Konflikten mellom Hadia Tajik og Aftenposten etter avisens sak om Tajiks bruk om pendlerbolig i 2019 har preget Medie-Norge denne uken.
Nå anser avisens sjefredaktør og administrerende direktør Trine Eilertsen konflikten for å være avsluttet.
– Med mindre jeg hører noe mer, så gjør jeg det. Nå er saken publisert og alle vet hva de har å forholde seg til, sier Eilertsen til Medier24.
I NRKs Politisk Kvarter påsto Tajik å kunne dokumentere påstanden om at Aftenposten hadde opplyst til henne at de ville publisere saken. Flere medier, deriblant Medier24, har siden bedt i om innsyn i korrespondansen mellom partene.
Fredag ettermiddag ble det kjent at Arbeids- og inkluderingsdepartementet ikke vil gi pressen innsyn i dialogen mellom Aftenposten og Tajik.
Eilertsen vil ikke si for mye om den avgjørelsen.
– Det stiller jeg meg nøytral til. For oss er dette helt vanlig kildedialog. Om Hadia Tajik har lyst til å dele denne dialogen får være opp til henne, sier Eilertsen.
– Det gjør vi ikke
Aftenposten sitter naturlig nok også på dialogen med Tajik.
På spørsmål om hvorvidt de vil dele denne informasjonen med sine kollegaer i pressen, svarer Eilertsen:
– Nei. Det gjør vi ikke. Ikke med denne kildedialogen, eller noen annen.
– Dere sitter på dokumentasjon, men vil ikke dele den. Hva synes du om å være i en slik skvis?
– Som sagt har jeg kommentert de konkrete tingene som Tajik selv har løftet. Resten har det ikke vært naturlig å kommentere.
Tidligere denne uken sa Tajiks politiske rådgiver at statsråden ikke har tatt stilling til om hun vil klage Aftenposten inn for PFU. Om en eventuell klage, sier Eilertsen:
– Vi får bare gå i gang å svare og med å bruke tid på det. Som jeg har sagt i tidligere intervjuer, stiller jeg meg tvilende til at en klage vil føre noe sted, men det er bare å klage.
– Håper ting roer seg
Eilertsen forteller at den siste uken har vært preget av høyt tempo i Aftenposten.
Både Tajik-saken og Russlands invasjon av Ukraina har sørget for det. Eilertsen mener likevel at det hele har gått greit å håndtere.
– Jeg tar det ikke personlig, og utøver rollen min ved å gjøre det jeg skal gjøre. Jeg håper ting roer seg på alle fronter, sier hun.
Tajik gikk som kjent på Facebook ut mot Aftenpostens sak, før den ble publisert.
Aftenpostens klubbleder, Kristjan Molstad, sa denne uken til Medier24 at han trodde en konsekvens av Tajiks behandling av denne saken, kunne bli at journalistene ble mer tilbakeholdne med å gi kildene sine innsyn i vinklinger ved sitatsjekk.
Det vil ikke Eilertsen oppfordre dem til å bli.
– Jeg skjønner veldig godt Kristjan og de andre journalistene er bekymret for det, og jeg tror det har vært en rystende opplevelse for dem.
– Det er et lite skudd for baugen for en metode som vi tror veldig på, men jeg har ikke lyst til å gi den opp. Jeg tror journalistikken blir bedre av at kildene får god til å svare og å opplyse saken, sier Eilertsen til slutt.