Slik ser Aftenpostens forside ut, torsdag 1.juli.

Aftenposten vier hele forsiden til skarp kritikk av Kina: – Vi må ikke være redde

– Et demokrati kan ikke fungere uten en fri og uavhengig presse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag morgen vier Aftenposten hele forsiden av sin papirutgave til å kritisere Kina for sviktende demokrati og manglende pressefrihet i Hong Kong.

Det skjer etter at den Hong Kong-baserte avisen Apple Daily ble lagt ned i forrige uke, og flere i avisens ledelse er blitt pågrepet av kinesiske myndigheter den siste tiden, med hjemmel i sikkerhetsloven.

Også svenske Dagens Nyheter, danske Politiken og finske Helsingin Sanomat har viet fronten sin til dette.

Sjefredaktør og administrerende direktør, Trine Eilertsen, var ikke i tvil om at Aftenposten skulle bli med på markeringen, da hun ble spurt av sin danske kollega, Christian Jensen i Politiken.

– Jeg kjente at jeg med en gang ville at vi skulle være med på dette. Nedbyggingen av demokratiet og de demokratiske institusjonene i Hong Kong skjer så fort at det ikke er lett å få med seg, sier Eilertsen til Medier24.

Mener viktige grenser er krysset

Eilertsen beskriver utviklingen som «utrolig dramatisk»,

– Vi tror ikke Kina endrer praksis på grunn av dette, men vi håper at journalister og redaktører i Hong Kong merker seg den solidariteten vi nå viser. En av de viktige grensene er nå passert i Hong Kong, sier hun.

– Et demokrati kan ikke fungere uten en fri og uavhengig presse. Det begynner å rakne flere steder nå.

– Kina er et stort og mektig land. Hvilke vurderinger måtte du gjøre før du bestemte deg for å kritisere ledelsen i landet?

– Vi som er så heldige at vi kan få drive med fri og uavhengig journalistikk må benytte denne friheten, og ikke være redde for sanksjoner, eller å få kjeft av representanter fra mektige myndigheter i et stort land, sier Eilertsen.

Og fortsetter:

– Jeg regner med at vi kommer til å få beskjed om at dette var en dårlig idé. Heldigvis lever vi i et samfunn med frihet. Den er mediene i Hong Kong er i ferd med å miste, og da er vi forpliktet til å bruke friheten vår til å fortelle om det som skjer.

– Regner med reaksjoner

I hvilken grad tror du at dere vil få en ordentlig tilbakemelding fra kinesiske myndigheter til dette brevet?

– Politiken har allerede fått en del respons fra stemmer som snakker myndighetenes sak. De synes vi lever i en fantasiverdien, og at vi ikke forstår rekkevidden av det mediene i Hong Kong driver med, av det de kaller samfunnsundergravende virksomhet.

– Jeg regner med at det kommer reaksjoner når vi går så hardt ut. Det er jeg ikke redd for. Vi vil ikke legge skjul på det, og vil la kinesiske myndigheter komme til orde, sier Eilertsen.

– Espen Egil Hansen krevde svar fra Mark Zuckerberg i 2016, og publiserte et brev til ham på forsiden av Aftenposten. Er dette inspirert av Hansen?

– Dette er et grep man ikke skal bruke i tide og utide. Det er en viktig sak som betyr noe for mange flere enn Aftenpostens lesere. Når man mener saken er viktig, er det viktig å henvende seg til dem som kan påvirke problemstillingen, sier Eilertsen.

Sjefredaktøren legger til slutt til:

– Å rydde forsiden er et verktøy vi har for å vise frem noe vi synes er viktig. Det kan være veldig effektivt.

NB: Medier24 har kontaktet Kinas norske ambassade i Oslo for kommentarer vedrørende denne saken. De har foreløpig ikke besvart våre henvendelser.

Powered by Labrador CMS