Vegard Tjørhom har jobbet i NRK i flere perioder siden 2013. Til høsten blir han Afrika-korrespondent.

NRKs nye mann i Afrika: – Dekningen er preget av dårlig samvittighet

Vegard Tjørhom ønsker å bidra til en mer nyansert dekning av verdensdelen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

35-åringen skal først gjennom en planleggingsfase, før han reiser ned og blir ny Afrika-korrespondent for NRK til høsten.

Tjørhom vil sannsynligvis være stasjonert i enten Nairobi eller Cape Town. Interessen for det afrikanske kontinentet har han hatt lenge.

– Jeg var der først som 19-åring med folkehøgskolen. Men jeg kjente ganske fort at jeg kunne tenke meg å bo i et afrikansk land. Hvis man er der i en måned er man stort sett bare i turistfasen, og man rekker ikke å bli ordentlig kjent med kultur, samfunn og tradisjoner, sier Tjørhom til Medier24.

Han har tidligere bodd i Kenya, Mali og Kamerun. Som journalist vil Tjørhom bidra til å nyansere bildet mange nordmenn har av Afrika.

– Verdensdelen blir ofte behandlet litt overfladisk i norske medier; Også av NRK. Jeg tenker dekningen av og til preges av dårlig samvittighet. Vi vet at dekningen er for dårlig og lager fort en sak når noe stort skjer, men vi evner for sjeldent å ha god nok dekning over tid som hjelper folk til å forstå de bakenforliggende årsakene.

Ikke bare håpløshet

Krig i Etiopia og tørke på det afrikanske horn er noen av flere omfattende saker som kan bli aktuelle å rapportere om framover. Samtidig mener Tjørhom at det er viktig å ikke bare omtale katastrofer og krisetilstander.

– Jeg vil også se nærmere på saker som handler om noe helt annet. For eksempel ser Netflix nå mot Afrika som et marked de ønsker å satse på. I tillegg ser mange land et stort potensial i gassproduksjon nå som Russland ikke er like aktuelle å handle med.

For nordmenn kan det være lett å få et inntrykk av at det kun er elendighet og fattigdom i Afrika, mener han.

– I den grad det er mulig som en hvit mann i 30-årene ønsker jeg å forsøke å ha et afrikansk perspektiv på det som skjer. Da må man også ta opp det som mange afrikanere er opptatt av, og ikke få et eurosentrisk preg på dekningen. Også migrasjon oppstår av en grunn, og det er mange årsaker til at flere velger å legge ut på veldig farlige reiser. Dette er noe vi i mediebransjen ikke får godt nok fram.

Ikke det som leses best

Et av Tjørhoms forbilder er tidligere Afrika-korrespondent, Tomm Kristiansen. Han har også fått muligheten til å jobbe med Kristiansen, og lært mye.

– Hans måte å fortelle historier på har betydd mye. I tillegg har han kjempet for Afrikas plass i mediedekningen.

Og nettopp det mener den påtroppende korrespondenten er viktig. Samtidig vet han at Afrika-stoff ikke er det som høster flest lesere.

– Redaktører bør passe litt ekstra på de som vil skrive om det som skjer i afrikanske land. Det er ikke så kult å rekke opp hånda på morgenmøtet og snakke om en del av verden som leserne ikke er veldig interessert i. Som journalist trenger du en sjef som ser verdien i det likevel. Jeg har selv kjent på dette i NRK, og det har vært veldig viktig for meg.

Hvis han kunne velge selv, hadde han gjerne tatt med seg flere kolleger fra andre mediehus.

– Det hadde vært fint om flere hang seg på. Det ville jo ført til økt konkurranse om de gode sakene, men når det gjelder Afrika ser jeg ikke på det som et problem. Tvert imot. Norske mediehus, med noen hederlige unntak, sender sjeldent folk ned dit, fordi pengene prioriteres ikke slik. Men jeg håper at flere redaksjoner satser mer på Afrika-dekningen framover.

Powered by Labrador CMS