Eystein Kvarving, kommunikasjonsjef i Forsvaret og et illustrasjonsbilde av pressen.

Journalistene er «på» Forsvaret i langt større grad enn før: Så mange flere ber om innsyn

Nå håper Forsvarets kommunikasjonssjef at riksredaksjonene lar enkeltjournalister fordype seg mer i forsvars- og sikkerhetspolitikk.

Publisert Sist oppdatert

De siste årene har Forsvaret opplevd en kraftig økning i antall innsynsbegjæringer fra blant annet journalister. Tall Medier24 har fått innsyn i, viser at antallet innsyns­begjæringer til Forsvaret er mer enn tredoblet siden 2018, fra 336 til 1165 i 2023.

Forsvaret selv sier de merker interessen.

– Vi opplever at mediene følger enda mer med nå enn tidligere. Min opplevelse er at interessen rundt Forsvaret i media er økende. Det er vanskelig å vite nøyaktig hva som er hovedårsaken til det, men etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina i 2022, har oppmerksomheten rundt Forsvaret og Norges forsvarsevne naturlig nok steget, sier brigader Eystein Kvarvin, kommunikasjonssjef i Forsvaret.

Han peker også på at det har vært mange ting som har skjedd utenriks de siste årene, men at journalistenes oppmerksomhet også har blitt trukket mot arbeidet med fagmilitært råd, Forsvarskommisjonen og regjeringens langtidsplan for Forsvaret.

– Krever innsats fra begge sider

– Er mediene flinke nok til å dekke Forsvaret - landets skarpeste maktmiddel og mottaker av flere titalls milliarder kroner i året?

– Jeg synes mange er flinke, men for mange år siden hadde større norske mediehus journalister som spesialiserte seg på Forsvaret og sikkerhetspolitikk. Det er det mindre av i 2024. Samtidig opplever jeg at den økte interessen for Forsvaret de siste to årene gjør at flere journalister er i kontakt med oss og bygger kunnskap, sier han.

Kvarving sier det er et todelt ansvar å sørge for at det blir mer innsiktsfull journalistikk.

– Det krever innsats fra oss begge. Vi må tilby innsikt, dialog, besøk til avdelinger og kompetanse - og mediene selv må sette av tid til å bygge den samme innsikten og kompetansen i en travel nyhetshverdag. Jeg har stor respekt for at det ikke er så lett, men jeg skulle ønske meg mer av det.

– Hva betyr det?

– De store riksmediene burde hatt dedikerte enkeltjournalister som fikk lov til å fordype seg i forsvars- og sikkerhetspolitikk i større grad enn i dag.

Anne Karin Pessl-Kleiven, ansvarlig redaktør i Forsvarets Forum

Fyker i taket

Ansvarlig redaktør Anne Karin Pessl-Kleiven i Forsvarets Forum sier at de som nisjemedium får boltre seg ganske alene, men:

– Mediene følger jo nyhetsbildet, og når langtidsplanen for Forsvaret, Ukraina eller trakasseringssakene omtales, så får vi selvsagt konkurranse. Det tenker jeg er bra. 

Hun er ikke overrasket over at antallet innsynsbegjæringer har økt de siste årene.

– Det er naturlig at innsynsbegjæringene fyker i taket både når interessen for Forsvaret blant publikum øker og når oppdraget for det norske Forsvaret blir mer krevende. Det viser bare at vi gjør jobben vår, så det er gode nyheter.

– Har Forsvaret fått holde på under medienes radar?

– Det er vanskelig for meg å svare på hva Forsvaret har gjort eller ikke gjort under radaren. Men vi gjør i hvert fall det vi kan for å følge med, og avdekke det som ikke er bra. Det viser både antall innsynsbegjæringer, og sakene som kommer ut av den kritiske journalistikken vår.

– Bruker dere innsynsretten flittig?

– Innsynsretten er viktig. Vi ønsker å være både løpende gode på breaking news og har en ambisjon om å være en vaktbikkje. Det blir ikke mindre behov for å ettergå Forsvaret, som forvalter utrolig mye penger og mennesker. Det er mye å ta tak i, avslutter hun.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS