Hagelien telte de ti første sakene i Aftenpostens kulturseksjon denne uka.
Hagelien telte de ti første sakene i Aftenpostens kulturseksjon denne uka.

MENINGER:

Hvor er kvinnene i Aftenpostens kulturredaksjon?

«Tirsdag var jeg på jakt etter kvinnene i Aftenpostens kulturredaksjon, og det viste seg å være mye vanskeligere enn jeg hadde forestilt meg. », skriver Marthe Hagelien.

Publisert Sist oppdatert

Som en del av eksamensoppgaven på journalistikkstudiet bestemte jeg meg for å lese gjennom de ti siste sakene VG, Aftenposten og Dagbladet har skrevet om sport, utenriks og kultur. Planen var å samle sammen informasjon om hvilket kjønn de ulike journalistene hadde, for å sammenligne kjønnsbalansen i de ulike redaksjonene.

At det viste seg å være en stor overvekt av mannlige journalister i sportsredaksjonene kom ikke som noe sjokk. Mer overraskende var det hvor langt jeg måtte bla meg ned for å finne en kultursak skrevet av en kvinne i Aftenposten.

Hageliens opptelling av 10 saker fra hver avis.
Hageliens opptelling av 10 saker fra hver avis.

Mens både Dagbladet og VG helt fint har klart å fylle opp kultursidene sine med kvinnelige skribenter har ikke Aftenposten funnet en eneste en. Verken journalister eller anmeldere. Er ikke det litt rart?

Jeg blar meg gjennom 20 saker, før jeg til slutt finner jeg en artikkel skrevet av Heidi Borud 6. mai. Brått finner jeg noe å skrive eksamensoppgave om.

På veien mot Heidi blar jeg meg forbi saker om Eurovision Song Contest, billettsalg på kinoer og bokanmeldelser – alt i alt spennende saker som berører begge kjønn.

Likevel er det få bilder av kvinner å skimte. I hovedsaken om Eurovision er det for eksempel menn avbildet hele 22 ganger, men kun én kvinne. Heller ikke i kino-saken er det en eneste kvinne i sikte.

En ting er hvem som skriver kulturjournalistikken, en annen ting er hvem journalistikken handler om.

Under opptellingen kommer det fram at kvinner er avbildet 11 ganger under de ti siste sakene, mens menn er avbildet 33 ganger. Dette gir et tydelig signal om hvilke kilder journalistene tar i bruk, men kanskje også hvilke lesere de retter seg mot?

Det skal nevnes at to tredjedeler av kilder som representerer den kulturelle eliten er menn, ifølge en opptelling Retriever gjorde i 2019, men det er da ingen unnskyldning – heller en utfordring. Burde ikke akkurat Aftenposten stå i front for å avdekke slikt?

Med både kvinnelig sjefredaktør og kulturredaktør synes jeg det er underlig at Aftenposten er så sparsommelige med kvinnelige kilder og skribenter i kultursakene sine. Det er jo tross alt nok av kvinner å ta av.

Men hvis dere skulle trenge hjelp til å finne en ekstra kvinne så kan sikkert jeg stille opp. Jeg har alltid hatt lyst til å bli kulturjournalist.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til [email protected].

Powered by Labrador CMS