Line Andersen th. på vei til retten der hun har stevnet NRK for usakelig oppsigelse. Foto: Terje Pedersen / NTB

Line Andersens advokat: – Hun er nå stuet bort og satt på tørkeloftet

Tron Dalheim mener NRK har drevet skjult saksbehandling i konflikten rundt Line Andersen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tirsdag startet rettssaken mellom NRK-journalist Line Andersen og NRK. Andersen har saksøkt arbeidsgiveren for ugyldig oppsigelse, subsidiært urettmessig omplassering, etter at hun ble tatt av skjermen på tampen av 2019, midt under et sjakkmesterskap.

Andersen er nå satt til å jobbe med innholdsproduksjon for nett og mobil.

– Skjult saksbehandling

Under sitt innledningsforedrag, sa Andersens advokat, Tron Dalheim, at flyttingen fra en profilert programleder-rolle til nett og mobil, er en endringsoppsigelse.

– Line Andersen er nå stuet bort, og satt på tørkeloftet. Sett utenfra ser dette stygt ut, sa Dalheim under innledningsforedraget.

Dalheim anfører at det ikke var mangler i Andersens grunnkompetanse som førte til at hun ble flyttet, men at NRK mente hun var et arbeidsmiljøproblem.

– NRK har drevet skjult saksbehandling og i hovedsak drevet anonyme påstander for den beslutningen NRK har tatt, sa Dalheim.

I retten gjengis uttalelser fra NRKs hovedverneombud. Der hevdes det, fra ikke navngitte NRK-ansatte, at Andersen har drevet med «baksnakking og nedsettende omtale» av kolleger, at hun har omtalt kolleger som udugelige og at flere medarbeidere nekter å jobbe med henne igjen.

– Det sentrale faktagrunnlaget er en anonym spørreundersøkelse. Man vet ikke hvem som har svart, og hvilke spørsmål som er stilt, sa Dalheim.

Sjakk-møtet

Konflikten startet sjakkredaksjonen på Marienlyst i oktober 2019.

Andersen var satt opp som programleder for alle sendingene i VM i Fischer-sjakk, men etter VM i friidrett ble Andersen, i likhet med flere ansatte, ble influensasyke. Dette første til at de tre første av seks sendinger ble ledet av en kollega.

Andersen opplevde, mens hun var syk, drypp av endringer hun opplever som tilsidesettende. Hun opplevde de ansatte utøvde flere hersketeknikker mot henne, som usynliggjøring.

Det ble det sendt ut nye pressemeldinger for VM-sendingene, der Andersen ikke lengre er nevnt, med nye promoteringsbilder, uten henne.

– Dette viser til publikum at Andersen er tatt ut av sjakken. Hun er ikke med på bilder og blir ikke omtalt, sa Dalheim.

Han påpeker at Andersen oppfattet dette som hun hadde fått sparken.

På møtet 30. oktober endte en faglig diskusjon i harde ordutvekslinger, og stemningen blir amper. Andersen blir emosjonell, og forlater møtet. På tur ut kaller hun de andre «jævla idioter».

Umiddelbart etter sjakkmøtet, mens hun satt utenfor og gråt, får hun beskjed om at NRKs sportsredaktør Egil Sundvor, om at hun var tatt av de tre neste sjakksendingene. Kort tid etterpå blir hun også tatt av julesjakken som skulle gå i romjulen samme år. Sundvor hadde ikke vært til stede på møtet.

I sitt innledningsforedrag la Dalheim vekt på at beslutningen ble tatt uten at lederen hadde snakket med Andersen først.

Ba om unnskyldning

Etter bråket på sjakkmøtet sendte Andersen på eget initiativ epost og telefon til kollegene som var til stede på møtet, der hun ba om unnskyldning. Denne ble lest opp i retten av Dalheim:

– Jeg har prøvd å få tak i dere for en liten prat, først og fremst for å be om unnskyldning. Men jeg vil si litt om min situasjon først. Jeg har aldri følte meg så usynliggjort og uvesentliggjort som i forkant og under dette VM. Jeg mener det er har væt delvis med rette. Det har gjort meg ekstremt lei meg. Så lei meg at som jeg ikke har vært i jobbsammenheng tidligere, leste Dalheim.

– Dette unnskylder ikke min oppførsel i dag. Jeg hadde bestemt meg for å være en større person da jeg kom på jobb, men av flere årsaker klarte jeg det ikke og det gikk utover alle. Det ber jeg uforbeholdent unnskyldning for.

Etter sjakk-konflikten i 2019 fikk Andersen beskjed av Sundvor om å gjøre andre oppgaver en periode for å «bygge tillit», både ovenfor kollegaene i sjakkredaksjonen, og Sundvor.

På starten av fjoråret begynte Line Andersen å diskutere mulighetene for en konflikthåndtering med NRKJ. På våren ble en ekstern organisasjonspsykolog, Astri Lindholm, hyret inn. Andersen hadde på dette tidspunktet vært sykmeldt i rundt fem måneder.

Advokat Dalheim la blant annet et notat fra Lindholm om hvordan hun la frem konflikten, uten at Andersen hadde fått svare på anklagene fra kollegaene. I notatet kommer det frem at flere kollegaer ikke ønsker å jobbe med Andersen, mente at hun utøvde en «primadonna-adferd», og unnskyldningen gitt fra Andersen «ikke gjorde et inntrykk».

Det er satt av fire dager til rettssaken. Advokat Anders Stenbrenden som representerer NRK skal holde innledningsforedrag etter lunsj i dag.

Medier24 følger rettssaken.

Powered by Labrador CMS