Kringkastingsrådetsmedlem Akhtar Chaudhry ønsker seg enda mer fra NRKs utenriksdekning.
Kringkastingsrådetsmedlem Akhtar Chaudhry ønsker seg enda mer fra NRKs utenriksdekning.

Kritiserer utenriks­dekningen: – NRK bør lytte

Kringkastingsrådsmedlem Akhtar Chaudhry advarer NRK om å tro at man «er for god» i utenriksdekning. Nestleder Vilde Schanke Sundet var ikke enig i kritikken.

Publisert

(Marienlyst): NRKs utenriksdekning var tema under møte i Kringkastingsrådet torsdag.

Særlig dekningen av det såkalte bondeopprøret i Europa ble trukket fram. Flere klager mener NRK ikke har dekket opprøret tilstrekkelig.

Utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen innledet diskusjonen med å forklare hvordan NRK har dekket opprøret. 

– Det er en kompleks problemstilling, som jeg mener vi har dekket på en skikkelig og grundig måte, fra begynnelsen til der vi er nå, sier Falkenberg Mikkelsen og legger til at dette på ingen måte er ferdig.

Han legger til at NRK har vært i Nederland, Belgia, Frankrike, Polen og Tyskland hvor de har laget reportasjer om bondeopprøret.

Allmennkringkasterens utenriksdekning har også fått klager på den generelle dekningen, og klagere synes den har vært mangelfull.

– Det stiller jeg meg uforstående til. Jeg har aldri opplevd i NRK eller norsk media at det har vært mer fokus på utenriks, sier han og fortsetter:

– NRK har aldri hatt flere korrespondenter, vi har aldri hatt større armslag i de brede nyhetssendingene til å dekke utenrikssaker, sier utenriksredaktøren som legger til at han også tolker det som en positiv oppfordring om mer utenriksstoff i NRK.

NRKs utenriksredaktør, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, forklarte allmennkringkasterens utenriksdekning.
NRKs utenriksredaktør, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, forklarte allmennkringkasterens utenriksdekning.

«Hvorfor klager de?»

Rådsmedlem Akhtar Chaudhry opplevde ikke innledningen som tilfredsstillende nok når det gjelder den generelle utenriksdekningen.

– Jeg opplever hele innlegget som: «Vi gjør det så veldig bra, hvorfor klager de?», sier Chaudhry og mener at det begynner å gå galt i en organisasjon når man selv tror at man er god.

Han peker på at det er mange som etterlyser enda mer og dypere utenriksstoff.

– NRK bør lytte til dem, var budskapet fra den tidligere SV-politikeren.

Rådsmedlem Luqman Wadood var kritisk til NRKs dekningen av bondeopprøret, særlig på nrk.no, som han mener er NRKs største nyhetsplattform, fremfor Dagsrevyen.

– Jeg opplever svært få saker om det som skjer i Europa, for det meste kun få notiser om de massive opptøyene i flere land. Flere opplever at dette ikke blir dekket nok, spesielt på nrk.no, sier Wadood.

Nestleder i rådet, Vilde Schanke Sundet, hadde en helt annen opplevelse av utenriksredaktørens innledning enn rådskollega Chaudhry.

– Jeg hører ikke det samme som Akhtar om at du sier at alt i utenriksjournalistikken er helt perfekt, sier Sundet.

Hun trekker fram at Falkenberg Mikkelsen har vært på alle Kringkastingsmøtene siden rådet ble satt, for å fortelle om NRKs utenriksjournalistikk.

– Jeg opplever at du og NRK er åpen om utfordringene dere har i slik journalistikk. Det er også en ressursutfordring. Det oppleves som mye krig, konflikt og mange kriser innad i Norge. Jeg forstår at det blir en ressursutfordring, sier Sundet og fortsetter:

– At det man ikke får dekket alt er iboende i mandatet. Dere pleier å få mye ros for utenriksdekningen, og jeg opplever diskusjonen som at man vil ha mer utenriksjournalistikk.

– Vi er nyhetsfolk

Avslutningsvis fikk Falkenberg Mikkelsen svare opp på kritikken fra rådsmedlemmene.

Han peker på at bondeopprøret dekkes forskjellig i ulike land, ut ifra hvordan bakgrunnen for opprøret selv påvirker internt.

– Det er et opprør mot EUs felles landbrukspolitikk som Norge ikke er en del av. Gjennomslaget i den norske offentligheten er ikke så stor. Men selv om gjengklagen i norsk offentlig ikke er så stor, så betyr det ikke at vi ikke har dekket det.

Utenriksredaktør peker på at det er flere saker om bondeopprøret på nrk.no.

– Det er kanskje noe med det totale gjennomslaget i den norske mediebildet, som kan være litt mangelfullt.

NRKs utenriksredaktør holdt også en orientering om hvordan NRK vil dekke alle valgene rundt om verden.

Her ble også dybde og analyse i utenriksdekningen trukket fram igjen.

– NRKs strategi er: Være først med det siste, forklare og vise sammenhenger. Det synes jeg er en god setning. Så er det opp til oss å klare å etterleve den i praksis, sier Falkenberg Mikkelsen:

– Vi er nyhetsfolk, men vi skal også klare å trenge dypere. Jeg tror vi skal klare å finne formater til det.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS