Aftenpostens ansvarlige redaktør, Trine Eilertsen, Medier24s ansvarlige redaktør og programleder, Erik Waatland og Tone Strøm-Gundersen.
Aftenpostens ansvarlige redaktør, Trine Eilertsen, Medier24s ansvarlige redaktør og programleder, Erik Waatland og Tone Strøm-Gundersen.

Aftenposten vant SKUP-diplom for «SMS-ene som åpnet grensene»: – Helt på sin plass

Avisens avsløringer om da regjeringen ga noen av landets rikeste fikk unntak fra karantenereglene vant diplom under fredagens SKUP-pris-utdeling.

Publisert Sist oppdatert

Under fredagens SKUP-prisutdeling fikk Aftenposten SKUP-diplom for saken «SMS-ene som åpnet grensene». Saken er laget av Daniel Røed-Johansen og Per Anders Johansen.

De avslørte hva som skjedde da regjeringen ga noen av Norges rikeste bedrifter unntak fra karantenereglene for utenlandske arbeidstagere.

Røed-Johansen var storfornøyd med SKUP-diplomet da han gjestet Medier24s nachspiel-sending.

– Det føles veldig bra og uventet. Det er deilig å få anerkjennelsen som jeg gjorde sammen med Per Anders, sier Røed-Johansen.

Han er klar på at det blir en enkel og korona-vennlig feiring.

– Vi har hatt en liten digital-samling foreløpig. Jeg kom nettopp til en hytte ved Sjusjøen, og Per Anders er på sin hytte. Så vi får ta en digital skål i kveld.

Ansvarlig redaktør Trine Eilertsen dukket også etter hvert opp i nachspiel-sendingen.

– Jeg er en vestlending med null forventninger til store ting, og forventer alltid det verste. Så jeg blir jo så enormt glad og overrasket når det går vår vei. Men jeg synes dette er helt på sin plass, sier Eilertsen.

Juryens begrunnelse:

Å drive undersøkende journalistikk under en pandemi med svært inngripende tiltak handler om å dokumentere konsekvensene av Regjeringens politikk. Det er samfunnskritisk og uhyre viktig.

Men det har også vært svært krevende, blant annet å få innsyn i beslutningsprosessene. Hemmelighold, sein og manglende journalføring er noen av hindringene journalistene møtte i arbeidet med denne saken.Journalistene har gjort et imponerende gravearbeid, samtidig som de har drevet dag-til-dag nyhetsarbeid om koronapandemien.

Aftenpostens journalister har brukt innsynskrav, klagesaker, innhenting av data og dokumentanalyse til å samle mest mulig informasjon. De har sendt over 2000 innsynskrav, og i om lag 280 saker fikk de avslag. De har systematisk bedt om underlagsmateriale fra tabeller og grafer, for å kunne gjøre egne analyser. Slik kunne de forstå dataene på nye måter og koble dem til andre datasett.

Journalistene avdekket de politiske prosessene forut for at regjeringen ga noen av Norges rikeste bedrifter unntak fra karantenereglene for utenlandske arbeidstagere. Saksbehandling via SMS avslørte bånd mellom lobbyister og beslutningstagere, og avdekket at koronaforskriften ble endret til tross for advarsler fra fagfolk, og med lynrask saksbehandling. Importsmitte var en av årsakene til høyt smittetrykk og at Norge igjen måtte stenge ned.

Juryen gratulerer Daniel Røed-Johansen og Per Anders Johansen i Aftenposten med SKUP-diplom 2020.

Powered by Labrador CMS