Mandag skrev Bergens Tidende (BT) at de slutter med faste lederartikler i papiravisen.
Dermed blir BT den første dagsavisen som velger å gå bort ifra å ha den tradisjonsrike spalten på de første siden av papiravisen daglig.
Medier24 har tatt kontakt med flere andre dagsaviser for å høre om de vil følge i BTs fotspor.
Politisk redaktør i Aftenposten, Kjetil Alstadheim, skriver at de har gjort endringer tidligere.
Før hadde Aftenposten leder også på søndager, men nå er det hver dag unntatt søndag.
Dette har de ingen planer om å endre på.
– Aftenposten er en institusjon i samfunnet. Lederartiklene er en del av avisens identitet og rolle i samfunnsdebatten. Harald Stanghelle har kalt lederne “avisens visittkort til samfunnet”. Vi ser også at leserne er opptatt av lederne, skriver Alstadheim til Medier24.
– Mer en pen dressjakke
Aftenpostens politiske redaktør mener at det vil bli interessant å følge hvor høy terskelen blir for at BT nå vil skrive ledere.
– Etter at Morgenbladet kuttet faste ledere, er det blitt ganske langt mellom lederartiklene i den avisen, skriver Alstadheim og legger til:
– For øvrig var mitt inntrykk at Bergen er en by der folk mener ting på daglig basis, til dels ganske høylytt.
Politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Frithjof Jacobsen, forteller at de ikke har noen planer om å avskaffe den daglige publiseringen av lederartikler.
– I DN opplever vi at lederne blir godt lest og skaper engasjement blant leserne. Så vi ser ikke noe behov for det. Men her står alle fritt fram til å gjøre som de vil, og Frøy (Gudbrandsen) kjenner sine lesere mye bedre enn det jeg gjør, sier Jacobsen til Medier24.
Tidligere mandag uttalte politisk redaktør i BT, Eirin Eikefjord, til Medier24 at de nå frigjør seg fra en tvangstrøye når de ikke lenger skal publisere ledere daglig.
Slik føler ikke Jacobsen det.
– For oss er det ikke noe tvangstrøye, tvert imot. Det er mer en pen dressjakke eller et slips for oss, sier Jacobsen og legger til:
– Men jeg har respekt for at det kan være andre vurderinger i andre mediehus. Det krever også ressurser å skrive en leder. Jeg blir ikke overrasket om flere mediehus følger etter.
– Spennende
Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, skriver at de ikke vil følge i samme fotspor som BT.
–Vi har leder alle hverdager pluss lørdag, ikke søndag. Skal fortsette slik, skriver Skartveit.
Hun ønsker ikke å kommentere hva hun synes om valget til BT.
Sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad, skriver at de har diskutert dette internt.
Der kom de fram til at fortsatt daglige ledere i Fædrelandsvennen, inntil videre.
– Det blir spennende å følge med på BT hvordan dette blir. Hvor ofte de vil føle grunn til å mene noe på lederplass. Det er lett å være enig i argumentasjonen deres, men samtidig: Papiravisens faste formater har en disiplinerende effekt som nettavisene ikke har, skriver Ljøstad til Medier24.
– Står for avisas linje
Sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Kjersti Sortland, skriver at det finnes ulike meninger om daglige lederartikler, også hos dem.
Sortland, som startet i jobben hos Schibsted-avisen på nyåret, er klar på at det ikke står på agendaen i hennes første halvår som sjef.
Hun mener det finnes forståelige argumenter for at lederartiklene mest tilhører plattformen papir.
– Som at de binder ressurser og fungerer dårligere digitalt, uten avsender. Samtidig er lederartiklene en arv tett forbundet med selve sjangeren dagsavis. Det har verdi at avisene hver dag spiller opp til samfunnsdebatt, ved selv å publisere meninger, som institusjoner med en formålsparagraf, skriver Sortland.
Politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg, skriver at de kommer til å fortsette med lederartiklene.
– De er viktig for Vårt Land, og de blir godt lest. Vi har i perioder diskutert om vi skulle hatt signerte ledere, men har falt ned på at de skal være usignerte. Lederne står for avisas linje, altså noe annet enn hver enkelt av oss til enhver tid mener, skriver Alborg.
Hun tror at det kan være viktigere for en kristelig dagsavis eller meningsbærende avis som Vårt Land å ha daglige ledere enn for en regionsavis.
– Det bør være opp til enhver avis å vurdere verdien av lederartikler. Vi ser at flere går i samme retning som BT. Det kan være riktig for BT uten at det er riktig for Vårt Land.