(BERGEN): De svenske sportsjournalistene Erik Niva og Håkan Andreasson har tatt norske fotballelskere med storm med podkasten «When We Were Kings».
Podkasten tar utgangspunkt i et bestemt fotball-lag eller spiller og forteller om oppturer og nedturer.
Under Nordiske Mediedager i Bergen tidligere i vår var den svenske duoen invitert for å snakke om suksessen.
På spørsmål om hva de tenker om oppmerksomheten fra det norske publikumet svarer Niva dette:
– Vi er veldig overrasket, og vi slutter ikke å bli overrasket. Det at vi er i Bergen og snakker med folk som bryr seg er noe vi overhodet ikke kunne se for oss da vi begynte med podkasten, sier Niva til Medier24.
Episodeformatet til «When We Were Kings» er av det uortodokse slaget. De korteste varer i rundt to timer, mens de lengste kan streke seg til fem timer.
– Hva er hemmeligheten for å lykkes i et så langstrakt format?
– Det viktigste er å identifisere gode historier. Hvis ikke historiene er spennende så slutter folk å høre på. Lykkes man med det, så må man tenke på hvordan man skal fortelle historien, svarer Niva og fortsetter:
– Vi har valgt å fortelle ganske rett fram og kronologisk fram til slutten. Det er ganske enkelt og grunnleggende, men jeg tror at det fungerer.
Andreasson berømmer kollegaen sine formidlingsegenskaper.
– Han har en begavelse til å fortelle. Det er veldig utfordrende å holde tråden med så mange meninger. Men er Erik er veldig dyktig på dette, sier Andreasson.
Duoen slipper én episode hver uke. Dermed er det ikke mye tid til å forberede seg.
– Vi spiller inn på mandag. Så allerede på tirsdag er det på tide å begynne å forberede seg til neste uke. Man kan si at det tar tre arbeidsdager å forberede hver episode, sier Niva.
Har nok materiale til 28 timer
I én av episoden går den svenske duoen gjennom Nils Arne Eggen og Rosenborgs suksess på nittitallet.
Under episoden forteller Niva at han har lest alt som finnes av relevant litteratur, inkludert en biografi av tidligere Rosenborg-profil, Roar Strand, som egentlig ikke var å finne på markedet lenger.
– Jeg blir stresset om jeg vet at det finnes viktig materiale som jeg ikke har fått tak i. Da jeg endelig fikk boken var det ikke så mye jeg kunne bruke. Men da ble jeg roligere fordi da vet jeg hva som finnes der.
Niva er klar på at det er vel så viktig å velge bort materiale fra episodene som ikke passer inn.
– Researchmaterialet som vi lager podkasten av er ofte omfattende nok for 28 timer.
– Har dere noen favoritter blant historiene?
– Det er ganske mange, men jeg liker tyske og sør-amerikanske lag. Der er det noen miljøer som man får stifte bekjentskap med, svarer Andreasson og gir ordet til Niva:
– jeg liker best å snakke om deler av verden som ikke ellers får så mye oppmerksomhet i Skandinavia. Historier som svensker og nordmenn ikke vet så mye om og som de ikke trodde de var interessert i. Da vil jeg motbevise dem, svarer Niva.