsesalg i Schibsted Media, Per Håkon Fasting, og Bente Klementsdal, Chief Operating Officer (COO) for Aller Media Nordic, fortalte begge om et tøft marked.

Tech-gigantenes fordel

Førstnevnte har en annonseomsetning på tre milliarder, og melder om et flatt marked. Aller har en omsetning på en milliard danske kroner, og Klementsal forteller at utviklingen er negativ.

– Prognosene sier at Meta og Googles andel skal øke henholdsvis 500 millioner og 420 millioner i år. Samtidig har norske publisister så langt i år en nedgang på 130 millioner. Det er en forferdelig trist historie, sier Klementsdal.

Stian Jansen, styreleder i Mediebyråforeningen, fikk spørsmål fra debattleder Knut Kristian Hauger om hvorfor tech-gigantene lykkes. Han mener tech-gigantenes enkle plattformer gir de en stor fordel.

– De har fått til noe norske medier ikke har fått til. De har klart å bygge effektive plattformer for attraktive målgrupper, og det kan man ikke se bort sa, sier Jansen og legger til:

– Det er klart at når en markedsdirektør i et selskap skal ha effekt ut av sine investeringer, bruker han penger der han får mest mulig effekt.

Tidligere i november svarte Jansen og Mediebyråforeningen på kritikk fra Erik Waatland, om annonsørene ville ha norske medier, hvor de var tydelig på at de ønsket det.

– Må inn i styrerommet

Jansen mener utfordringen ligger i holdninger hos annonsørene.

– Det er sjelden eller aldri at det kommer fra en kunde «vekt opp norske medier». Dette er noe som må inn i styrerommet, ikke bare komme fra markedssjefen, sier han og legger til:

– Hvis selskapet hadde en holdning om å tenke bærekraftig, lokalt og redaktørstyrt, hadde markedsdirektøren hatt et mandat når han skal bruke pengene.

Anfo-leder, Jan Morten Drange, er tydelig på at det er vekst i annonsemarkedet, og viser til at prognosen for neste år er høyere enn tallene fra i år.

Han mener utfordringene ikke ligger hos de store annonsørene, men de litt mindre.

– For de mindre aktørene som ratter på egen hånd, er den enkle betjeningsmodellen til Google og Facebook god, sier han og legger til:

– Fordelen for tech-selskapene er at de har en enkel form: De kjøper og selger. Hvis norske medier skal lykkes i denne konkurransen, må de lykkes med de samme grepene og ha en enkel modell.

Per Håkon Fasting (Schibsted), Jan Morten Drange (ANFO), Stian Jansen, (styreleder Mediebyråforeningen) og Bente Klemetsdal (Aller Media)

– Oppklarer ikke all forvirring

Schibsted ruller i disse dager ut en ny konverteringspixel, som viser helt andre reusltateter enn google analytics, forteller Fasting.

Fasting mener at problemet også ligger i at annonsørene forholder seg til tall fra Google Analytics, og ønsker seg at annonsørene åpner for å se på andre måleverktøy.

– Vi ruller i disse dager ut en ny konverteringspixel til våre annonsører, som viser andre resultater enn Analytics. Og som måler transparent, og som gir et helt annet bilde.

Jansen sier det er godt nytt, men at det ikke oppklarer all forvirring rundt måling og effekt.

– Man sitter fremdeles og ser på måling fra Meta og Google og spør seg «hvorfor skal jeg tro mer på Schibsted sin enn Google sin». Og det er noen gode grunner til å gjøre det, men det oppklarer ikke alt.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS