Forklart-teamet: Nyhetsleder Anders Veberg, programleder Marit Eriksdatter Gjellan, produsent Anne Lindholm, produsent Fride Næss Nonstad, programleder Synne Søhol og produsent Jenny Førland. Produsent og programleder David Vekony var ikke tilstede da bildet ble tatt, men teamet har lagt opp et bilde av Vekony på dataskjermen.Foto: Torill Henriksen
Aftenposten Forklart har nådd 1000 episoder: – Bak det ligger vanvittig mye arbeid, mye stress og bittelitt krangling
Etter tusen episoder er det noen programlederne husker godt, og noen de aldri vil høre igjen.
Onsdag hadde podkasten Aftenposten Forklart sin 1000 episode. Podkasten har i flere år vært på topplisten til Podtoppen, og har den siste uken hatt 257 000 nedlastninger.
Men for lytterne var det ingen markering på onsdagens episode.
– Det var ingen spesiell grunn til at vi ikke sa det. Men det blir fort slik at når vi har episoder hver dag, er det et tight skjema, og slike ting som feiring og markering kommer litt i bakhånd. Utad var det «ny dag, ny episode», men vi har feiret litt på huset, sier nyhetsleder for podkasten, Anders Veberg til Medier24 og legger til:
– Det er et stort tall, og bak det ligger vanvittig mye arbeid, mye stress og bittelitt krangling, sier han.
En av programlederne for podkasten, Marit Eriksdatter Gjellan, tror ikke lytterne er så opptatte av milepælen.
– De er nok bare glade for at vi er der og leverer nye episoder. For oss er det utrolig at vi har klart å holde på i så lang tid, det er mye konkurranse på markedet, sier Gjellan.
Bak podkasten står et team på åtte. Programlederne Marit Eriksdatter Gjelland og Synne Søhol, produsent og programledere David Vekony og Anne Lindholm, produsentene Jenny Førland og Fride Næss Nonstad, nyhetsleder Anders Veberg og avdelingsleder Karoline Fossland.
I podkasten bruker teamet ofte også journalister i Aftenposten til å hjelpe de med å forklare store saker.
– Vi drar god nytte av at noen har gått grundig inn i teamet. Og jeg tror og håper at det er noe også journalistene har glede av. Det er en gjeng med nerder på huset her som kan en del, og jeg tror de er glade for å få muligheten til å snakke om ting de synes er interessante, sier Veberg og legger til:
– For fire år siden var vi bekymret for at vi skulle komme inn som en byrde for redaksjonen, noe de måtte bruke mer tid på, men det fikk vi motbevist ganske raskt, sier han.
Veberg legger til at det er de episodene som ofte blir best.
– Vi håper at vi kan ha den rollen med å rydde litt i nyhetsbildet når det har kokt skikkelig og kommet 30 saker om et tema, som leserne ikke orker å gå igjennom. Da kan vi komme med en pen pakke på et kvarter, sier han og legger til:
– Så kan vi få med oss journalister som er spesialister på det, og kan gå i dybden. Så blir det vår jobb å gjøre det til noe som er så langt unna en faktaboks som mulig.
– Er det noen episoder dere husker spesielt godt?
– Jeg kommer nok aldri til å glemme episoden hvor Hanne Christiansen og Gina Grieg Riisnæs sitter i bomberommet i Kyiv og forteller om hvordan det er å være der. Det var en sterk episode, sier Veberg og før støtte fra de andre.
For Fride Næss Nonstad var også en episode om de nye omikron-tiltakene i desember i fjor.
– Vi skjønte at vi måtte lage en episode om tiltakene, men ingen ville høre mer om omikron. Så vi lagde en episode om håp, og alle i teamet gråt litt av introen fordi vi trengte litt trøst, sier hun.
Så har vi prøvd forskjellige ting. Da jeg og Fride nettopp hadde startet, skulle vi lage «Eventyret om lønnsoppgjøret» med «Kong LO» og slikt. Det var grusomt.
– Det er en episode jeg ikke vil høre igjen, legger Næss Nonstad til.
– Hvordan blir de neste 1000 episodene?
– Vi jobber hver gang for å bli bedre. Og vi ønsker å gi folk det de oppsøker oss for, sier Søhol.