– Jeg ser på journalistikken i Forsvarets forum som et svært viktig bidrag til å gjøre Forsvaret bedre. En fri og uavhengig presse er en viktig del av demokratiet Forsvaret skal beskytte, sa Eirik Kristoffersen, general og forsvarssjef, i forbindelse med innføringen av vår nye formålsparagraf tidligere i år.
Hvilke tanker jeg gjør meg om denne uttalelsen, skal jeg komme tilbake til senere.
Først vil jeg fortelle hva redaksjonen svarte da de blir spurt om hva som har vært de viktigste tingene vi har oppnådd i 2021, og hva de er mest stolte av. To ting som går igjen er:
- At vi har greid å øke trykket på nyheter og publiseringsfrekvens, samtidig som vi driver med store prosjekter og undersøkende journalistikk.
- Økt antall sidevisninger og siteringer i andre medier, som viser at journalistikken vår blir stadig mer relevant for flere lesere.
I løpet av året som har gått, har Forsvarets forum blitt revitalisert og redaksjonen mer selvsikker, og når i dag ut til flere lesere enn noen gang tidligere. Leserveksten har regelrett eksplodert digitalt, og Forsvarets forum setter dagsorden som aldri før.
Forsvarets forum har i 2021 for aller første gang levert metoderapport til SKUP. Dette er det ultimate bevis på en uredd og uavhengig fagpresseredaksjon, og hvilken toppkvalitet redaksjonen nå leverer.
Er du allerede en fast leser av Forsvarets forum? Da har du kanskje lagt merke til at vi har tatt noen betydelige grep om magasinet F, med ny papirkvalitet, ny design og at vi gir mer plass til dyptgående reportasjer.
Samtidig har vi økt nyhetspulsen på nettet, og produserer i dag en fullverdig nettavis hvor vi publiserer nyheter sju dager i uka. Dette tilbudet har våre lesere tatt imot med åpne armer, og vi har tiltrukket oss mange nye lesere. For å illustrere dette med antallet sidevisninger: I 2019 var antallet 1,3 millioner. I 2020 økte tallet til 2,5 millioner. Før 2021 er omme har vi rukket å passere 6,7 millioner sidevisninger.
At vi har lagt et større trykk på nyheter – ikke minst de nyhetene vi graver fram selv – har gjort at andre medier i mye større grad enn tidligere bruker Forsvarets forum som kilde.
Ifølge medieanalyseselskapet Retrievers oversikt ble Forsvarets forum sitert eller nevnt av andre medier 99 ganger i 2014. Fem år senere, i 2019, var tallet økt til 620. I 2021 er Forsvarets forum blitt sitert mer enn 1457 ganger!
Vi har også den siste tiden sett at vår journalistikk har ført til at flere saker er blitt tatt opp i Stortingets spørretime. Våre debattsider er også blitt en populær arena for de fleste som vil mene noe om forsvarsrelaterte emner. Noe vi tydelig ser, er at våre lesere er veldig interesserte i synspunktene til forsvarsfolk og folk med en tidligere karriere i Forsvaret.
Nyttårsmål 1: Vi må stadig fortsette å jobbe beinhardt for å nå ut til flere lesere, blant annet de yngste målgruppene våre.
Nyttårsmål 2: Vi må strekke oss etter å bli enda bedre på de løpende nyhetene.
Nyttårsmål 3: Vi må bli enda flinkere til å finne våre egne vrier på de store fellessakene.
Lang tradisjon for uavhengig journalistikk
Da norsk presse våknet til liv sommeren 1945, ble de tunge okkupasjonsårene med sensur og falske nyheter avløst av nye etableringer og optimisme. Samtidig som VG og Vårt Land kom på gaten, mente Forsvarsdepartementet at gjenreisingen av våre militære styrker krevde radikale grep. Et av tiltakene var å starte en helt ny avis for soldatene. Den fikk navnet Mannskapsavisa, som 35 år senere ble erstattet med Forsvarets forum. Hele historien kan du lese om i vår jubileumsbok som ble utgitt i høst: «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år» av Erling Omvik.
Helt siden starten har redaktøransvaret og den frie journalistikken stått sentralt i Forsvarets forum. Det siste året er rustningen pusset og modernisert. Sammen med brigader Arne Opperud, som er sjef for Forsvarets fellestjenester og utgiver på vegne av forsvarssjefen, har vi jobbet for å få på plass en tydelig grenseoppgang og rolleavklaring mellom vår redaksjon og resten av Forsvarets organisasjon.
Sammen har vi satt fullt fokus på de prinsipielle sidene ved å være et fagmedium som skal operere i tråd med Lov om redaksjonell uavhengighet og ansvar i redaktørstyrte journalistiske medier (medieansvarsloven), Redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten.
Sentralt i dette arbeidet har det vært viktig å få på plass en ny formålsparagraf. Jeg vil takke vår prinsippfaste utgiver og vår stolte eier for et stort engasjement og godt samarbeid om en ny formålsparagraf. Her har medieansvarsloven og verdifulle bidrag fra medieorganisasjonene vært av stor betydning.
Nyttårsmål 4: Vi skal med fullt trykk fortsette arbeidet med å tydeliggjøre vår rolle i organisasjonen.
Et ønske om åpenhet
– Jeg ser på journalistikken i Forsvarets forum som et svært viktig bidrag til å gjøre Forsvaret bedre. En fri og uavhengig presse er en viktig del av demokratiet Forsvaret skal beskytte, sa Eirik Kristoffersen, general og forsvarssjef, i forbindelse med innføringen av vår nye formålsparagraf tidligere i år.
Det er ikke gitt av en etat som Forsvaret holder seg med sitt eget fagmedium, som har en slik særegen, fri posisjon. Dette er helt unikt i internasjonal sammenheng.
Slike ord fra en eier varmer derfor et redaktørhjerte, men de er på ingen måte noe vi kan ta som en selvfølge. Verken vi i Forsvarets forum, eller andre medier i fagpressen. Det er bare noen få år siden Forsvarets forum var truet av nedleggelse, og i senere tid har vi sett at enkelte utgivere har bestemt seg for å enten forlate Redaktørplakaten fullstendig, eller dreie publikasjonen vekk fra journalistikken.
Under en paneldebatt på fagpressedagen om hvorvidt fagmedier kan være uavhengig fra sine egen utgiver og organisasjon, ble vi som var til stede vitne til en rekke flåsete uttalelser fra enkelte utgivere. Dette er åpenbart utgivere som kunne hatt godt av en pep-talk med forsvarssjefen, som ser verdien av uavhengig journalistikk om eget fagområde og egen organisasjon.
Selv om det kanskje kan virke paradoksalt, er det ingen tvil om at Forsvarets forums eksistens i seg selv er et eksempel på et ønske om åpenhet fra Forsvaret. Så har vi fremdeles noen individer i organisasjonen som ikke forstår at debatt, åpenhet og demokratisk kontroll er gode ting.
Formålsparagrafen vår slår fast at redaksjonen vår skal ha en fri og uavhengig stilling i tråd med Medieansvarsloven og Redaktørplakaten, og at redaksjonen skal forplikte seg på prinsippene for god presseskikk, slik disse er nedfelt i Vær varsom-plakaten.
Dette gjør at vi kan utfordre og være en pådriver for mer åpenhet i Forsvaret. Jeg tror også at dersom man som forsvarsansatt har et sted å ytre seg som i Forsvarets forum, er terskelen lavere for å delta i debatten i andre sammenhenger.
Jeg syns forsvarssjefen har vært forbilledlig i de signalene han har gitt, hvor han blant annet har oppfordret Forsvarets ansatte om å være aktive deltakere i debatter i offentligheten generelt, og på våre flater spesielt.
Nyttårsmål 5: Vi skal fortsette å utfordre og være en pådriver for mer åpenhet i Forsvaret.
Uavklarte spørsmål
Et tema som har tatt mye av redaktørens tid i 2021 er de prinsipielle avklaringene rundt Medieansvarsloven og hvordan denne skal gjelde i praksis. I paragraf 7 heter det at: «Redaktøren skal innenfor rammen av mediets grunnsyn og formål lede den redaksjonelle virksomheten og ta avgjørelser i redaksjonelle spørsmål».
Hva som menes med «den redaksjonelle virksomheten» og «redaksjonelle spørsmål» er grundig behandlet i forarbeidene til den nå inkorporerte Lov om fridom i mediene. Stadig er det jurister i Staten som ikke later til å ville innrømme hva dette faktisk innebærer.
For eksempel at det faktisk innebærer redaktørens suverene myndighet til å ansette sine egne redaksjonelle medarbeidere uten ekstern innblanding, myndigheten til å ha total styring over sitt tildelte budsjett uten inngripen, eller det at redaktøren skal ha avgjørende myndighet over hvor journalister kan sendes på reportasjereiser og ikke.
Dette er spørsmål vi startet med å få avklart i 2021, som vi skal fortsette å jobbe med i året som kommer.
Nyttårsmål 6: Vi skal jobbe videre for å få slått fast helt og holdent at Medieansvarsloven også omfatter statseide medier – uavhengig av organisasjonsform.
Vernepliktige journalister tilbake
Høsten 2020 tok vi initiativ til å relansere vernepliktige journalister i redaksjonen. Mellom 1945 og fram til ordningen ble avviklet i 2004, tjenestegjorde 300 vernepliktige journalister i Forsvarets forum og forløperen Mannskapsavisa. Flesteparten av disse gjorde senere karriere som fremtredende pressefolk i toneangivende medier.
Fra høsten 2020 og fram til nå har gjeninnføringen av vernepliktige journalister vært en prøveordning, hvor Soldatnytt har vært invitert til å jobbe under faglig veiledning fra våre journalister og redaktører. Dette har vist seg å være et meget vellykket prosjekt, som har ført til en solid kvalitetsheving for Soldatnytt, og ikke minst ført til at tjenesten for de vernepliktige journalistene er blitt mye mer betydningsfull og verdifull.
De vernepliktige journalistene vi har hatt inne, har imponert meg stort i måten de har tilegnet seg nye kunnskaper og ferdigheter på svært kort tid, og levert journalistikk av høy kvalitet. Ved flere anledninger er deres saker blitt sitert bredt i riksmediene. Med slike talenter, vil forsvarsjournalistikkens fremtid være sikret.
Potensialet som ligger i å ha vernepliktige journalister i Forsvarets forum har både vår eier, forsvarssjefen, og vår utgiver, Sjef Forsvarets fellestjenester, innsett verdien av. Derfor får Forsvarets forum fra og med 2022 tilført to vernepliktige journalist-hjemler. Stillingene er nå utlyst, og jeg forventer å få inn søknader fra mange unge talenter.
Nyttårsmål 7: Vi skal bli landets mest ettertraktede nyhetsskole for unge journalist-talenter.
Avslutningsvis vil jeg si at alt vi sammen har fått til det siste året, aldri hadde vært mulig uten en særdeles kompetent og omstillingsdyktig redaksjon, i tillegg til en utgiver med en eksemplarisk rolleforståelse.
Jeg kan ikke annet enn å være takknemlig over å få lov til å være del av et slikt team.
Vi kamuflerer ikke Forsvaret.
Gledelig jul og godt nytt år!
———————————————-
Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.