Vegard Venli, nyhetsleder i Aftenposten.

Aftenposten får ikke se hemmelig Bamsegutt-dokument - reagerer på NRK-praksis

NRK er klaget inn til Kulturdepartementet, men heller ikke KUD får se dokumentene de vil holde hemmelig. Det får Vegard Venli til å reagere. – I praksis fritt fram for NRK for å hemmeligholde mer.

Publisert

NRK evaluerte seg selv etter kritikken de fikk for dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt». En oppsummering av evalueringen ble presentert under SKUP, delt internt i NRK og delt med flere redaktørstyrte medier.

Tre dager senere sendte Aftenpostens nyhetsleder Vegard Venli et innsynskrav til NRK om å få se mer enn bare oppsummeringen.

– Det vi har bedt om innsyn i er evalueringen som ikke er delt med NRK-kollegiet, men som kun en mindre krets av redaktører og andre skal ha fått tilgang til, sier Venli.

Dette innsynet ble avslått. Begrunnelsen er unntaket i Offentleglova som sier at loven ikke gjelder for dokumenter hos NRK som er knyttet til redaksjons- og programvirksomheten i selskapet.

Heller ikke KUD får se

Venli klagde på avslaget. Det er Kulturdepartementet som er klageinstans. 

I sitt svar til KUD har NRK lagt ved oppsummeringen sin, men vil ikke sende dem dokumentet som Venli har bedt om innsyn i. NRK skriver:

«Departementet er kjent med NRKs rettslige standpunkt om at vi i forbindelse med klagesaksbehandlingen hos departementet, ikke oversender dokumenter vi mener at omfattes av NRK-unntaket, og heller ikke nødvendigvis opplyser om hvilke dokumenter som eventuelt eksisterer hvis det ikke allerede er kjent, samt begrunnelsen for dette.»

Det får Venli til å reagere.

– Det mener vi er et betydelig inngrep i vår lovfestede rett til å få innsynskravene våre behandlet hos en uavhengig klageinstans, sier han. 

Han viser til at Sivilombudet i flere uttalelser har slått fast at klageinstansen har plikt til å innhente dokumentene underinstansen ønsker å holde hemmelige. Han mener det er en forutsetning for en velfungerende klageordning.

– Fritt fram for hemmelighold

Kulturdepartementet skriver i sitt svar til klagen til Venli at de enda ikke kan ta stilling til saken hans, fordi Sivilombudet jobber med å avklare reglene i en lignende sak. 

Venli er redd den lignende saken vil sette en presedens som fører til at NRK får medhold i at de ikke trenger å sende unntatte dokumenter til klageinstansen når de blir klaget på. 

– I alle fremtidige saker vil departementet i så tilfelle avgjøre alle innsynskrav hos NRK basert på hva NRK legger for dagen. NRK kan da fremstille det som at ethvert dokument faller inn under unntaket, også slipper de å sende fra seg dokumentene til departementet. 

– Da blir det i praksis fritt fram for NRK for å hemmeligholde mer enn unntaket i forskriften dekker.

Dette sier NRK

Direktør for NRK Juridisk og stab, Olav A. Nyhus, har bare en overordnet kommentar til saken, og skriver på e-post:

«Det enkle svaret er at dokumenter knyttet til NRKs programvirksomhet er eksplisitt unntatt offentlighetslovens virkeområde. Både grunnleggende presseetiske og konkurransemessige hensyn ligger til grunn for vedtaket. Å dele slike dokumenter vil kunne innebære åpenbare brudd på kildevernet, og bare risikoen for at eksterne skal kunne få innsyn vil ha en alvorlig nedkjølende effekt. Verken myndighetene eller andre har derfor rett til innsyn i slike dokumenter knyttet til NRKs redaksjonelle virksomhet.»

Han forklarer at NRK ikke fatter forvaltningsvedtak eller utgjør en del av den offentlige forvaltningen.

«De vanlige regler som gjelder for ordinære forvaltningsorganer kan følgelig ikke anvendes overfor NRK. NRK, som andre redaktørstyrte medier, er og skal være uavhengig av myndighetene og andre maktorganer. Vår redaksjonelle virksomhet følger derfor som utgangspunkt samme regelverk som andre medier.»

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS