Forsvarerne Stian Kristiansen og Stian Bråstein møtte pressekorpset utenfor rettslokalet i Haugesund før dommen ble lest opp

NRK og NTB har snudd - derfor identifiserer de den Tengs-dømte nå

NRK og NTB snudde om identifisering etter dommen ble lest opp. Men flere mediehus holder fremdeles mannen anonymisert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mandag falt dommen i Birgitte Tengs-rettssaken i Haugesund, hvor en mann sto tiltalt for drap. Han ble dømt til 17 års fengsel.

Flere medier identifiserte mannen i oktober, da det ble kjent at han sto tiltalt for drapet, mens andre valgte å anonymisere.

Da dommen falt i Haugesund, valgte noen medier som NRK og NTB å snu, og identifisere. Dommen er ikke rettskraftig.

– Berettiget behov

NRK valgte å identifisere mannen i det dommen falt i tingretten. De har tidligere anonymisert underveis i rettssaken.

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, forteller til Medier24 at de har diskutert identifisering flere ganger i denne saken.

– Vi diskuterte også dette va tiltalen ble tatt ut. Hovedargumentet den gangen var at han nektet straffeskyld og at bevisene ikke var vurdert av domstolen, sier Kalbakk og legger til:

– Når en enstemmig tingrett nå har kjent han skyldig, ser vi på de argumentene som også var der i høst. Sakens spesielle karakter, det er en snart 28 år gammel drapssak, hvor en uskyldig mann tidligere er dømt. I en slik sak er det et berettiget behov for konkret og presis informasjon om hvem som er dømt, sier Kalbakk

Han understreker også at dommen ikke er rettskraftig.

– Vi vil følge saken frem mot en ny behandling i lagmannsretten, sier han.

NTB valgte også å identifisere mannen etter at dommen ble avsagt. Nyhetsbyrået anonymiserte mannen først, men snudde på formiddagen.

Nyhetsredaktør i NTB, Hilde Schjerve, sier til Medier24 at nå som dommen har falt, mener de at det er gode grunner for å identifisere, selv om dommen ikke er rettskraftig.

– Han er dømt til 17 års fengsel av en enstemmig tingrett. Aktoratets viktigste bevis, DNA-beviset, er nå rettslig prøvd. Drapet han er dømt for er et av norgeshistoriens mest omtalte, og saken har vært et traume for veldig mange, sier hun og legger til:

– Dette mener vi taler for at offentligheten nå har et berettiget krav på å få vite hans identitet, sier Schjerve.

– Skal ha særskilte grunner

Haugesunds Avis har valgt å anonymisere mannen som nå er dømt.

I en kommentar i avisen, skriver redaktør i Haugesunds Avis, Einar Tho, at de har som hovedregel å ikke navngi folk som er tiltalt eller dømt for kriminelle handlinger.

«Heller ikke i drapssaker pleier Haugesunds Avis å navngi de dømte, men det skjer i noen spesielle tilfeller. Vi skal da ha særskilte grunner for å gjøre det.», skriver han. Han legger til at de i saken har lagt vekt på at dommen ikke er rettskraftig.

«..og at mannen fortsatt nekter å ha noe med drapet å gjøre. Det er varslet at dommen blir anket. Da skal den behandles helt på nytt i lagmannsretten. Der kan den tiltalte bli frikjent, eller dømt igjen.»

Stavanger Aftenblad har også valgt å anonymisere. Sjefredaktør Kjersti Sortland sier til Medier24 at det er fordi det ikke ennå er en rettskraftig dom.

– Tiltaltes forsvarere har vært tydelige i forkant av dagens tingrettsdom, på at en eventuell skyldig-dom ville bli anket på stedet. Aftenbladet avventer eventuell identifisering til endelig, rettskraftig dom, sier hun.

Karmøynytt har også valgt å ikke identifisere mannen. De sier til Medier24 at de har tatt en redaksjonell vurdering på å ikke identifisere personer som er tiltalt, men har ikke mulighet til å utdype på nåværende tidspunkt.

Powered by Labrador CMS