Tone Tveøy Strøm-Gundersen, Tora Bakke Håndlykken, Karianne Solbrække og Espen Olsen Langfeldt mener alle at opplysningen om den siktede i Kongsberg-saken er relevant å fortelle om.

Mediefokuset på islam i Kongsberg-saken gjorde TV-profilen forbannet - nå får han svar

Både VG og TV 2 mener den drapssiktedes konvertering er et relevant tittelpoeng, i motsetning til TV-profil Abubakar Hussain.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fredag morgen gikk TV-profil Abubakar Hussain hardt ut mot norske medier i et intervju med Medier24.

Hussain mener det er feil av mediene å vinkle sakene sine så hardt på at den drapssiktede i Kongsberg-saken, der fem mennesker ble drept, er konvertitt til islam.

– Jeg synes medienes dekning ble feil. De prøver å vinkle på en marginal gruppe som nå får det enda verre. Alle tenker at dette er islam. Hvorfor kommer det så fort når all fakta ikke har kommet på bordet. Fyren er dansk og hvit. De lager bare større skiller i befolkningen og jeg blir forbanna, sa Hussain.

Medier24 har i denne forbindelse snakket med flere redaktører om hva de mener om Hussains kritikk.

– Naturlig å vinkle på det vi vet

TV 2 var et av mediene som vinklet en av sine artikler på at den siktede var konvertitt.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække påpeker at medienes rolle er å få mest mulig fakta og informasjon om gjerningsmannen etter en så alvorlig hendelse.

Hun viser til at det er viktig å både formidle at han konverterte til islam og la ut en video med et budskap, og at han har en historikk innenfor psykiatrien.

– Men forstår du Hussains kritikk om å vinkle på at den siktede er konvertitt?

– Det er litt vanskelig å sammenligne. Dette er fakta og vi vet at han har konvertert. Vi vet at han la ut video og vi vet et hav at det han sier. Det er åpenbart relevant i kombinasjon med at politiet sier det fremstår som terror. Det er naturlig å vinkle på det vi vet av fakta, svarer Solbrække.

Og fortsetter:

Delen om siktedes historikk med psykiatrien, er mer diffus. Psykiatri-biten er Det er naturlig å være åpen om det vi har av fakta. Folk søker svar og lurer på hvorfor dette har skjedd. Da formidler vi det vi vet.

Solbrække understreker at det blir en enormt sakskompleks med mange saker, og viser til at ikke alle sakene er vinklet slik.Samtidig berømmer hun Hussain.

– Jeg synes det er godt innlegg i denne debatten, og jeg berømmer ham for å gå ut med det Bevisstheten rundet dette har journalister og redaktører godt av å ha med seg.

Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække.

– Relevant i en slik sak

NRK Direkte-redaktør Espen Olsen Langfeldt mener NRK har vært nøkterne med sine vinklinger i saken.

Han påpeker at opplysningene de har rapportert, kommer fra politiet.

– På generelt grunnlag, kan jeg for NRKs del si at vi har vært veldig nennsomme når det gjelder vinklinger og spekulering om motiv i denne saken, sier Olsen Langfeldt til Medier24.

Og fortsetter:

– Vi har viderebrakt opplysninger som politiet selv har brakt på banen i en pressekonferanse, men har vært forsiktige med å trekke konklusjoner, sier Olsen Langfeldt.

Men dere er vel ikke forpliktet til å videreformidle alt politiet forteller dere?

– Nei, men det er åpenbart alle opplysninger om bakgrunnen til siktede vil være relevant i en slik sak.

– Kunne man ikke ventet med å skrive om det, til man visste om motivet var islamisme?

– Jo, men mange andre ting knyttet til mannens bakgrunn har også kommet frem i denne saken. Vi har valgt å dokumentere dette, og gjort avveininger om hvor tungt vi skal vekte dette.

–Noen kan komme til å tenke at det er en sammenheng mellom handlingen og islam. Det vet vi vel ikke at det er?

– Nei, det vet vi ikke. Derfor har vi valgt å bruke opplysningen meget nennsomt, sier Olsen Langfeldt.

– Riktig å lage tittelpoeng av det

VG var en av avisene som vinklet på gjerningsmannens konvertering etter at politiet opplyste om det i en pressekonferanse.

Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken hadde ikke anledning til å gjøre intervjuet på telefon, men skriver et skriftlig svar på kritikken fra Hussain.

Håndlykken er klar på at det er viktig for VG å belyse en så alvorlig sak bredest mulig, både med å trekke inn bekymringsmeldinger om økt radikalisering, og påstander om at siktede er psykisk syk.

Men hun står for at opplysningene om radikalisering er relevant som tittelpoeng.

– Vi mener opplysningen om radikalisering var såpass sentral at det var riktig å lage et tittelpoeng av det, og der poenget ble utdypet fra politiets side i saken, skriver Håndlykken.

Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG.

VGs nyhetsredaktør skriver videre at hun forstår at det kan være vanskelig å oppleve at ens religion eller ståsted knyttet til en slik sak.

Hun er klar på at det bare siktede i denne saken som skal stå til ansvar for handlingene.

– Jeg forstår også at hvis man tilhører en minoritetsgruppe som kan oppleve at storsamfunnet ikke alltid behandler en likt, oppleves dette som ekstra krevende. Der har vi i mediene en viktig jobb å gjøre i all vår nyhetsdekning, for å sikre at vi ikke bidrar til ekskludering, skriver Håndlykken og fortsetter:

– Likefullt har vi ansvar for å bringe vesentlig informasjon i alvorlig sak som denne, og jeg tror ikke veien å gå er å underslå fakta, men å behandle informasjonen på en ryddig måte og sette den i en riktig kontekst.

– Har ikke reagert så langt

Tone Tveøy Strøm-Gundersen er Aftenpostens nyhetsredaktør.

Hun understreker at Aftenposten ikke brukte konvertitt i tittelen. På spørsmål om hva hun tenker om de andre medienes vinklinger sier hun dette:

– Det er opptil vært enkelt medium å vinkle hvilke opplysninger de mener er relevant for deres lesere. Jeg har ikke sett noe jeg har reagert på så langt i dekningen av denne saken.

Hun er klar på at medienes oppgave er å få frem informasjon om bakgrunnen til mannen som er siktet for en svært alvorlig hendelse.Strøm-Gundersen forteller at Aftenpostens vurderinger går på å sette inn informasjonen i kontekst.

– Her er det elementer som må settes sammen med andre elementer. Jobben vår blir å bringe frem opplysninger slik at man forstår det store bildet. Så må man passe på å sette det i videre kontekst når vi for nye opplysninger.

Nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten.
Powered by Labrador CMS